Kosi#1 Napisano Listopad 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 Witam! Problem jest następujący: [tomek@Kosi ~]$ xmms unzip: cannot find or open /home/tomek/.xmms/Skins/PanasonicX.wsz, /home/tomek/.xmms/Skins/PanasonicX.wsz.zip or /home/tomek/.xmms/Skins/PanasonicX.wsz.ZIP. ** WARNING **: alsa_setup_mixer(): Failed to find mixer element: PCM ** WARNING **: alsa_setup(): Failed to open pcm device (duplicate): Urządzenie lub zasoby zajęte Naruszenie segmentacji Prawdopodobnie znalazłeś błąd w XMMS, odwiedź więc stronę http://bugs.xmms.org i wypełnij zgłoszenie błędu. [tomek@Kosi ~]$ sprawdzałem forum i znalazłem coś na temat tej segmentacji ale odpowiedź, która się tam znalazła mi nie pomogła. Używam KDE i od jakiegoś czasu mam problemy z dzwiękiem. Teraz świeżo co zrestartowałem system, zostało uruchomione kadu i uruchomiłem linuxdc++ (ale wątpię aby to miało związek z tym problemem, a to dlatego, że kilka razy miałem już włączone te programy i wszystko działało). Chodzi o to, że od czasu do czasu cały dzwięk pada i żeby działał ponownie musze zrestartować komputer (jest to trochę irytujące). Mam włączony dzwięk 5.1 (duplicate jak widać) i myślę, że to może być problem właśnie tego... ale nie jestem pewien (Failed to find mixer element: PCM) wziąłem ten opis (_z tąd_ → stąd) ORT ( na dzwiek 5.1): http://forum.suse.pl/index.php?topic=7919.msg60896 Czesto jest tak,że slycham muzy na xmms, pozniej wyłączam xmms i wlaczam np. skypie i skypie dziala, gadam z kims, koncze rozmowe po jakims czasie chce zadzwonic jescze raz i nagle d... problem z urzadzeniem dzwiękowym :/ nawet jak jest tylko wlaczony to po jakims czasie się to dzieje. Wyłącze Skype chce wlaczyc xmms no i problem... cała karta dżwiękowa jest jakby wyłączana. Proszę o pomoc :-) Edit: Co mnie zdziwiło... zmieniłem w xmms wszystko na deafult zamiast duplicate i w amarok tez tak zrobiłem. Nic to nie dało :/ Ale gdy uruchomiłem plik mp3 w wbudowanym odtwarzaczu KDE to działa i to bez problemowo :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Listopad 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 Masz włączone dźwięki systemowe w KDE ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 Jeżeli chodzi Ci o system dźwiękowy w centrum sterowania to wyłączylem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Listopad 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 A w Skype masz ustawione ALSA czy OSS (Opcje -> Urządzenia)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 Alsa :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WiLsOn Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 yum remove xmms && yum install xmms && yum install xmms-mp3 && yum install xmms-wma && yum install xmms-devel moze cos da... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 no watpie, bo amarok tez nie dziala jak juz pisalem. PS mam jescze jeden problem, a nie bede zakladal nowego tematu... Czemu podczas przegladania stron WWW w firefoxie i sluchania muzyki na xmms muzyka mi cholernie trzesczy?? Dzieje sie tak podaczas ladowania stron WWW i szybkiego przesuwania... EDIT: Problem rozwiazalem, ale tak tylko powierzchownie... uzywam amaroka i wszysko smiga, chyba wywale xmms`a przez niego same problemy sa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi