Skocz do zawartości

Podwojny Boot Loader

Altair13

Rekomendowane odpowiedzi

mam nasteujace pytanie.....jak pozbyc sie boot loadera windowsa ? po uruchomieniu komputera wlacza mi sie loader fedory, ale jak wybiore ktorys z windowsow to pojawia sie drugie menu wyboru tym razem juz bez mozliwosci wyboru fedory....czyli to standardowe czarne menu loadera z windowsa....jak sie tego pozbyc? tak zeby systemy odpalaly sie tylko rzprz boot loadera fedory? (nie jestem zaawansowanym uzytkownikiem stad moze niefachowa terminologia)....

z gory dzieki za pomoc

Jeśli dobrze zrozumiałem sedno, to ten temat zupełnie nie dotyczy Fedory i powinien znaleźć się w innym dziale.

Musisz zorientować się, który Windows zainstalował ten bootloader (obstawiam ten później wgrany).

Musisz wyedytować boot.ini. Jest bezpośrednio na dysku z systemem.

U mnie zawartość pliku jest taka:

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect

U Ciebie w ostatniej linii będzie jeszcze jeden system. Usuń odpowiedni i po sprawie.

równie dobrze możesz dodać ten drugi system do grub'a i wtedy będziesz miał dostęp do wszystkich systemów

Tylko nawet jeśli obydwa będą w GRUB-ie (o ile już nie są), to i tak co najmniej jeden Windows będzie uruchamiał swój bootloader.

Tylko nawet jeśli obydwa będą w GRUB-ie (o ile już nie są), to i tak co najmniej jeden Windows będzie uruchamiał swój bootloader.

konkretnie to odpowiadałem na tego posta

no dorbze, ale jak ja ustawie time na 0, to owszem nie pokaze sie loader windowsa, ale niezaleznie od tego czy wybiore wczesniej serwer czy xpm to uruchomi sie ten domyslnie ustawiony..... czyli do jednego trace wtedy wejscie dopoki nie ustawie czasu na >0

sorka _PaT, że się nie zrozumieliśmy