Terrmit Napisano Grudzień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2006 Witam, W Fedora Core 5 wystepuje u mnie problem z literkami l i L. Zamiast malego l wyswietlaja mi sie dwa nawiasy zamykajace )), a zamiast duzego L otwierajacy i zamykajacy (). Dzieje sie tak miedzy innymi w programie Xmms i Lazarus. Próbowalem znalezc jakies informacje na ten temat za pomoca google, ale nie za wiele znalazlem, dlatego postanowilem o tym napisac. Zastanawiam sie, czy zródlo tego problemu lezy w samej Fedorze, czy tez w tych programach i czy mozna to jakos naprawic. Znalazlem informacje Pana Dawida Gajownika, który sugeruje, ze problem lezy w Fedorze i w obsludze UTF-8, ale przeciez inne programy dzialaja dobrze. Poza tym próbowalem uzyc jego sposobu naprawienia problemu i nie udalo mi sie to. Podal on linki do plików XLC_LOCALE i XI18N_OBJS, które ponoc sam przygotowal, ale te linki juz niestety nie dzialaja. W Fedora Core 6 ten problem tez wystepuje - sprawdzilem. W zwiazku z tym chcialbym zapytac: Czy u Was w Xmms (np. w menu) tez sa nawiasy zamiast liter l? Czy jest jakis sensowny sposób naprawienia tego w FC5? Jakie moze byc zródlo tego problemu? Za wszelka pomoc z góry dziekuje i pozdrawiam, Slawek Zalecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Grudzień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2006 Kiedyś miałem problem w aMule, ale zniknął ... nie pamiętam kiedy, więc może spróbuj updatu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrmit Napisano Grudzień 17, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2006 Update to oczywiście pierwsza rzecz, którą robię siadając co rano do kompa Wszystkie aktualizacje mam zrobione, łącznie z kernelem. Problem ten mam od samego początku używania Fedory Core 5, to znaczy od jakiś 5-ciu miesięcy. Próbowałem walczyć z tym już wcześniej, bez skutku. W samym Xmms nie jest to takie ważne, ale w Lazarusie doprowadza mnie do białej gorączki. Teraz już jestem dość zdeterminowany, żeby to rozgryść. Jestem gotów nawet zmieniać kod Lazarusa, ale potrzebuję jakiś bliższych wskazówek, gdzie może być źródło tego babola. Przy okazji może i Xmms by się naprawiło, a nie wykluczone, że i inne jeszcze programy. Sławek Załęcki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2006 Moim zdaniem za opisane zachowanie odpowiada (przestarzały) interfejs GTK+1.2. Przekompiluj Lazarusa do GTK2, zobacz czy problem zniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lelad Napisano Grudzień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2006 Witam, W Fedora Core 5 występuje u mnie problem z literkami ł i Ł. ... Mam dokładnie ten sam problem w FC6, miałem go także w FC5 i myślę, że mają go wszyscy, którzy stosują programy oparte na GTK+1.2 z polskim interfejsem językowym. Rozwiązanie Dawida Gajownika stosowałem ze skutkiem w FC3. W FC5 u mnie już nie działało. Mnie nie udało sie rozwiązać tego problemu. Pozdrawiam Lelad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrmit Napisano Grudzień 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2006 Moim zdaniem za opisane zachowanie odpowiada (przestarzały) interfejs GTK+1.2. Przekompiluj Lazarusa do GTK2, zobacz czy problem zniknie. Udało mi się ustawić Lazarusa tak, że kompiluje mi programy do GTK2 i faktycznie pomogło. Musiałem jedynie nieco zmodyfikować kontrolki, bo mi teksty wyłazić zaczeły poza przyciski, ale działa. Jednak nie udało mi się skompilować samego Lazarusa do GTK2. W menu Narzędzia | Configure "Build Lazarus" ustawiłem GTK2, ale gdy wykonuję Buduj dostaję komunikaty: "Czyść źródła Lazarusa (clean)" completed "Buduj LCL" completed "Buduj SynEdit" completed "Buduj CodeTools" completed "Buduj rejestrację pakietów" completed "Buduj interfejs IDE" completed "Buduj formularz JIT" completed "Kompiluj IDE (bez linkowania)" completed "Build Starter" completed make: Leaving directory `/usr/lib/lazarus/examples' i na tym się kończy. Mam ustawioną opcję "Restart After Successfull Build" ale nic się nie dzieje. Nie wiem co jest źle, może ktoś podpowie? Sławek Załęcki P.S. Dopisek: Już wiem. Wyłączyłem budwanie przykładów i poszło. Teraz wszystkie polskie literki są w Lazarusie. Pewnie xmms też należałoby przekompilować pod GTK2, ale na razie nie będę się w to bawił. Serdeczne Dzięki Za Pomoc!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi