GRIFI Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 Witam! Postanowiłem sobie zainstalować Lazarusa, jako edytor do programowania, myśle porównywalny z Borlandem ... ściągamy pliki z tej strony http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=89339 , a następnie instalujemy rpm komędą rpm -i <nazwa pliku> [root@localhost ~]# rpm -i fpc-docs-2.0.4-0.i586.rpm [root@localhost ~]# rpm -i fpc-src-2.0.4-0.i386.rpm [root@localhost ~]# rpm -i lazarus-0.9.20-0.i386.rpm błąd: Niespełnione zależności: gdk-pixbuf jest wymagany przez lazarus-0.9.20-0.i386 gtk+ jest wymagany przez lazarus-0.9.20-0.i386 libgdk-1.2.so.0 jest wymagany przez lazarus-0.9.20-0.i386 libgdk_pixbuf.so.2 jest wymagany przez lazarus-0.9.20-0.i386 libglib-1.2.so.0 jest wymagany przez lazarus-0.9.20-0.i386 libgtk-1.2.so.0 jest wymagany przez lazarus-0.9.20-0.i386 [root@localhost ~]# rpm -i fpc-2.0.4-0.i586.rpm pakiet fpc-2.0.4-0 jest już zainstalowany [root@localhost ~]# rpm -i fpc_crosswin32-2.0.4-060910.i386.rpm pakiet fpc_crosswin32-2.0.4-060910 jest już zainstalowany Ze względu na błędy przy lazarus-0.9.20-0.i386.rpm zainstalowałem przez "dodanie pakietów' pakiety gdx- pixbuf, po ponownym wpisaniu rpm -i lazarus-0.9.20-0.i386.rpm nic mi nie wyskoczyło, więc udałem się do Aplikacje/Programowanie/Lazarius już uradowany!!! a tu KLOPS >>> Nie można wykonać procesu potomnego "/usr/share/lazarus/startlazarus" (Nie ma takiego pliku ani katalogu) No i co teraz? Koledzy i koleżanki? Proszę się nie złościć jestem użytkownikiem linuksa od 24h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 Proszę się nie złościć jestem użytkownikiem linuksa od 24h Ej nie wiem czy wiesz ale chyba ktos ci wkleil "HAKER" do userbara... parametr -i przy rpm pochodzi od slowa install ...z reszta poczytaj man rpm... do sprawdzania czy juz masz paczke uzywaj -q a do instalacji rpm -ivh poza tym yum whatprovides *** w miejsce gwiazdek wklejaj nazwy brakujacych pakietow/bibliotek co do porownywalnosc z Borlandem to bym sie nie zgodzil... a fpc jest chyba w repozytoriach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GRIFI Napisano Grudzień 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 1. No to dopiero musiał być Hacket kto to dopisał , na a tak btw własnie dlatego zapoznaje się z linuxem ponieważ ma duużo więcej programół do Wardrivingu i ogolnie fajnych programików ;D... 2. Doinstalowałem jeszcze pakiety libgd, ale niestety to niepomogło.... 3. a jak jest róznica między rpm -i, a rpm -ivh (bo własnie w takim opisie o rpm było podane rpm -i) 4. Dzięki bardzo, ale problem jeszcze nie został rozwiązany... może trzeba odinstalować i jeszcze raz zainstalować?? i może ktoś wie jak?? Pozdroo!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Grudzień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 Te ostatnie 2 masz juz zainstalowane a musisz doinstalowac gdk-pixbuf i gtk+.Ja najlepiej aby miecz wszystko instaluje np jak jest to w twoich repo to yum install *gtk+* *gdk* Ale co do becnosci w repo to nie wiem i nie mam jak sprawdzic.A wydaje mi sie ze lazureus jest w Repo Atrpms albo Freshrpms. Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GRIFI Napisano Grudzień 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 No dobra panowie ogolnie to jest jakaś lipa Zainstalowałem wszystko na stacjonarnym tak.... rpm -ivh <pliki sciagniete z www> przy ostatnim znow mi wyplula ze nie ma tych pakietów, więc podmieniłem wszystkie repa... livna itp itd. i zainstalowałem yum install [root@localhost ~]# yum install libgdk_pixbuf.so.2 Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories livna 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 [extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 core 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates 100% |=========================| 1.2 kB 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Nothing to do [root@localhost ~]# yum install libglib-1.2.so.0 Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Nothing to do no i ogólnie blad jest ten sam ;/... jezscze jakieś pomysly?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Grudzień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 wpisz yum whatprovides libgdk_pixbuf i wyswietli sie lista i bedzie to lista gdzie mozesz sobie wybrac jaki pakiet chcesz zainstalowac, nie samą bibliotekę ale cały pakiet w którym ta buiblioteka jest zawarta wydaje mi sie, ze do programowania potrzebujesz gtk, gtk+ itp wiec instaluj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GRIFI Napisano Grudzień 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2006 ale ja mam zinstalowane te pakiety gdk-pixbuf, gtk + rowniez i juz wszystkimi mozliwymi sposoabmi to instalowalem Moze zróbmy tak, ze zainstaluje sobie jakies inny program najlepiej podobny do Borlanda i zeby mial te wszystkie bajery debugera, bo na tym mi najbardziej zalezy, tylko zeby instalowal sie latwo i przyjemnie najlepiej przez yum i koniec yum whatprovides libgdk_pixbuf <po wpisaniu tego nic cos sie zainstalowalo, no ae i tak lipa ;/ Edit: Dobra chyba jestem blisko rozwiazania problemu i powoli zaczynam rozumiec o co chodzi z tymi wszystkimi pakietami ... tylko powiedzcie mi co to znaczy? *** /usr/lib/python2.4/site-packages/yum/__init__.py:1237: DeprecationWarning: prcoPrintable() will go away in a future version of Yum. *** *** prov = po.prcoPrintable((p_name, p_flag, (p_e, p_v, p_r))) Zauwazylem, ze to sie gryzie z moimi plikami libgdk-1.2.so.0, libgdk_pixbuf.so.2, libglib-1.2.so.0, libgtk-1.2.so.0 podczas instalacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dresio Napisano Grudzień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 Miałem ten sam problem, tez nie mogłem odpalic Lazarusa z ikonki w pasku manu. I co zrobiłem: zajrzałem do usr/share/lazarus - czy jakoś tak(dokładnie teraz nie pamiętam) i tam jest plik startowy lazarusa, zrobiłem dobie skrót na pulpicie i chodzi "pięknie" Pisze w cudzysłowu bo pojawia mi się pewien problem przy kompilacji (pisze tutaj bo nie chce nowego wątku rozpoczynać): otóż podczas kompilowania Lazarus mi się zamyka i koniec, jednak sama kompilacja przebiega pomyślnie i można potem programik odpalić. Czy ktoś spotkał się z takim problemem. Byłbym wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GRIFI Napisano Grudzień 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2006 no powiem ci, że pomysł spoko tylko że wyskakuje mi Szczegóły:Nie można wykonać procesu potomnego "/usr/share/lazarus/startlazarus" (Nie ma takiego pliku ani katalogu) no i lol ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrmit Napisano Grudzień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2006 no powiem ci, że pomysł spoko tylko że wyskakuje mi Szczegóły:Nie można wykonać procesu potomnego "/usr/share/lazarus/startlazarus" (Nie ma takiego pliku ani katalogu) no i lol ;/ Witam, Wydaje mi się, że u Ciebie w kompie jest już wszystko zainstalowane co trzeba, tylko aktywator jest błędny. U mnie też tak się dzieje, gdy próbuję odpalić Lazarusa z menu Aplikacje > Programowanie > Lazarus. Błąd polega na tym, że ten aktywator szuka pliku startlazarus w /usr/share/lazarus/, a powinien był szukać w /usr/lib/lazarus/. Niestety nie wiem, gdzie zmienia się właściwości aktywatorów z menu Aplikacje, dlatego zrobiłem własny aktywator na Pulpicie. Zrób tak w GNOME: 1. Prawy klik na Pulpicie, wybierz Utwórz aktywator... 2. Wypełnij formularz: a) Nazwa: Lazarus Ogólna nazwa: Lazarus c) Komentarz: Lazarus IDE d) Polecenie: startlazarus %f e) Ikona: wybierz ikonę /usr/share/pixmaps/lazarus.png 3. Zatwierdź < OK > Jeśli teraz z tego aktywatora na Pulpicie nadal nie możesz uruchomić Lazarusa, to daj znać. Sławek Załęcki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GRIFI Napisano Grudzień 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2006 Terrmit, no dzięki stary!!! działa po tylu męczarniach udało się, sorrki że tak pozno odpisuje ale wczesniej sesia była, świeŧa itp itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrmit Napisano Grudzień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2006 Terrmit, no dzięki stary!!! działa po tylu męczarniach udało się, sorrki że tak pozno odpisuje ale wczesniej sesia była, świeŧa itp itd Cieszę się, że pomogłem. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym 2007 Roku! Sławek Dopisek: Właśnie znalazłem miejsce, gdzie przechowywane są pliki z wpisami aktywatorów menu GNOME. Jest tam też ten błędny aktywator do Lazarusa. Trzeba jako root wejść w katalog "/usr/share/applications". Tam w pliku "lazarus.desktop" zmieniamy wpis: Exec=/usr/share/lazarus/startlazarus %f na Exec=/usr/lib/lazarus/startlazarus %f Teraz po zapisaniu zmian aktywator w menu powinien działać poprawnie. Pozdrawiam, Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi