Altair13 Napisano Listopad 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2006 mam nasteujace pytanie.....jak pozbyc sie boot loadera windowsa ? po uruchomieniu komputera wlacza mi sie loader fedory, ale jak wybiore ktorys z windowsow to pojawia sie drugie menu wyboru tym razem juz bez mozliwosci wyboru fedory....czyli to standardowe czarne menu loadera z windowsa....jak sie tego pozbyc? tak zeby systemy odpalaly sie tylko rzprz boot loadera fedory? (nie jestem zaawansowanym uzytkownikiem stad moze niefachowa terminologia).... z gory dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2006 Jeśli dobrze zrozumiałem sedno, to ten temat zupełnie nie dotyczy Fedory i powinien znaleźć się w innym dziale. Musisz zorientować się, który Windows zainstalował ten bootloader (obstawiam ten później wgrany). Musisz wyedytować boot.ini. Jest bezpośrednio na dysku z systemem. U mnie zawartość pliku jest taka: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect U Ciebie w ostatniej linii będzie jeszcze jeden system. Usuń odpowiedni i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2006 Temat przeniesiony. Co do meritum, to ja dopóki miałem windy zazwyczaj ustawiałem "timeout = 0" i też się nie pokazywało okno wyboru Windowsa. Chociaż to co napisał _Pat na pewno wygląda bardziej elegancko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Altair13 Napisano Listopad 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2006 no dorbze, ale jak ja ustawie time na 0, to owszem nie pokaze sie loader windowsa, ale niezaleznie od tego czy wybiore wczesniej serwer czy xpm to uruchomi sie ten domyslnie ustawiony..... czyli do jednego trace wtedy wejscie dopoki nie ustawie czasu na >0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Listopad 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2006 równie dobrze możesz dodać ten drugi system do grub'a i wtedy będziesz miał dostęp do wszystkich systemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2006 równie dobrze możesz dodać ten drugi system do grub'a i wtedy będziesz miał dostęp do wszystkich systemów Tylko nawet jeśli obydwa będą w GRUB-ie (o ile już nie są), to i tak co najmniej jeden Windows będzie uruchamiał swój bootloader. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Listopad 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2006 Tylko nawet jeśli obydwa będą w GRUB-ie (o ile już nie są), to i tak co najmniej jeden Windows będzie uruchamiał swój bootloader. konkretnie to odpowiadałem na tego posta no dorbze, ale jak ja ustawie time na 0, to owszem nie pokaze sie loader windowsa, ale niezaleznie od tego czy wybiore wczesniej serwer czy xpm to uruchomi sie ten domyslnie ustawiony..... czyli do jednego trace wtedy wejscie dopoki nie ustawie czasu na >0 sorka _PaT, że się nie zrozumieliśmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2006 sorka _PaT, że się nie zrozumieliśmy [ot] Oj, żaden problem. Również przepraszam. Nie rozumiem czym sobie zasłużyłem na taki szacunek z Twojej strony. [/ot] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Listopad 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2006 Nie rozumiem czym sobie zasłużyłem na taki szacunek z Twojej strony. Trzeba szanować wszystkich, a poza tym nie mam nic do ciebie to czemu miałbym nie okazywać szacunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2006 skoro systemy są w grubie to nei lepiej po prostu usunąć boot.ini ? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Listopad 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 nie usuwaj boot.ini!! Ja to zrobiłem i nawet po przywróceniu tego pliku winda nie wstała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi