McGiwer Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Wklej zatem zawartość pliku /etc/sysconfig/network. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teemer Napisano Grudzień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 NETWORKING=yes NETWORKING_IPV6=yes HOSTNAME=localhost.localdomain Nie wiem czy to ma cos wspolnego, ale w czasie wylaczania kompa, pojawia mi się: hpssd - zawiódł na czerwono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Hmm... a czy informacje o konfiguracji sieci mają być pobierane z DHCP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Czy w ifcfg-eth0 nie należy dodać linijki mówiącej, że interfejs ma byc podnoszony przy bootowaniu? Ja u siebie mam w tym pliku z grubsza tak: DEVICE=eth0 BOOTPROTO=dhcp HWADDR=XX:XX:XX:XX:XX:XX ONBOOT=yes i działa. Oczywiście przy założeniu, że adres dostajesz z DHCP. Pozostaje jeszcze routowanie. Co zwraca polecenie route? hpssd raczej nie ma wpływu. To chyba jakieś sterowniki do drukarek HP. Oczywiście jeśli masz drukarkę HP, to masz kolejny problem do pokonania. Jeśli nie to po prostu wyłącz tę usuługę - chkconfig hpssd off. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teemer Napisano Grudzień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Chyba nie pobiera z DHCP. Wchodziłem w System/Administracja/Sieć i tam w właściwościach mam na szaro napisane to i nie moge zmienić. Jest odznaczone, nie wiem jak zmienić:/ Jeśli chodzi o hpssd to nie ma w takim razie problemu, nie posiadam drukarki (_wogóle_ → w ogóle) ORT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Chyba nie pobiera z DHCP. Wchodziłem w System/Administracja/Sieć i tam w właściwościach mam na szaro napisane to i nie moge zmienić.Nie zrozumieliśmy się. Chodziło mi oto czy adres powinien byc pobierany z DHCP czy masz może jakiś adres ustalony przez administratora sieci. Jeśli przez DHCP to to wpis taki jak zaprezentowałem powyżej powinien zadziałać. Oczywiście po wpisaniu Twojego MAC-adresu. No i po restarcie kompa ze względu na ONBOOT=yes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teemer Napisano Grudzień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Z tego co wiem to jest pobierany z DHCP. Napisałem jak podałeś: # Marvell Technology Group Ltd. 88E8053 PCI-E Gigabit Ethernet Controller DEVICE=eth0 BOOTPROTO=dhcp HWADDR=00:30:4F:28:A7:DB ONBOOT=yes i wyskakuje błąd podczas restartowania polaczenia: [root@localhost ~]# service network restart WyĹ‚Ä…czanie interfejsu loopback: [ OK ] Podnoszenie interfejsu loopback: [ OK ] , pomijanie inicjowania.th0: Nie znaleziono urzÄ…dzenia eth0 [ZAWIĂ“DĹ�] Podobne wyskakuje podczas przeladowania systemu. Musialem zmienic linijke DEVICE=eth0 na DEVICE=eth0:0, wtedy juz wykrywa urzadzenie ale internetu jak nie bylo tak nie ma:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 , pomijanie inicjowania.th0: Nie znaleziono urzÄ…dzenia eth0 [ZAWIĂ“DĹ�] [...] DEVICE=eth0 na DEVICE=eth0:0, wtedy juz wykrywa urzadzenie ale internetu jak nie bylo tak nie ma:/ Czyli zamiast [ZAWIÓDŁ] masz [ OK ]? Czyli powinieneś mieć już jakieś IP (ifconfig jeszcze raz) i jeśli jest, to sprawdzamy co jest w tabeli routingu (route) i w pliku /etc/resolv.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teemer Napisano Grudzień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 po wpisaniu ifconfig i route: [root@localhost ~]# ifconfig eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:30:4F:28:A7:DB inet6 addr: fe80::214:85ff:fe33:2f1/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:1632 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:20 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:113655 (110.9 KiB) TX bytes:3601 (3.5 KiB) Interrupt:177 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:1826 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:1826 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:8210144 (7.8 MiB) TX bytes:8210144 (7.8 MiB) [root@localhost ~]# route Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface [root@localhost ~]# a w pliku /etc/resolv.conf: search localdomain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Czy w ifcfg-eth0 nie nalezy dodac linijki mówiacej, ze interfejs ma byc podnoszony przy bootowaniu? Ja u siebie mam w tym pliku z grubsza tak: DEVICE=eth0 BOOTPROTO=dhcp HWADDR=XX:XX:XX:XX:XX:XX ONBOOT=yes i dziala. Oczywiscie przy zalozeniu, ze adres dostajesz z DHCP. Dokladnie o tym mówilem w jednym z poprzednich postów i juz ustawil tak, jak powinno byc po wpisaniu ifconfig i route: [root@localhost ~]# ifconfig eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:30:4F:28:A7:DB inet6 addr: fe80::214:85ff:fe33:2f1/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:1632 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:20 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:113655 (110.9 KiB) TX bytes:3601 (3.5 KiB) Interrupt:177 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:1826 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:1826 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:8210144 (7.8 MiB) TX bytes:8210144 (7.8 MiB) [root@localhost ~]# route Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface [root@localhost ~]# a w pliku /etc/resolv.conf: search localdomain Zatem po prostu nie masz ustawionej bramki. Dowiedz sie, jaka powinna byc (chociaz teoretycznie powinna byc pobrana z DHCP) i po problemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Dokładnie o tym mówiłem w jednym z poprzednich postów i już ustawił tak, jak powinno być Zauważyłem, ale pisaliśmy chyba prawie jednocześnie Zatem po prostu nie masz ustawionej bramki. Dowiedz się, jaka powinna być (chociaż teoretycznie powinna być pobrana z DHCP) i po problemie No właśnie, powinna być z DHCP. A jak nie ma, to może jednak problem jest po stronie przysłowiowego kabelka? Albo jakaś "trafiona" karta? Teemer dociśnij kabelki, wyjmij i wetknij jeszcze raz Głupie, ale jak wiadomo czasem działa Chociaż jeśli pod Windows działa, to pewnie gdzie indziej problem. A jeśli masz możliwość, to sprawdź z jakąś inną kartą. Może Fedorka ma jakiś problem z kartami gigabitowymi? No i jeszcze jedna rzecz. Moja wina, bo napisałem żebyś korzystał ze znacznika 'codebox' a nie 'code'. To doprecyzuję: długie teksty takie powyżej 10-12 linijek w 'codebox', a jak coś krótszego to 'code'. Ech, chciałem dobrze, wyszło jak zwykle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teemer Napisano Grudzień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Ok sorry, następnym razem będę widział. Problem z netem rozwiązany, wpisałem bramę i wszystko zaczęło śmigać. Wielkie dzięki wszystkim za poświęcony czas! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi