caiusmax Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Przepraszam z góry za prozaiczny temat. Przy kopiowaniu plików z napędu na lokalny dysk mam problemy z odmontowaniem napędu i wysunięciem tacy. Nieraz pomoga "eject dvd", ale innym razem trzeba wylogować uzytkownika aby rozwiązać problem. Szukałem po forum, ale może jest w tym jakiś haczyk. Bardzo proszę o wskazówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzabcio Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Próbowałeś siłowego odmontowywania? Nie pamiętam jaka to była opcja - zerknij do man umount. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caiusmax Napisano Grudzień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2006 Próbowałem róznych sposobów odmontowania napędu, niestety lipa. Rezultaqt przynosi jedynie całkowite wylogowanie użytkownika. pojawia się komunikat przy poleceniu "eject dvd" - Cannot unmount volume i Error org.freedesktop.Hal.Device.PermissionDeniedByPolicy. No i nie otworzysz człowieku tacki żadnymi sposobami. Czy ktoś ma jakiś pomysł na to? Prosze o wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Grudzień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2006 FC6? Ja ostatnio też coś takiego zauważyłem - mogłem wyciągnąć płytę jak wpisałem umount /dev/dvd spod roota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2006 Jedna mozliwosc to uprawnienia. Ale optowalbym za istnieniem procesu, dla którego podmontowany katalog jest cwd. Wielokrotnie spotkalem sie z sytuacja, ze (nie)odpowiednio zamkniete okno np. mplayera nie konczy procesu. Byc moze z czyms podobnym masz do czynienia. ls -l /proc/*/cwd | grep -w dvd Potem wyluskujesz pid i killem go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Grudzień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2006 To jest konflikt uprawnień, dość dziwny, przyznaję... Wyglada na to, ze jakis program "ważniejszy od ciebie" korzysta z tej płyty, albo z jej zasobów. Ale problem lezy chyba gdzie indziej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Grudzień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2006 A masz usunięty plik /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi ? U mnie z tym pliczkiem też są problemy z mount/umount . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2006 Nie odmontujesz jesli jakis proces nie zwolni zasobu. Mozesz sprobowac uzyc programu: fuser /dev/nazwa_urzadzenia Chociaz przyznam, ze nie zawsze znajdziesz w nim odpowiedz. Jesli to nie pokaze to proponuje grep'owanie po liscie procesow(tutaj poszukuj nazw odniesienia do cdrom'u). ps aux |grep ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caiusmax Napisano Grudzień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2006 Próbowałem za twoją radą "razor" usunąć plik : 99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi. Ni przyniosło to efektu. Próbuję odmontować napęd - bez skutku. Niestety na moim etapie wiedzy linuksowej wyłuskiwanie procesów i ich zabijanie zajmie mi sporo czasu. Niepamiętam abym miał takie problemy w suse. Może ktoś ma co do tego jakieś wytłumaczenie. Przyznam się, że problem z odmontowaniem napędu i wysunięciem płytki, to sprawa która w ogólne nie powinna mieć miejsca na tym etapie technologii linuksa. Gdyby mi się rozsypał jakiś program...to rozumie , ale otwarcie tacki? Proszę o wszelkie sugestie. Nie wiem jak sobie z tym poradzić, a ciągłe wylogowywanie się z konta to nie sposób na komfort pracy z systemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2006 Sytuacja z czasem caly czas sie poprawia. Idzie wszystko w nieco taki windows'owy kierunek, ze po wcisnieciu guzika tacka ma sie wysunac choc nie wiem co. Jesli aktualnie nie przegladasz zadnego katalogu z cd, zaden program na pierwszy rzut oka nie korzysta z napedu, a tacka nadal nie chce wyjsc to bez operowania na nieco nizszym poziomie (czyt. konsola) moze byc kiepsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caiusmax Napisano Grudzień 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2006 Problem mój dotyczy: (wkładam dysk do napędu, nie przeglądam dysku i nie uruchamiam żadnego pliku z niego - chcąc otworzyć tackę i wyjąć dysk system zwraca mi komunikaty, o których pisałem wcześniej.) Nie znam się na konsolach ,nie grzebię namiętnie w systemie i nie zainstalowałem linuksa aby go porównywać z windowsem. Mam jednak dużą potrzebę sprawnego działania systemu, i wykonania określonego działania. Jeśli możesz uszczegółowić swoja wypowiedź będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 Problem mój dotyczy: (wkładam dysk do napędu, nie przeglądam dysku i nie uruchamiam żadnego pliku z niego - chcąc otworzyć tackę i wyjąć dysk system zwraca mi komunikaty, o których pisałem wcześniej.) W takim razie cos jest nie tak. Napisz szczegoly dotyczace Twojej dystrybucji (chyba nie masz FC6 prawda?). Czy uaktualniales system ostatnio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caiusmax Napisano Grudzień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 Świeżutko zainstalowana fc6 z dobrym update. Nie aktualizowałem oczywiście wszystkiego, może któreś z poleceń odpowiedzialnych za odmontowanie napędu jest w starszej wersji i przynosi problemy. Niestety nie orientuje się co należałoby w tym temacie przejrzeć. Muszę przyznać, że od wersji red hat'a wiele się zmieniło. Nie spotykają mnie niespodzianki z nagłym zamykaniem programów, czy instalacja sprzętu. Jednak to jest dla mnie zaskakujące. Tym bardziej, że problem zaczyna się na etapie włożenia płytki do napędu i jej zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 Nie aktualizowałem oczywiście wszystkiego...No to zaktualizuj, bo z tego co pamietam to HAL byl zmieniany pare razy, to samo SELinux... wiec nie dziw sie ze cos Ci sie moze kiepscic z uprawnieniami / obsluga napedow... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caiusmax Napisano Grudzień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 Zrobiłem dokładny update hala, selinuxa. Nie wiem na ile to istotne, ale nie mam problemu z odmontowaniem napedu na koncie roota, problem dotyczy wylacznie użytkownika. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi