MC' Napisano Grudzień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2006 Witam, Mam zamiar kupić jedną z laserowych myszy Logitecha. Czy miał ktoś jakieś doświadczenie z tego typu sprzętem na linux. Jak wygląda sprawa ze sterownikami? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Grudzień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2006 Nie ma żadnych, ale to żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Grudzień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 Ja mam podobne urządzenie, może nie laserowe, ale też z wyższej półki Nazywa się Razer. Działać oczywiście działa, ale takich sterowników jak na Windowsa (zmiana czułości w locie, zmiana rozdzielczości sensora itd) nie ma... W sumie i tak mi to nie potrzebne, więc jakoś żyje Aha jest jeszcze jeden mały problem, ale Logitecha to raczej nie dotyczy, otóż myszka świeci na niebiesko i gdy wyłącze komputer to nadal się świeci , więc muszę wyłączać wtyczkę z kompa :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whipie Napisano Grudzień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 Polecam Razera, mam wersje DB i jestem zadowolony, co prawda jak juz bylo wspomniane sterownikow na linuksa nie ma, ale wszystko jest wporzasiu. Myszka po wylaczeniu kompa nie swieci ;p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcintom Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Polecam Razera, mam wersje DB i jestem zadowolony, co prawda jak juz bylo wspomniane sterownikow na linuksa nie ma, ale wszystko jest wporzasiu. Myszka po wylaczeniu kompa nie swieci ;p. No jest właśnie driver edev Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Mi mysz laserowa działa na systemowych sterownikach bez żadnych problemów. Mam zestaw Cordless Desktop MX3000. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulo Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Nie warto inwestować w drogie sprzęty generalnie...przynajmniej jeśli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT...chociaż wiele osób może się ze mną nie zgodzić. Co do pewnych urządzeń są jednak odstępstwa od reguły: Sprzęt, który moim zdaniem przekłada się dobrym stosunkiem ceny do jakości jest klawiatura z myszką (bezprzewodowe)...w końcu po mimo wielu innych dostępnych metod komunikacji komputera ze światem zewnętrznym (i na odwrót) najbardziej rozpowszechnioną jest...wiadomo - klawiatura i myszka. Jeżeli myszka i klawiatura to zdecydowanie dobrej marki - właśnie Logitech. I tu powrót do pierwszego zdania moich "wywodów"...niezadrogi...no i nie za tani...coś po środku: Polecam Logitech Deluxe 650 Cordless Desktop. Wystarczająca rozdzielczość myszki/krutki skok klawisza, dobry plastik, stylowa, ergonomiczna, markowa,kilka przycisków funkcyjnych obsługiwanych domyślnie i prawidłowo zarówno w X-pekax jak i w Gnome,Kde,...) i...niedroga (ok. 80-120 zł) Działa z marszu, bez żadnych dedykowanych sterowników (wszystko w jajku i w X-ach)...chociaż jak ktoś się uprze...można coś znaleźć w sieci. Wady: jedna istotna (gdy nie masz akumulatorów R6 - ok 2500-3000 mAh:2szt.,cena ok. 10-25 zł za sztukę) - trzeba często wymieniać baterie w myszce (co 2-3 tyg), te w klawiaturze starczają na ok 1-rok (2 szt.typ AAA). Zasięg wystarczający. Druga mała wada brak diod (a może zaleta...zależy) oraz dedykowanych funkcji hibernacji/usypiania (nie każdemu potrzebne) Dla majsterkowiczów: można wykorzystać odbiornik radiowy do innych celów niż obsługa myszy (patentowy,jednokierunkowy protokół transmisji zgodny z Bluetooth...po części-trzeba kombinować w jajku). Używam od ok. roku i jestem zadowolony Czy rozjaśniłem Ci trochę temat...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcintom Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 No w sumie na pewno coś w tym jest. Używam linux i tylko Linuksa w zasadzie od 4 lat. Jestem informatykiem więc to w moim przypadku po niekąd konieczne. Ale do czego zmieżam w ogóle to linux jako desktop dla przeciętnego zjadacza chleba to w moim mniemaniu na razie chyba jeszcze trochę przesada. Nie wiem czy to się w najbliższym czasie w ogóle zmieni. Ja kupiłem ostatnio Logitecha VX Nano za 2 stówki i w sumie nie uważam żeby to był jakiś błąd z mojej strony w sumie wszystko da się skonfigurować wedle własnego uznania myśle że więcej namęczył bym się z tym pod windows. Mówie tu o skonfigurowaniu np przycisków w taki sposób który nie jest zaimplementowany w sofcie dostarczonym z myszką. Wcale nie trzeba tu pisać swoich modułów jądra. Naprawde jest tyle otwartego oprogramowania.... trzeba to tylko znaleźć no a faktycznie jeżeli komuś nie chce się bawić to po co instaluje Linuksa ( tzn czytaj fedore ) Poza tym nie lubie sobie żałować na sprzęt przy którym spędzam połowe życia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi