Skocz do zawartości

Problem Z Pamięcią Usb

darcon

Rekomendowane odpowiedzi

mam pamięć usb kingstone z podłączeniem usb, wszystko działa ok, tzn montuje się automatycznie i można oglądać pliki nagrane, lecz nie stety nie można na nią nic zapisywać?, w fstab nie widzę żadnego wpisu dotyczącego tej pamięci. W którym miejscu mogę sprawdzić jak jest skonfigurowane to urządzenie i jak zmienić ustawienia żebym mógł zapisywać? Poprzednia wersja systemu (aurox) wszystko dziłało ok.

a moze zmienic trzeba uprawnienia ?
No właśnie. Może nie należy ufać systemowi tylko odmontować urządzenie i zamontować ręcznie na nowo dodając przy mount opcję "-o rw".

Albo od razu, żeby nie było wątpliwości i problemów zrobić odpowiedni wpis w /etc/fstab?

zgoda z tym wpisem tylko w tej chcwili nie ma takiego wpisu w fstab który odpowiada za montowanie tej pamięci (przynajmniej ja go nie widzę). W jaki więc sposób mam zmienić opcje montowania tego urządzenia? Zaznaczę że montuje się w każdym porcie USB (mam ich 4)?

nie ma takiego wpisu w fstab który odpowiada za montowanie tej pamięci
Zgadza się, należy go samemu dołożyć :) Po uruchomieniu urzadzenia wykonaj polecenie mtab - powinny pokazac się wszystkie zamontowane aktualnie urządzenia bez względu na to czy sa odpowiednie wpisy w /etc/fstab czy nie. Zagduję, z eprawdopodobnie jeden z tych wpisów będzie wskazywał na urządzenie /dev/sda1 (chyba że masz dyski SCSII albo SATA, wtedy może to być /dev/sdb1, sdc1 itd. zależenie od ilości dysków twardych).

Sprawdź mtab i wklej to co sie pokaże.

Zaznaczę że montuje się w każdym porcie USB (mam ich 4)?
A to już nie dziwi mnie wcale - taka uroda USB :)

Sprawdź w logach systemowych, czy system nie próbuje sie dostac do obszarów pamieci poza zakresem tablicy partycji. Wpisy typu:

FAT: Filesystem panic (dev sda1)
    invalid access to FAT (entry 0x7200e082)
attempt to access beyond end of device
sda1: rw=0, want=7650642385, limit=504527
sda1: rw=0, want=7650642386, limit=504527
sda1: rw=0, want=7650642387, limit=504527
sda1: rw=0, want=7650642388, limit=504527
FAT: Filesystem panic (dev sda1)
    invalid access to FAT (entry 0xd7611731)

Wtedy trzeba formatować nośnik. Miałem taki problem z innym urządzeniem mass storage.

• 2 weeks later...

wyjaśniło się.

Wszystkiemu winien wpis w mtab-ie poprawiłem i działa prawidłowo, zmieni łem uprawnienia z 500 na 777.

Niepokoi mnie tylko jedna rzecz co, jaki program, zmienia wpisy w mtab-ie?, bo jest on aktualizowany na bierząco i odmontowanie i ponowne zamontowanie tej pamięci powoduje ponownie ustawienie atrybutu 500?

• 4 weeks later...