zelus31 Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 Proszę o pomoc zainstalowałem FC6 i gdy mi sie komputer zresetował to przez Gruba uruchomiłem FC i nic nie wiedze na ekranie ponieważ ekran jest cały w paska tak jak by mu rozdzielczosc nie pasowała. Sorry ze pewnie znów piesze dla was bez sensu posta ale trudno taki już jestem prosze o pomoc jak najszybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 [...]jak by mu rozdzielczosc nie pasowała.[...]Sprawdź jakie masz parametry monitora a potem wyedytuj odpowiednio /etc/X11/xorg.conf i wpisz coś w rodzaju Section "Monitor" HorizSync 30.0 - 71.0 VertRefresh 50.0 - 160.0 End Section To parametry mojego wysłużonego dosyć Samsunga SyncMaster 753DFX. Wpisz takie jakie pasują do Twojego monitora. FC6 ma taki ciut okrojony plik xorg.conf i czasem stąd problemy. prosze o pomoc jak najszybciejSpadaj... Bez obrazy -> http://rtfm.killfile.pl/#pilne Nie jesteś zbyt dlugo na tym forum, ale to uniwersalna zasada Jeszcze raz - bez obrazy proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelus31 Napisano Listopad 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 Sorry ej ale gdy wciskam ctrl+alt+f1 to wysfietla mi sie tryb tekstowy i nie moge nic napisac dlaczego?? a jak sie sprawdza te moje wartosci mnitora?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 Sorry ej ale gdy wciskam ctrl+alt+f1 to wysfietla mi sie tryb tekstowy i nie moge nic napisac dlaczego??Tego nie wiem. Może - niestety - czeka Cię reinstalacja. a jak sie sprawdza te moje wartosci mnitora??W instrukcji do monitora. A jak nie masz (bo np. monitor z drugiej ręki) to chyba z tyłu monitora powinna byc tabliczka znamionowa. A jak nie ma to google.pl albo wejdź na stronę producenta i wyszukaj swój typ monitorka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelus31 Napisano Listopad 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 Prosze cie wytłumacz to jak jakiemuś idiocie bo ja nic nie rozumiem Ja ci powiem na czym sprawa stoi : Zainstalowałem FC6 i teraz powinienem moc sie logować ale mam problem taki iż obraz jest taki rozmazany jak wiesz w windowsie bys dobrał zła rozdzielczość i gdy wcisnę ctrl+alt+f1 to mi z tego wychodzi do czarnego obrazu gdzie jest tam napisane np. Cos tam [OK] rozumisz o co chodzi ?? i tam włąsnie nie moge nic wpisac i nie pojawia mi sie zaden login i nic poprostu nic nie moge zrobic Prosze o pomoc I nie wiem co to znaczy w waszym jezyku wedytowac Sorry ze jestem taki ciemny ale nikt mnie lepszym muzgiem nie obdarzył a człowiek uczy sie na swoich błedach a mówią tez ze kto pyta nie błądzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 Próbowałeś odpalić system z init 3? Zobacz może się da. PS: w którym momencie juz nic nie widzsz na ekranie, zaraz po starcie kernela, po starcie usług czy może jeszcze w innym momencie. PS2:A tak przy okazji jak pojawiają się problemy z grafiką to miło jest pokazać xorg.conf i konfigurację sprzętową odpowiedzialną za grafikę. Wiem, tu nawet nic nie jesteś w stanie zrobić, ale to tak na przyszłosć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelus31 Napisano Listopad 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 Kernel mi sie uruchamia i chce wskoczyc do graficznego wysfietlania i kupa a gdy wcisne kombinacje ctrl+alt+f1 to wychodzi mi do tego na czym koczy sie wczytywac kenel i tam nic nie moge wpisac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 Kernel mi sie uruchamia i chce wskoczyc do graficznego wysfietlania... moment co rozumiesz przez "graficznego wyswietlania"? Po odpaleniu kernela odpalaja sie uslugi, lista z [oki] po prawej stronie, jak to widzisz to jeszcze da sie cos zrobic jak nie to chyba reinstall i bugzilla zostaje. PS: widze ze sa dwa twoje watki na ten sam temat, tam widze ze jednak widzsz znak zachety po zaladowaniu uslug... chyba PS2: podaj sprzet jaki masz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelus31 Napisano Listopad 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2006 Tak widze w kernelu te [oki] i wtedy mi wchodzi do trybu graficznego i tam nic nie widze tylko takie paski Mój komp to: Intel Core 2 Duo 1024 MB DDR2 160 GB Dysku Geforce7300 GT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2006 A jak się pisze w trybie tekstowym trzeba nauczyć się obsługi "vi" :devil: Po zalogowaniu na roota wpisujesz cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bp1 vi /etc/X11/xorg.conf wyświetli ci się xorg.conf, strzałkami jedziesz do sekcji Device, nie wiem co prawda co tam masz, ale jak coś innego przy Driver niż Driver "nv" to zmień na to potem "Esc" i "Shift"+dwa razy "z" jak nie zadziała to chyba by trzeba było za sekcje monitor i screen się brać. PS: tam wcześniej było że coś z monitorem nie tak więc, tak jak pisał WalDo, jeszcze dopisz w sekcji monitor HorizSync 30.0 - 71.0 VertRefresh 50.0 - 160.0 prawidłowe ustawienia masz w instrukcji od monitora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2006 Użytkownik w innym poście pisze, że problemu już nie ma. Zamykam temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi