Skocz do zawartości

Co Zrobic

zelus31

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry gdy wciskam ctrl+alt+f1 to wychodzi mi z tych masków i pokazuje mi sie czarny obraz z tam róznimi napisami i gdy ja chce cos napisac to nic mi sie nie wyswietla a jak sie (_wogule_ → w ogóle) ORT zalogowac do tego roota

Sorry za takie głupie i banalne pytania ale ja jestem zielony w tych sparawach ponieważ pierwszy raz instaluje jakiego kolwiek linuksa

prosze o pomoc

[...] to wychodzi mi z tych masków i pokazuje mi sie czarny obraz z tam róznimi napisami
Z jakich "masków"? Z jakimi napisami?

a jak sie (_wogule_ → w ogóle) ORT zalogowac do tego roota
tam gdzie "login:" piszesz root ( w trybie tekstowym), <Enter>, i pokaże się "Password:". No to podajesz hasło roota ;) Albo... logujesz się jako zwykły user (tryb tekstowy czy terminal pod graficznym desktopem - wszystko jedno, chociaż w innym poście widziałem, że masz problem i z jednym i z drugim ;)) i w linii komend wpisujesz su - i podajesz hasło roota (ten myślnik jest ważny). No, hasło na roota to chyba znasz? :unsure: Wpisywałeś w trakcie instalacji.

Poczytaj trochę o podstawach linuksa. Nie mam pod ręka dobrego linku dla newbees, ale może ktoś dopisze jakiś fajny?

P.S. O rany, zelus31 poczytaj trochę. faq.fedora.pl, wiki.fedora.pl, i inne :D

To nie Windows, tu trzeba (trochę) myśleć ;) Nie daj się...