obuch Napisano Listopad 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2006 Witam! Po instalacji mialem podobny problem co pare innych osób na tym forum. Mianowicie: Po instalacji i ponownym uruchomieniu ekran konfiguracyjny mial rozdzielczosc 1200x800 (moj monitor LCD w lapku to max 1024x768) na podlaczonym monitorze CRT brata monitor zglaszal dokladnie te same objawy co wymieniane w kilku postach: OUT OF FREQUENCY.. Wrócilem wiec do LCD, który to ma te zdolnosc ze wyswietlal obraz '1200x800' (teoretycznie) - pokazywal lewy górny róg ekranu (takie wykadrowane 1200x800 do rozmiarow ekranu). To mi powiedzialo ze odswiezanie jest ok. Robie restart, w grubie wywalam argumenty rghb i quiet, znowu restart.. Ekran konfiguracyjny odpala sie w 800x600 - ok - wszystko ustawiam - znowu restart (bo SElinux na off)... Tym razem nic nie usuwam z gruba, splash/usplash (whatever) znów jest wyswietlany w 1200x800, ekran logowania tez - ale na szczescie widze lewy górny róg z polem na login (uff) i haslo.. Loguje do systemu (1200x800) i widze lewa górna czesc pupitu - i tu szybko system->administracja->ekran na 1024x768. OK biurko odpala sie juz w odpowiedniej rozdzielczosci ale proces bootowania ciagle w 1200x800...wiec: pelna aktualizacja, a w xorg.conf w sekcji monitor dodaje: DisplaySize 330 250 # mm bo wiem ze to zle wartosci mojego LCD, restart -> x'y nie wsatja - pytanie o podglad logów, pytanie o uzycie autokonfiguracji - yes, znowu ekran wykryty na 1200x800 ale widze wykadrowany obraz a na nim a na dole kawalek okienka - ciagne do góry a tam pola wyboru: rodzaj karty graf. i rodzaj monitora, grafa wykryta dobrze, monitor mniej -> wybieram generic LCD i zlisty max rozdielczosc na 1024x768 i od teraz wszystko ok. Dla beki zainstalowalem f6 na kompie brata, zla rozdzielczosc, bieg do kumpla po lepszy monitor i trybi...w xorg.config wpisuje DisplaySize na jakies bzdurne wartosci i wylaczam kompa, podpinam slabszy monitor i x'y zglaszaja bledy reszta jak wyzej... Moze troche zamieszalem, a moze nie.. Nie wiem czy to komus pomoze, ale jesli nawet jednej osobie to ok. edit pomorze napisalem zamiast pomoze // ale beka ze mnie ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamrw Napisano Listopad 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2006 Wystarczy na konsoli (przechodzimy przez CTRL+ALT+F1) zalogować się ne (_root'a_ → roota) ORT i wyedytować plik /etc/X11/xorg.conf . W sekcji Section "Screen" powinno być : SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" EndSubSection W ten sposób można wymusić rozdzielczość która nam pasuje. Dodatkowo jeśli po uruchomieniu systemu odpala się tryb tekstowy zamiast graficznego można w pliku /etc/inittab odnaleźć linię: id:3:initdefault: i zamienić 3 na 5. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelus31 Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 Co to znaczy wedydytować tzn ze poprstu wpisac to:/etc/X11/xorg.conf w takiej postaci czy co ?? Bo gdy to pisze to mi wyskakuje ze nie mam dostępu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 Bo gdy to pisze to mi wyskakuje ze nie mam dostepu.Co to edycja, to Ci juz napisalem przy okazji na PW. Dostep bedziesz mial, gdy bedziesz edytowal jako root. Jak sie zalogowac jako root tez juz napisalem w innym temacie. P.S. pomalu, nie wszystko naraz i jak masz jakis problem albo "lancuch" problemów, to rozwijaj go w tym samym watku. Ja juz sie pogubilem co i gdzie Ci pisalem (chociaz przy barziej skomplikowanych i nie zwiazanych ze soba problemach zakladaj osobne watki). A zanim zaczniesz dalej pisac zlap nieco podstaw z obslugi systemu - edycja, logowanie jako root itp pojecia to absolutne podstawy. Jesli tego nie bedziesz wiedzial trudno nam bedzie Ci pomóc. Wrzuc w Google zapytanie "podstawy linuksa". Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelus31 Napisano Listopad 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2006 Ej sorry a jak sie edytuje w trybie tekstowym ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelus31 Napisano Listopad 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2006 Dobra juz poradziłęm sobie z tymi pasami teraz nie wim jak zainstalować sieć bezprzeowodowa na karcie sieciowej Wireless Lan IEEE 802.11g,802.11b WL-U356A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi