Arbuz Napisano Grudzień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2006 Jestem nowym użytkownikiem FC6. Mam pytanie. Ponieważ podstawowa instalacja nie ma ani codeców MP3 ani DIVX postanowiłem je ściągnąś z sieci. Ściągnąłem chyba odpowiednie pliki rpm i nic. Niby się instaluje a potem wywala komunikat że nie może zainstalować bo nie może sprawdzić wersji oprogramowanie i potrzebuje netu. Ach ważna sprawa nie mam do kompa podłączonego netu (_wogóle_ → w ogóle) ORT więc opcja aby mógła FC6 sprawdzić wersję jest nie możliwa do wykonania z technicznego punktu widzenia. Poprosiłbym o przepis za rączkę bo wklepywanie jakichś poleceń bardzo mnie denerwuje (chyba dlatego że ich nie rozumiem :_)). Pozdawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2006 Jeżeli tylko się da skorzystać z yuma, to należy to robić. Instalacja rpm-ow bez sieci jest możliwa, aczkolwiek nieco kłopotliwa w przypadku, kiedy nie masz wszystkich pakietów wymaganych do danej instalacji. Będziesz biegać w tę i nazad po brakujące pliki nawet kilkakrotnie. Archiwum z pakietem to plik o rozszerzeniu rpm. Krótki kurs rpm: rpm -q pakiet # sprawdza czy "pakiet" jest zainstalowany i drukuje jego wersję rpm -qa # drukuje listę wszyskich zainstalowanych pakietów. rpm -q -p plik.rpm # sprawdza czy pakiet z plik.rpm jest zainstalowany rpm -q -p -l plik.rpm # listuje zawartość pliku z pakietem. rpm -q -p --requires plik.rpm # drukuje nazwy pakietów i bibliotek niezbędnych do pomyślnego zanstalowania rpm -q --whatrequires pakiet # drukuje nazwy pakietów, dla któreych ten pakiet jest niezbędny. rpm -i --test plik.rpm # przeprowadza próbną instalację. Zamaist plik.rpm może być grupa lub lista plików. Musisz być rootem lub mieć upoważnienie. rpm -i plik.rpm # przeprowadza instalację. Uwaga jak wyżej. rpm -U plik.rpm # przeprowadza upgrade pakietu z pliku. Uwaga jak wyżej. Można użyć opcji --test. rpm -e pakiet # odinstalowuje zainstalowany pakiet. Uwagi jak wyżej. i tak dalej więcej w "man rpm". Midnight Commander wspomaga zarządzanie pakietami: możesz m.in. listować zawartość, instalować, aktulaizować, czytać opisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Grudzień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2006 logujesz się jako root w konsoli polecweniem: "su -" jako root: yum install xmms-mp3 lub yum install amarok-nonfree pliki DIVX: yum install mplayer i yum install mplayer-gui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Grudzień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2006 @Arbuz: nastepnym razem uzywaj wyszukiwarki i google, takie tematy juz byly poruszane wiele razy, jest nawet na stronie fedora.pl artykul o rpm: http://www.fedora.pl/index.php?option=cont...6&Itemid=34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbuz Napisano Grudzień 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 @Arbuz: nastepnym razem uzywaj wyszukiwarki i google, takie tematy juz byly poruszane wiele razy, jest nawet na stronie fedora.pl artykul o rpm: http://www.fedora.pl/index.php?option=cont...6&Itemid=34 Wszystko jest pięknie panowie ale co z tego jak nie znam składni. Przykładowo mam ścięgnięte pliki rpm na pendrive i co mam dalej wpisywać, gdzie to przegrać. Poproszę o poradę za rączkę na przykładzie na przykład :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Grudzień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 Wkładasz pendrive-a do portu USB, powinien się automatycznie podmontować. Następnie wchodzisz do katalogu, w którym podmontowany jest pendrive (cd /media/usbdisk) i wydajesz polecenie rpm -ivh pakiet.rpm, gdzie pakiet.rpm to oczywiście nazwa Twojego pakietu. Więcej szczegółów, tak jak napisał jjj, znajdziesz w manualu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 sorry Arbuz, ale ja kiedyś też nie znałem składni... ale poznałem ją na własną rękę, użyj czasami google... (czytałem Twojego posta w odsyłaniu do googli, nie zmienia to nic, w tym przypadku): http://www.google.pl/search?hl=pl&q=rp...=Szukaj&lr= http://www.google.pl/search?hl=pl&q=rp...=Szukaj&lr= mógłbym jeszcze zapodać lekko 10 kombinacji wyrazów, które na googlach dadzą Ci odpowiedź... a jak jesteś nowy w Linuksie, to przeczytaj jakiś dobry poradnik wprowadzający, mamy jeden na wiki fedory... tam jest opisane wszystko co powinien wiedzieć nowy user... takie info w necie jest po to właśnie, żeby się ciągle nie pytać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbuz Napisano Grudzień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Wkładasz pendrive-a do portu USB, powinien się automatycznie podmontować. Następnie wchodzisz do katalogu, w którym podmontowany jest pendrive (cd /media/usbdisk) i wydajesz polecenie rpm -ivh pakiet.rpm, gdzie pakiet.rpm to oczywiście nazwa Twojego pakietu. Więcej szczegółów, tak jak napisał jjj, znajdziesz w manualu. Thx O to mi chodzilo. Prawie dziala tylko ze pokazuje ze nie moze zainstalowac bo prakuje mu przede wszystkim jakich lib...cos tam najrozniejszych (kojarza mi sie z libsami z Amigi). Wiec sie tak zastanawiam ktory pakiet sciagnac najpierw z odpowiednimi lib-ami. Pozdrawiam i THX za pomoc sorry Arbuz, ale ja kiedyś też nie znałem składni... ale poznałem ją na własną rękę, użyj czasami google... (czytałem Twojego posta w odsyłaniu do googli, nie zmienia to nic, w tym przypadku): http://www.google.pl/search?hl=pl&q=rp...=Szukaj&lr= http://www.google.pl/search?hl=pl&q=rp...=Szukaj&lr= mógłbym jeszcze zapodać lekko 10 kombinacji wyrazów, które na googlach dadzą Ci odpowiedź... a jak jesteś nowy w Linuksie, to przeczytaj jakiś dobry poradnik wprowadzający, mamy jeden na wiki fedory... tam jest opisane wszystko co powinien wiedzieć nowy user... takie info w necie jest po to właśnie, żeby się ciągle nie pytać... Masz racje ale ja mam dostep do netu kilka minut dziennie w pracy wiec nie mam czasu na szukanie. Szybciej jest jak zadam pytanie a na drugi dzien dostane odpowiedz. Ale dzieki za wskazowki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Wiec sie tak zastanawiam ktory pakiet sciagnac najpierw z odpowiednimi lib-ami.Obawiam się, że wszystkie, których nazwy pokazały się na ekranie. I niestety licz się z tym, że próba zainstalowania tych pakietów też pociągnie za sobą konieczność zainstalowania następnych pakietów. To jest tzw. "piekło zależności" i dlatego wymyślono yuma Możesz oczywiście spróbować rozwiązać te zależności "ręcznie" wyszukując pakiet np. w http://rpm.pbone.net i klikając na "Check requires", ale to może kosztować dużo zdrowia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Masz racje ale ja mam dostep do netu kilka minut dziennie w pracy wiec nie mam czasu na szukanie. Szybciej jest jak zadam pytanie a na drugi dzien dostane odpowiedz. Ale dzieki za wskazowki nie no spoko, nie wiedzialem, ze tak kiepsko z netem u Ciebie... przeczytaj post Waldo uwaznie... szczerze wspólczuje, bez netu to jak bez nogi, a jesli weznmiemy pod uwage Linuksa, to jak bez obu (wiem, bo sam kiedys dzialalem troche na niepodlaczonym Linuksie... masakra) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi