john Napisano Listopad 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 Witam Pytanie moze głupie, ale dla mnie problematyczne. Jak przy uruchamianiu ominąć gruba i wejść bezpośrednio do konsoli? John Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Listopad 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 przepraszam nie zrozumiałem pytania jak ominąć grub'a grub jest pierwszą rzeczą jaka jest wczytywana z dysku to go pominąć się nie da (przynajmniej mi się tak wydaje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 rozumiem, że masz jeden system i chcesz go odpalać z automatu w trybie tekstowym? vi /etc/grub.conf -> edytuj linię timeout -> daj 0 i dopisz 3 w opcjach dla domyślnego kernela (tego który ma się ładować) title Fedora Core (2.6.18-1.2849.fc6) root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.18-1.2849.fc6 ro root=LABEL=/ rhgb quiet 3 initrd /boot/initrd-2.6.18-1.2849.fc6.img Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 przepraszam nie zrozumialem pytaniJa tez nie bardzo, ale domyslam sie, ze chodzi o wejscie w tryb konsoli znakowej a nie w graficzny. Jesli dobrze sie domyslam, to w momencie kiedy pokaze sie grub nacisnij "a" i na koncu linii po spacji dopisz 3 i <enter>. Jak chcesz to miec na stale to wyedytuj grub.conf [Edit] O tak jak Ci broda napisal... Wyprzedzil mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi