Skocz do zawartości

Proces: Który Tty?

Andrzej Orkan

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie, jak się dowiedzieć o nr terminala z jakiego wystartował jakiś proces. Np taka informacja znajduje się po wydaniu polecenia "ps" ale ja właśnie chcę napisać własną wersję polecenia "ps" :) Skąd "ps" bierze informację o TTY? To jest gdzieś w katalogu /proc/(nr_procesu) ?

Orkan

Taką całkiem własną "od bebechów"? Bo jeśli nie to nr terminala można wyciągnąć ze struktury z utmp.h

o super! szukałem w utmp ale chyba jakoś niespecjalnie mi wyszło :) które to pole?

Szczegóły w manie do utmp :) Konkretnie w sekcji 5. man 5 utmp

Nie do końca zczaiłeś o co mi chodzi :) UTMP daje informacje o tym z których terminali korzysta sobie pewien user. A ja chcę żeby mój program binarny wypluł mi z którego dokładnie terminala został uruchomiony :) Bo w przypadku kiedy user otworzył sobie kilka terminali to sama informacja UTMP nie wystarczy.

Oczywiście mogę przejrzeć cały katalog /proc i znaleźć w którymś z plików /proc/(nr_procesu)/cmdline nazwę mojego programu, tyle że nie wiem gdzie doszukać się informacji z którego tty ten właśnie pid został odpalony.

Orkan

Ano faktycznie... :) Trudno, kombinuj dalej... Jak mnie coś do głowy wpadnie to napiszę.

Znalazłem, ale od implementacji dzieli mnie jeszcze kroczek :) Mianowicie w katalogu /proc/(nr_procesu)/fd znajduą się pliki, które są linkami symbolicznymi do odpowiedniego terminala! A teraz pytanie za 100pkt: jak dostać się z poziomu języka C do nazwy pliku na który wskazuje dany symlink. Narazie poruszam się w okolicach funkcji stat() i lstat() ale nie znalazłem rozwiązania.

Pomóż :)

Jaaaa? Ja nie programmer :(;) Może trochę entuzjasta :) Ale popytam w firmie może ktoś coś podpowie.

No już znalazłem odpowiedź. Mioanowicie funkcja readlink

char buf[1024];
int len;

if ((len = readlink("NAZWA_LINKU", buf, sizeof(buf)-1)) != -1)
    buf[len] = '\0';

printf("%s\n",buf); //WYNIKIEM TEGO PRINTFA BEDZIE NAZWA PLIKU DO KTOREGO LINK SIE ODNOSI

ależ jestem z siebie dumny :P Dziex za dobre chęci WalDo

Dziex za dobre checi WalDo
Dzieki za podanie odpowiedzi, wiekszosc userów nie pisze jak rozwiazalo problem i temat umiera w jakiejs dziwnej i niedokonczonej postaci.

A mnie moze to trochezmotywuje do pisania jakichs chocby niewielkich progosów :)

[Edit] Zapomnialem powiedziec, a to przeciez takie madre ;) Dobrymi checiami pieklo jest wybrukowane ;) Pozdro.

A mnie może to trochę zmotywuje do pisania jakichś choćby niewielkich progosów :)

zacna inicjatywa. ja postanowiłem właśnie coś takiego zrobić, piszę własne wersje różnych usług systemowych. zacząłem od najprostszych typu chmod, who, ps, ls i zmierzam w kierunku różnych zmiennych środowiskowych i takich tam. jak skończę zabiorę się za jakieś rzeczy klient-serwer :)

znalazłem w sieci troche dających do myślenia zadań do samodzielnego wykonania

pozdro, orkan