Skocz do zawartości

Odmontowanie Napędu

caiusmax

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam z góry za prozaiczny temat.

Przy kopiowaniu plików z napędu na lokalny dysk mam problemy z odmontowaniem napędu i wysunięciem tacy. Nieraz pomoga "eject dvd", ale innym razem trzeba wylogować uzytkownika aby rozwiązać problem.

Szukałem po forum, ale może jest w tym jakiś haczyk. Bardzo proszę o wskazówkę.

• 3 weeks later...

Próbowałem róznych sposobów odmontowania napędu, niestety lipa. Rezultaqt przynosi jedynie całkowite wylogowanie użytkownika.

pojawia się komunikat przy poleceniu "eject dvd" - Cannot unmount volume i Error org.freedesktop.Hal.Device.PermissionDeniedByPolicy.

No i nie otworzysz człowieku tacki żadnymi sposobami.

Czy ktoś ma jakiś pomysł na to? Prosze o wskazówki.

Jedna mozliwosc to uprawnienia. Ale optowalbym za istnieniem procesu, dla którego podmontowany katalog jest cwd. Wielokrotnie spotkalem sie z sytuacja, ze (nie)odpowiednio zamkniete okno np. mplayera nie konczy procesu. Byc moze z czyms podobnym masz do czynienia.

ls -l /proc/*/cwd | grep -w dvd

Potem wyluskujesz pid i killem go.

Nie odmontujesz jesli jakis proces nie zwolni zasobu.

Mozesz sprobowac uzyc programu:

fuser /dev/nazwa_urzadzenia

Chociaz przyznam, ze nie zawsze znajdziesz w nim odpowiedz. Jesli to nie pokaze to proponuje grep'owanie po liscie procesow(tutaj poszukuj nazw odniesienia do cdrom'u).

ps aux |grep .....

Próbowałem za twoją radą "razor" usunąć plik : 99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi. Ni przyniosło to efektu. Próbuję odmontować napęd - bez skutku. Niestety na moim etapie wiedzy linuksowej wyłuskiwanie procesów i ich zabijanie zajmie mi sporo czasu. Niepamiętam abym miał takie problemy w suse. Może ktoś ma co do tego jakieś wytłumaczenie. Przyznam się, że problem z odmontowaniem napędu i wysunięciem płytki, to sprawa która w ogólne nie powinna mieć miejsca na tym etapie technologii linuksa. Gdyby mi się rozsypał jakiś program...to rozumie , ale otwarcie tacki?

Proszę o wszelkie sugestie. Nie wiem jak sobie z tym poradzić, a ciągłe wylogowywanie się z konta to nie sposób na komfort pracy z systemem.

Sytuacja z czasem caly czas sie poprawia. Idzie wszystko w nieco taki windows'owy kierunek, ze po wcisnieciu guzika tacka ma sie wysunac choc nie wiem co. Jesli aktualnie nie przegladasz zadnego katalogu z cd, zaden program na pierwszy rzut oka nie korzysta z napedu, a tacka nadal nie chce wyjsc to bez operowania na nieco nizszym poziomie (czyt. konsola) moze byc kiepsko.

Problem mój dotyczy: (wkładam dysk do napędu, nie przeglądam dysku i nie uruchamiam żadnego pliku z niego - chcąc otworzyć tackę i wyjąć dysk system zwraca mi komunikaty, o których pisałem wcześniej.)

Nie znam się na konsolach ,nie grzebię namiętnie w systemie i nie zainstalowałem linuksa aby go porównywać z windowsem.

Mam jednak dużą potrzebę sprawnego działania systemu, i wykonania określonego działania.

Jeśli możesz uszczegółowić swoja wypowiedź będę wdzięczny.

Problem mój dotyczy: (wkładam dysk do napędu, nie przeglądam dysku i nie uruchamiam żadnego pliku z niego - chcąc otworzyć tackę i wyjąć dysk system zwraca mi komunikaty, o których pisałem wcześniej.)

W takim razie cos jest nie tak. Napisz szczegoly dotyczace Twojej dystrybucji (chyba nie masz FC6 prawda?). Czy uaktualniales system ostatnio?

Świeżutko zainstalowana fc6 z dobrym update.

Nie aktualizowałem oczywiście wszystkiego, może któreś z poleceń odpowiedzialnych za odmontowanie napędu jest w starszej wersji i przynosi problemy. Niestety nie orientuje się co należałoby w tym temacie przejrzeć.

Muszę przyznać, że od wersji red hat'a wiele się zmieniło. Nie spotykają mnie niespodzianki z nagłym zamykaniem programów, czy instalacja sprzętu. Jednak to jest dla mnie zaskakujące. Tym bardziej, że problem zaczyna się na etapie włożenia płytki do napędu i jej zamknięcia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...