yut Napisano Grudzień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 no widze tu juz pare tematow jak to zrobic, ale jakos zaden nie chce u mnie pojsc tak bezproblemowo jak tu piszecie. przy robie konfiguracji neo wg tej instrukcji: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9762 mam rozumiec ze w kodzie: cd /lib/firmware tar xvzf /home/m/download/ueagle-data-1.1.tar.gz mv ueagle-data-1.1 ueagle-atm mam skopiowac plik "ueagle-data-1.1.tar.gz " do katalogu /lib/firmware tam rozpakowac i nazwe katalogu ueagle-data-1.1 zmienic na ueagle-atm?? no i robiac dalej wszystko co pisza dochodze do tego ze gdy wpisuje modprobe pppoatm pojawia mi sie komunikat [root@localhost ppp]# modprobe pppoatm bash: modprobe: command not found i dalej nie wiem co zrobic zeby szlo.. skolei robiac wg kursu http://akademia.linuksa.pl/readme/neostrada/ problem jest na starcie.. po ./configure wychodzi mi.. [root@localhost eagle-usb-src]# ./configure checking for gcc... gcc checking for C compiler default output file name... a.out checking whether the C compiler works... yes checking whether we are cross compiling... no checking for suffix of executables... checking for suffix of object files... o checking whether we are using the GNU C compiler... yes checking whether gcc accepts -g... yes checking for gcc option to accept ANSI C... none needed checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether make sets $(MAKE)... yes checking for main in -lc... yes checking for dirent.h that defines DIR... yes checking for library containing opendir... none required checking how to run the C preprocessor... gcc -E checking for egrep... grep -E checking for ANSI C header files... yes checking for sys/types.h... yes checking for sys/stat.h... yes checking for stdlib.h... yes checking for string.h... yes checking for memory.h... yes checking for strings.h... yes checking for inttypes.h... yes checking for stdint.h... yes checking for unistd.h... yes checking fcntl.h usability... yes checking fcntl.h presence... yes checking for fcntl.h... yes checking limits.h usability... yes checking limits.h presence... yes checking for limits.h... yes checking sys/ioctl.h usability... yes checking sys/ioctl.h presence... yes checking for sys/ioctl.h... yes checking sys/time.h usability... yes checking sys/time.h presence... yes checking for sys/time.h... yes checking syslog.h usability... yes checking syslog.h presence... yes checking for syslog.h... yes checking for unistd.h... (cached) yes checking for an ANSI C-conforming const... yes checking for off_t... yes checking for pid_t... yes checking for size_t... yes checking whether time.h and sys/time.h may both be included... yes checking whether struct tm is in sys/time.h or time.h... time.h checking for uid_t in sys/types.h... yes checking whether gcc needs -traditional... no checking return type of signal handlers... void checking for strftime... yes checking for gettimeofday... yes checking for select... yes checking for socket... yes checking for strcspn... yes checking for strdup... yes checking for strerror... yes checking for strspn... yes checking for strtol... yes checking for ifconfig... yes checking for route... yes checking for pidof... yes checking for dhclient... dhclient checking for pppd... yes checking for pppoe... yes checking for doc/man/eagleconfig.8... yes checking for xsltproc... yes checking for kernel version... not found checking for hotplug... 0 checking for ifup... 1 checking for adictrl... no checking for eaglectrl... no checking for showstat... no checking for eaglestat... no checking for startadsl... no checking for stopadsl... no configure: creating ./config.status config.status: creating Makefile.common ======================================================================== distribution detected generic dhcp support dhclient pppd support yes pppoa support yes pppoe support yes install eagleconnect (tcl/tk frontend) yes generate documentation yes (update) ======================================================================== error: kernel-sources cannot be found! tu akurat log ze steraz z plytki neo.. na sterowniku ktory jest w tym kursie na koncu tego podsumowania w </font></font><span style="font-size: 8pt; line-height: 100%;"><span style="font-size: 10pt; line-height: 100%;">install eagleconnect (tcl/tk frontend) no</span></span><font size="1"><font size="2"> jest jeszcze no zamiast yes wiec jeszcze lepiej.... poze ktos wie jak poprawic ktoryz ze sposobow na odpalenie neo lub ma inny na ktorym chodzi dobrze... pozdrawiam i czekam na pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 przeszukaj dobrze forum, jest stuprocentowy howto dla sagema! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Grudzień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 daj codebox do długich źródeł bo wara dostaniesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarioRSL Napisano Grudzień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2006 error: kernel-sources cannot be found! nie wiem czy problem nie leży tu bo dostaje to samo. NA FC4 i 5 nie miałem problemów z instalowaniem neo...... :unsure: dziś już znikam z kompa, jutro popróbuje coś z tym zrobić..... zacznę od dogrania źródeł......... potem ewentualnie będę kombinował dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2006 nie wiem co tam kombinujesz, ale nie baw się w żadne kompilowanie (btw. jakbyś chciał na siłę kompilować, to dograj yumem paczkę kernel-devel) poradnik, dot. instalaci neo, który jest na forum działa, ściągnij podany plik, przegraj skrypty do /lib/firmware i wykonaj reszte... ewentualnie możesz jeszcze dać restorecon -R /etc/ppp (kiedyś miałem problem z SELinuxem i neo) jak już będzie Ci to działało, to poszukaj w moich postach opisu jak ustawić neo do działania z ifup/ifdown... to dobrze działa, profesjonalnie wygląda no i plusem jest to, że stawiasz ppp tak samo jak resztę sieciowych interface'ów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2006 jesli chodzi o to, ze nie przyjmuje modprobe pppoatm to mialem taki sam problem gdy wpisywalem w terminalu gnome. Sprobuj moze alt+ctrl+f1 zaloguj sie jako root i wtedy modprobe pppoatm u mnie tak poszlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Grudzień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2006 [root@localhost ppp]# modprobe pppoatm bash: modprobe: command not found pamietaj by uzywac su - a nie su !!!!!!!!!!!!!! To jest piekielnie wazne! http://wiki.fedorapl.org/Administracja/Su?action=edit http://wiki.fedora.pl/Sieci/Sagem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmijolap05 Napisano Grudzień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2006 z tego co wiem stery z płytki nie są kompatybilna prawie z żadnym linuxem... tylko z Auroxem 8 i 9... opis instalki w ogóle nie działa... itp... ale u mnie na FC6 neo i tak nie chodzi... po wpisaniu ifconfig pokazuje że połączenie jest i nawet adres IP wywala... ale nie działa net... wszystko robiłem jak tu:http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9762 i nic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi