Skocz do zawartości

Windows I Linux

WalDo

Rekomendowane odpowiedzi

Suse i tak wyglada prawie jak windows, tylko brakuje tych blue screenów...

Te wszech ogarniajace okienkowe konfiguratory przypawiaja o torsje.

Ciekawe jak... czy odpowie Red Hat <_<

hmm... jak dla mnie- OK. Skoro MS zaczyna wspierac Linuksa, to musi miec jakis powód. Kto wie - moze na doswiatczeniu z SUSE wyjdzie jakis UNIX od MS. Wtedy twórcy oprogramowania moze przerzuca sie na srodowisko UNIXowe... Kto wie, co tam Ballmer ma w tej swojej lepetynie(zabronil swoim dzieciom uzywania Google i iPodów(i pewnie chcial, zeby uzywani MSN i MS Zune)).

Eh... może powiecie, że jestem czarnowidzem, ale mam wrażenie, że MS chce wysadzić Linuksa od środka :/ Obym się mylił....

Może to i niedobre porównanie ale... to tak jakby próbował zniszczyć wirusa grypy. Problem w tym, że zawsze jakaś kopia jego DNA gdzieś zostanie, zmutuje tak żeby nie być podatna na dany czynnik, po czym znowu się zacznie panoszyć :D

MS musi się nauczyć żyć obok...

Może to i niedobre porównanie ale... to tak jakby próbował zniszczyć wirusa grypy. Problem w tym, że zawsze jakaś kopia jego DNA gdzieś zostanie, zmutuje tak żeby nie być podatna na dany czynnik, po czym znowu się zacznie panoszyć biggrin.gif

MS musi się nauczyć żyć obok...

Poczytaj to co jest na tej stronie RH, szczególnie na Truth Happens a nie będziesz mieć wątpliwości co chce zrobić M$

szczególnie na Truth Happens
Też się obawiam o open source. Wykupią, skomercjalizują, udupią ... :( A potem monopol powie wam ile macie płacić za Fedorę. I to może być więcej niż za Windows ;) I wtedy, kurna, zejdę do podziemia i będę korzystał z pirackiej wersji linuksa :D

Dobrze wiem o co chodzi (tak mi sie wydaje), czyli o pieniadze :D

Mi sie jednak wydaje, ze MS w koncu zrozumie, ze patentowanie to nie droga do sukcesu, ale tylko zasilenia kieszeni prawników. Dlaczego producenci samochodów nie patentuja wygladu samochodu? Po prostu im sie nie oplaca. MS chyba za pare lat zauwazy, ze wojna w postaci: a my mamy patent na GUI jest g. warta i nic nie przynosi. Co postanowia zrobic? Tzw. skok do przodu... Tylko nie mamy tak wielu programistów! A dlaczego nie otworzyc kodu Windowsa... Hm...

A moze pójdzie w ta strone?

Poza tym, na USA swiat sie nie konczy...

P.S. Jesli ludzie nie beda chcieli Windowsa takiego jakim teraz jest, jesli nie beda chcieli wojny na patenty, to dotychczasowa praktyka padnie. Poczekajmy, az pokolenie mlodych zapalenców dojdzie do... "wladzy" :)

(...) Dlaczego producenci samochodów nie patentują wyglądu samochodu? Po prostu im się nie opłaca (...)

Tu się mylisz. Firmy samochodowe patentują co się da, np. kształt lusterek, zderzaków itp. tylko po to, żeby utrudnić życie producentom zamienników.

Tu się mylisz. Firmy samochodowe patentują co się da, np. kształt lusterek, zderzaków itp. tylko po to, żeby utrudnić życie producentom zamienników.

No dobra, ale jakoś nie słyszałem, żeby np. Ferrari jakoś specjalnie narzekało na kopie swoich samochodów, oczywiście pod inna nazwą. Po drugie (poprawcie mnie jeśli się mylę), ochrona nie jest tak długa...