Skocz do zawartości

Xmms I Dzwięk

Kosi#1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Problem jest następujący:

[tomek@Kosi ~]$ xmms

unzip: cannot find or open /home/tomek/.xmms/Skins/PanasonicX.wsz, /home/tomek/.xmms/Skins/PanasonicX.wsz.zip or /home/tomek/.xmms/Skins/PanasonicX.wsz.ZIP.

** WARNING **: alsa_setup_mixer(): Failed to find mixer element: PCM

** WARNING **: alsa_setup(): Failed to open pcm device (duplicate): Urządzenie lub zasoby zajęte

Naruszenie segmentacji

Prawdopodobnie znalazłeś błąd w XMMS, odwiedź więc

stronę http://bugs.xmms.org i wypełnij zgłoszenie błędu.

[tomek@Kosi ~]$

sprawdzałem forum i znalazłem coś na temat tej segmentacji ale odpowiedź, która się tam znalazła mi nie pomogła. Używam KDE i od jakiegoś czasu mam problemy z dzwiękiem. Teraz świeżo co zrestartowałem system, zostało uruchomione kadu i uruchomiłem linuxdc++ (ale wątpię aby to miało związek z tym problemem, a to dlatego, że kilka razy miałem już włączone te programy i wszystko działało). Chodzi o to, że od czasu do czasu cały dzwięk pada i żeby działał ponownie musze zrestartować komputer (jest to trochę irytujące). Mam włączony dzwięk 5.1 (duplicate jak widać) i myślę, że to może być problem właśnie tego... ale nie jestem pewien (Failed to find mixer element: PCM) wziąłem ten opis (_z tąd_ → stąd) ORT ( na dzwiek 5.1): http://forum.suse.pl/index.php?topic=7919.msg60896

Czesto jest tak,że slycham muzy na xmms, pozniej wyłączam xmms i wlaczam np. skypie i skypie dziala, gadam z kims, koncze rozmowe po jakims czasie chce zadzwonic jescze raz i nagle d... problem z urzadzeniem dzwiękowym :/ nawet jak jest tylko wlaczony to po jakims czasie się to dzieje. Wyłącze Skype chce wlaczyc xmms no i problem... cała karta dżwiękowa jest jakby wyłączana.

Proszę o pomoc :-)

Edit:

Co mnie zdziwiło... zmieniłem w xmms wszystko na deafult zamiast duplicate i w amarok tez tak zrobiłem. Nic to nie dało :/ Ale gdy uruchomiłem plik mp3 w wbudowanym odtwarzaczu KDE to działa i to bez problemowo :/

no watpie, bo amarok tez nie dziala jak juz pisalem.

PS mam jescze jeden problem, a nie bede zakladal nowego tematu...

Czemu podczas przegladania stron WWW w firefoxie i sluchania muzyki na xmms muzyka mi cholernie trzesczy?? Dzieje sie tak podaczas ladowania stron WWW i szybkiego przesuwania...

EDIT:

Problem rozwiazalem, ale tak tylko powierzchownie... uzywam amaroka i wszysko smiga, chyba wywale xmms`a przez niego same problemy sa...