Andrzej Orkan Napisano Listopad 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Słuchajcie, jak się dowiedzieć o nr terminala z jakiego wystartował jakiś proces. Np taka informacja znajduje się po wydaniu polecenia "ps" ale ja właśnie chcę napisać własną wersję polecenia "ps" Skąd "ps" bierze informację o TTY? To jest gdzieś w katalogu /proc/(nr_procesu) ? Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 chcę napisać własną wersję polecenia "ps" Skąd "ps" bierze informację o TTY?Taką całkiem własną "od bebechów"? Bo jeśli nie to nr terminala można wyciągnąć ze struktury z utmp.h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Listopad 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Taką całkiem własną "od bebechów"? Bo jeśli nie to nr terminala można wyciągnąć ze struktury z utmp.h o super! szukałem w utmp ale chyba jakoś niespecjalnie mi wyszło które to pole? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 o super! szukałem w utmp ale chyba jakoś niespecjalnie mi wyszło które to pole? Szczegóły w manie do utmp Konkretnie w sekcji 5. man 5 utmp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Listopad 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Szczegóły w manie do utmp Konkretnie w sekcji 5. man 5 utmp Nie do końca zczaiłeś o co mi chodzi UTMP daje informacje o tym z których terminali korzysta sobie pewien user. A ja chcę żeby mój program binarny wypluł mi z którego dokładnie terminala został uruchomiony Bo w przypadku kiedy user otworzył sobie kilka terminali to sama informacja UTMP nie wystarczy. Oczywiście mogę przejrzeć cały katalog /proc i znaleźć w którymś z plików /proc/(nr_procesu)/cmdline nazwę mojego programu, tyle że nie wiem gdzie doszukać się informacji z którego tty ten właśnie pid został odpalony. Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Nie do końca zczaiłeś o co mi chodzi Ano faktycznie... Trudno, kombinuj dalej... Jak mnie coś do głowy wpadnie to napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Listopad 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Ano faktycznie... Trudno, kombinuj dalej... Jak mnie coś do głowy wpadnie to napiszę. Znalazłem, ale od implementacji dzieli mnie jeszcze kroczek Mianowicie w katalogu /proc/(nr_procesu)/fd znajduą się pliki, które są linkami symbolicznymi do odpowiedniego terminala! A teraz pytanie za 100pkt: jak dostać się z poziomu języka C do nazwy pliku na który wskazuje dany symlink. Narazie poruszam się w okolicach funkcji stat() i lstat() ale nie znalazłem rozwiązania. Pomóż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Pomóż Jaaaa? Ja nie programmer Może trochę entuzjasta Ale popytam w firmie może ktoś coś podpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Listopad 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Jaaaa? Ja nie programmer Może trochę entuzjasta Ale popytam w firmie może ktoś coś podpowie. No już znalazłem odpowiedź. Mioanowicie funkcja readlink char buf[1024]; int len; if ((len = readlink("NAZWA_LINKU", buf, sizeof(buf)-1)) != -1) buf[len] = '\0'; printf("%s\n",buf); //WYNIKIEM TEGO PRINTFA BEDZIE NAZWA PLIKU DO KTOREGO LINK SIE ODNOSI ależ jestem z siebie dumny Dziex za dobre chęci WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Dziex za dobre checi WalDo Dzieki za podanie odpowiedzi, wiekszosc userów nie pisze jak rozwiazalo problem i temat umiera w jakiejs dziwnej i niedokonczonej postaci. A mnie moze to trochezmotywuje do pisania jakichs chocby niewielkich progosów [Edit] Zapomnialem powiedziec, a to przeciez takie madre Dobrymi checiami pieklo jest wybrukowane Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Listopad 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 A mnie może to trochę zmotywuje do pisania jakichś choćby niewielkich progosów zacna inicjatywa. ja postanowiłem właśnie coś takiego zrobić, piszę własne wersje różnych usług systemowych. zacząłem od najprostszych typu chmod, who, ps, ls i zmierzam w kierunku różnych zmiennych środowiskowych i takich tam. jak skończę zabiorę się za jakieś rzeczy klient-serwer znalazłem w sieci troche dających do myślenia zadań do samodzielnego wykonania pozdro, orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi