AdwiL Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 1. Jak zainstalowac drukarke Canon i560 w FC6? Nie mam zielonego pojecia gdzie szukac sterów do serii "I", a na stronie producenta zero sterowników pod linuksa. 2. Sciagnalem sobie pliczek kernel-2.6.18-1-2798.i686.fc6.rpm (czy jakos tak, w kazdym razie najnowszy kernel dla fc6 w i686) i nie wiem jak sie do tego zabrac jak sam próbowalem to tylko sie system wysypal dlatego prosze o jakies instrukcje. _____________________________________________________ 1. Poszukalem znalazlem, link dla potomnych: http://forum.fedora.pl/index.php?act=ST&am...ost&p=73726 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario79 Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 AD 1.) Spróbuj użyć sterowników BJC-7000 - powinno zadziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdwiL Napisano Listopad 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 Kolejne pytanie. Mam problem, mianowicie cos takiego: # rpm -Uvh --replacefiles --replacepkgs kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] 1:kernel ########################################### [100%] WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/arch/x86_64/oprofile/oprofile.ko needs unknown symbol cpu_to_node WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/arch/x86_64/oprofile/oprofile.ko needs unknown symbol copy_user_generic WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/arch/x86_64/oprofile/oprofile.ko needs unknown symbol profile_pc WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/pci/hotplug/shpchp.ko needs unknown symbol strcpy WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ib_ipath.ko needs unknown symbol strcat WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ib_ipath.ko needs unknown symbol mem_section WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ib_ipath.ko needs unknown symbol strncpy WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ib_ipath.ko needs unknown symbol __memcpy WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ipath_core.ko needs unknown symbol find_first_bit WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ipath_core.ko needs unknown symbol strcat WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ipath_core.ko needs unknown symbol mem_section WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ipath_core.ko needs unknown symbol strncpy Jak temu zapobiec i o co chodzi? Z góry dziekuje za pomoc ;D EDIT: Dodam, ze po reboot wywala sie przy bootowaniu kernela, wiec na razie nie chce restartowac systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 Kolejne pytanie. Mam problem, mianowicie coś takiego: Jak temu zapobiec i o co chodzi? Z góry dziękuję za pomoc ;D Dlaczego nie korzystasz z yuma? Znacznie prościej niż z RPM. A przede wszystkim NIGDY-PRZENIGDY nie instaluj kernela z opcją "-U". Zawsze z opcją "-i". Pomyśl co się stanie jeśli nowy kernel nie będzie działał? Jeśli zainstalujesz przez przypadek - przy instalce z RPM b.prwadopodobne - niewłaściwą wersję? Jak wtedy odpalisz system? Coś czuję że masz właśnie do czynienia z takim przypadkiem. Uruchom yum install kernel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdwiL Napisano Listopad 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 tylko, ze w yum extenderze nie ma 2.6.18-1.2798.i686.fc6 tylko jest z przedrostkiem xen, który wedlug softpedii jest jakis dziwny. A jaka jest wlasciwa wersja kernela dla Fedora Core 6, 64bit? Pozdrawiam edit: [root@localhost ~]# yum install kernel Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories updates 100% |=========================| 1.2 kB 00:00 core 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Nothing to do Zalezy mi na tym zeby miec kernel w wersji i686. pozdrawiam edit 2. Instalacja z parametrem -i przebiegla tak: [root@localhost Kernel 2.6.18-2798 i686 FedoraCore6]# rpm -i --replacefiles --replacepkgs kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/arch/x86_64/oprofile/oprofile.ko needs unknown symbol cpu_to_node WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/arch/x86_64/oprofile/oprofile.ko needs unknown symbol copy_user_generic WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/arch/x86_64/oprofile/oprofile.ko needs unknown symbol profile_pc WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/pci/hotplug/shpchp.ko needs unknown symbol strcpy WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ib_ipath.ko needs unknown symbol strcat WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ib_ipath.ko needs unknown symbol mem_section WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ib_ipath.ko needs unknown symbol strncpy WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ib_ipath.ko needs unknown symbol __memcpy WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ipath_core.ko needs unknown symbol find_first_bit WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ipath_core.ko needs unknown symbol strcat WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ipath_core.ko needs unknown symbol mem_section WARNING: /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/infiniband/hw/ipath/ipath_core.ko needs unknown symbol strncpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 A jaka jest wlasciwa wersja kernela dla Fedora Core 6, 64bit?Pewnie 64-bitowa Czyli raczej cos z x86_64 w nazwie a nie i686. Jaki masz procesor? Co pokazuje wyjscie polecenia rpm -qa kernel oraz uname -a? Pamietasz jaka wersje kernela miales przed tym nieszczesnym updatem? [Edit]Aha, nie uzywaj raczej yumexa. Lepiej yum z konsoli - dlaczego? poszukaj wyjasnienia na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Listopad 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 Polecenie rpm -Uvh --replacefiles --replacepkgs kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm podawal gajownik w innym temacie jako sposob na to, ze anaconda w FC6(i386) instaluje i586 na maszynach i686 i dlatego jest blad ale to sie dzieje po instalacji i386 nie wiem skad kolega wpadl na pomysl zeby instalowac i686 na x86_64 to nie jest ta sama architektura a nawet powiem wiecej to sa architektury zupelnie od siebie rozne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 A przede wszystkim NIGDY-PRZENIGDY nie instaluj kernela z opcją "-U". Zawsze z opcją "-i". To jest ten jeden z wyjątków, kiedy można skorzystać z opcji -U. Jest i tak zły kernel zainstalowany, a w aktualizacjach nie ma jeszcze nowszego. Pomyśl co się stanie jeśli nowy kernel nie będzie działał? Przeinstaluje działający w trybie rescue ;-) Uruchom yum install kernel. Nie pomoże. Yum nie zmienia architektury zainstalowanych pakietów (apt robił coś takiego i kończyło sie nawet padem systemu). Polecenie rpm -Uvh --replacefiles --replacepkgs kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm podawal gajownik w innym temacie jako sposob na to, ze anaconda w FC6(i386) instaluje i586 na maszynach i686 Nie tylko ja - później znalazłem podobne rozwiązanie na wiki fedoraproject → http://fedoraproject.org/wiki/Bugs/FC6Common Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdwiL Napisano Listopad 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 piszecie żebym nie używał yum extendera, ale to nim właśnie odzyskałem prawidłowy kernel. Usunąłem ten i686 i razem z nim usunąłem xserver ;P. Teraz mam tylko tryb bez żadnej grafiki (piszę z winzgrozy) i jak wpisać yumowi żeby mi xserver zainstalował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 To jest ten jeden z wyjątków, kiedy można skorzystać z opcji -U. Jest i tak zły kernel zainstalowany, a w aktualizacjach nie ma jeszcze nowszego.Hmm... miałem wrażenie, że "dzięki" rpm -Uvh ... AdwiL zupdatował sobie właśnie 64-bitowego kernela na ściągniętą skądś tam wersję i686. Ja szczerze mówiąc w takiej sytuacji zaryzykowałbym już bardziej kozacką operację: usunięcie (np. rpm -e --nodeps ) wszystkich kerneli a potem bez restartu install nowego. @AdwiL yum groupinstall "X Window System" (hehe, będzie złośliwość ) Albo jakoś tam sobie w yumeksie poradź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdwiL Napisano Listopad 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 hahahah thx za pomoc zaraz spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi