becel Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Witam Mam taki problem mam postawionego routera na Fedorce i czasami się tak dzieje, że nie mogę wejść na niektóre strony. Wiem, że on usuwał adresy stron, które router uważał za niebezpieczne. Gościu, co mi to naprawiał zapadł się pod ziemię i nie wiem gdzie tego szukać. Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Wiem, że on usuwał adresy stron, które router uważał za niebezpieczne. Gościu, co mi to naprawiał zapadł się pod ziemię i nie wiem gdzie tego szukać.Przepraszam za brutalność, ale to co piszesz to jakiś bełkot. Czy mógłbyś zacząć od nowa? Na spokojnie wyjaśnij kto Ci usuwał adresy stron? Jak się nazywa router? Czy masz dostęp do jego konfiguracji? Może jeszcze jakieś istotne rzeczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
becel Napisano Sierpień 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2007 Witam Powracam do tematu fakt to co napisałem wcześniej to jest bełkot. Przepraszam i postaram sie to jaśniej wytłumaczyć. Mam komputer z fedorą 2 działający jako router do sieci, ale jest taki problem, że teraz nie mogę wejść z komputerów w sieci np. na stronę fotka.pl. Swoim czasem nie mogłem wejść na inne strony np. elektroda.pl, ale człowiek który stawiał ten system powiedział mi kiedyś, że fajerwoll czasami odbiera jakąś stronę jako niebezpieczną i blokuje do niej dostęp. Kasował gdzieś jakieś wpisy tych rzekomo niebezpiecznych stron i wszystko wracało do normy. I teraz moje pytanko gdzie mogę szukać przyczyn tego problemu? Ps. Mam dostęp do ustawień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Sierpień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2007 Losowo?! Dobry ten firewall Wpisz iptables --list i zobacz czy czasem adres IP strony na którą nie możesz wejść nie jest blokowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
becel Napisano Sierpień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2007 a więc w iptables nie ma takiego ip. Jest to dziwa sprawa, ale już kiedyś się zdarzała na 100% nie wiem czy to fajerwoll blokuje, ale coś blokuje. Teraz nie działa mi fotka.pl i ludzie warjują Kurde już nie mam sił do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Sierpień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2007 Cholera, dziwne. A co pokazuje tracert? tak może się uda wyśledzić na jakim etapie jest blokowany ruch. A swoją drogą czego oni szukają na tej stronie? Zawsze mogą połączyć się z jakimś zewnętrznym proxy albo użyć virutalnej maszyny janus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2007 A może masz zainstalowany jakieś oprogramowanie typu IDS np. snort. Może ma w konfiguracji powpisywane reguły, które faktycznie mogą w pewnym sensie losowo w zależności od aktualnej treści strony blokować niektóre z nich. Szczególnie te, na których jest dużo Flasha, odwołań do jakichś Google-analytics itp. Zobacz jakie masz włączone serwisy. Może tam uda Ci się coś znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
becel Napisano Sierpień 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2007 tylko nie wiem jak sie do tego zabrać jak to sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2007 jako root chkconfig --list W menu są też chyba "odpalacze" do narzędzi wizualnych do zarządzania serwisami. Chociaż jak to FC2 to głowy nie dam... Qrcze przecież to zabytek Ale chkconfig z konsoli powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Sierpień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2007 A może masz zainstalowany jakieś oprogramowanie typu IDS np. snort. Może ma w konfiguracji powpisywane reguły, które faktycznie mogą w pewnym sensie losowo w zależności od aktualnej treści strony blokować niektóre z nich. Szczególnie te, na których jest dużo Flasha, odwołań do jakichś Google-analytics itp. Zobacz jakie masz włączone serwisy. Może tam uda Ci się coś znaleźć. Albo to serwer proxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi