@WalDo Napisano Grudzień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2006 Nie bardzo się znam na programowaniu a zabrałem się za kompilację i mam za swoje. Zwalczyłem już trochę problemów po drodze, ale tu się zaciąłem i ani rusz. Ściągnąłęm najnowszy (stabilny już) pakiet digikam 0.9.0 no i pojechałem: ./configure - braki w bibliotekach (głównie -devel) do KDE, exiv2. uzupełniłem, poszło w końcu OK. make... tu znowu jakieś wywrotki po drodze, zwalczone, ale w końcu: Making all in digikam make[3]: Wejście do katalogu `/wspolny/download/digikam-0.9.0/digikam/digikam' /bin/sh ../../libtool --silent --tag=CXX --mode=link g++ -Wno-long-long -Wundef -ansi -D_XOPEN_SOURCE=500 -D_BSD_SOURCE -Wcast-align -Wconversion -Wchar-subscripts -Wall -W -Wpointer-arith -O2 -march=athlon -O2 -pipe -Wformat-security -Wmissing-format-attribute -Wno-non-virtual-dtor -fno-exceptions -fno-check-new -fno-common -DQT_CLEAN_NAMESPACE -DQT_NO_ASCII_CAST -DQT_NO_STL -DQT_NO_COMPAT -DQT_NO_TRANSLATION -DQT_CLEAN_NAMESPACE -o libdigikam.la -rpath /home/waldek/myopt/lib -L/usr/lib/qt-3.3/lib -L/usr/lib -R /home/waldek/myopt/lib -R /usr/lib -R /usr/lib/qt-3.3/lib -R /usr/lib -no-undefined -Wl,--no-undefined -Wl,--allow-shlib-undefined kdateedit.lo album.lo albumdb.lo albumdb_sqlite2.lo albumiconview.lo albumicongroupitem.lo albumiconitem.lo albumitemhandler.lo albumfiletip.lo albumfolderview.lo albumhistory.lo albumlister.lo albummanager.lo albumpropsedit.lo albumsettings.lo albumthumbnailloader.lo albumwidgetstack.lo batchthumbsgenerator.lo cameradragobject.lo cameralist.lo cameratype.lo datefolderview.lo dcopiface.lo digikamapp.lo digikamfirstrun.lo digikamview.lo dio.lo dragobjects.lo firstrun.lo folderitem.lo folderview.lo iconview.lo icongroupitem.lo iconitem.lo imageattributeswatch.lo imageinfo.lo imagepreviewwidget.lo imagepreviewjob.lo kdatetimeedit.lo kdatepickerpopup.lo kipiinterface.lo monthwidget.lo pixmapmanager.lo ratingwidget.lo scanlib.lo searchadvanceddialog.lo searchfolderview.lo searchquickdialog.lo searchresultsview.lo searchresultsitem.lo searchwidgets.lo syncjob.lo tagcreatedlg.lo tagfilterview.lo tagfolderview.lo tagspopupmenu.lo upgradedb_sqlite2tosqlite3.lo dcopiface_skel.lo -lkio -lsqlite3 -lkabc -L/home/waldek/myopt/lib -lkipi -lkutils -L/home/waldek/myopt/lib -lexiv2 ../../digikam/sqlite/libsqlite.la ../../digikam/libs/thumbbar/libthumbbar.la ../../digikam/libs/themeengine/libthemeengine.la ../../digikam/libs/widgets/libwidgets.la ../../digikam/libs/dialogs/libdialog.la ../../digikam/libs/jpegutils/libjpegutils.la ../../digikam/libs/imageproperties/libimagepropertiesdigikam.la ../../digikam/libs/threadimageio/libthreadimageio.la ../../digikam/utilities/cameragui/libcameragui.la ../../digikam/utilities/imageeditor/canvas/libdimgcanvas.la ../../digikam/utilities/imageeditor/editor/libdimgeditor.la ../../digikam/utilities/splashscreen/libsplashscreen.la ../../digikam/utilities/setup/libsetup.la grep: /usr/lib/libidn.la: No such file or directory /bin/sed: can't read /usr/lib/libidn.la: No such file or directory libtool: link: `/usr/lib/libidn.la' is not a valid libtool archive make[3]: *** [libdigikam.la] Błąd 1 make[3]: Opuszczenie katalogu `/wspolny/download/digikam-0.9.0/digikam/digikam' make[2]: *** [all-recursive] Błąd 1 make[2]: Opuszczenie katalogu `/wspolny/download/digikam-0.9.0/digikam' make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1 make[1]: Opuszczenie katalogu `/wspolny/download/digikam-0.9.0' make: *** [all] Błąd 2 I tego już nie mogę ruszyć dalej. Pozornie sprawa prosta - brak libidn.la tak mi się wydaje przynajmniej. Tylko skąd go wziąć? W żadnym z pakietów go nie ma, chociaż wygooglałem, że powinienem go chyba mieć jeśli mam zainstalowane libidn i libidn-devel. Wcześniej robiłem kompilacje ściągając digikam 0.9.0 RC1 i RC2 z SVN i nie miałem tego problemu. Wie ktoś o co chodzi? Czego brakuje? Jakiś problem w tej stabilnej wersji czy tylko mój brak wiedzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2006 I tego już nie mogę ruszyć dalej. Pozornie sprawa prosta - brak libidn.la tak mi się wydaje przynajmniej. Tylko skąd go wziąć? W żadnym z pakietów go nie ma, chociaż wygooglałem, że powinienem go chyba mieć jeśli mam zainstalowane libidn i libidn-devel. Wcześniej robiłem kompilacje ściągając digikam 0.9.0 RC1 i RC2 z SVN i nie miałem tego problemu. Wie ktoś o co chodzi? Czego brakuje? Jakiś problem w tej stabilnej wersji czy tylko mój brak wiedzy? Zgodnie z zasadami obowiązującymi w Fedorze, statyczne biblioteki - czyli te o rozszerzeniu .la - są usuwane na etapie paczkowania (pozostawiane są tylko w bardzo szczególnych przypadkach). Powinieneś spróbować budować bez biliotek statycznych - zobacz czy ./configure nie akceptuje opcji np. --disable-static czy czegoś w tym guście (jakby co to ./configure --help pomocne ) Jeśli by się okazało, że nie da się ominąć tego etapu budowy to chyba pozostanie ściągnięcie SRPM-a i samodzielne przebudowanie paczki z libidn, usuwając przy okazji wpis o wywaleniu pliku .la. Ale to raczej ostateczne rozwiązanie. Edit: okazuje się, że paczka miała kiedyś plik .la, ale został z niej wywalony: https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_bug.cgi?id=172639. Jeśli by się okazało, że faktycznie jest potrzebny to chyba warto zgłosić to na bugzillę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 Jeśli by się okazało, że faktycznie jest potrzebny to chyba warto zgłosić to na bugzillę.Dzięki za odpowiedź. Będę próbował wieczorem - możę coś z tego wyjdzie. Co do bugzilli to najpierw zgłoszę do ludzi od digikama, chyba że libidn.la w innych dystrubycjach siedzi dalej w pakiecie, to wtedy na redhat. Zresztą sprawa powinna się wyjaśnić lada moment jak ktoś się zabierze za paczkowanie tego - digikam jest normalnie w extras (obecnie 0.8.0), więc jeśli jest już stabilna 0.9.0 to może ktoś zrobi paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 Dzięki za odpowiedź. Będę próbował wieczorem - możę coś z tego wyjdzie. Co do bugzilli to najpierw zgłoszę do ludzi od digikama, chyba że libidn.la w innych dystrubycjach siedzi dalej w pakiecie, to wtedy na redhat. Zresztą sprawa powinna się wyjaśnić lada moment jak ktoś się zabierze za paczkowanie tego - digikam jest normalnie w extras (obecnie 0.8.0), więc jeśli jest już stabilna 0.9.0 to może ktoś zrobi paczkę. Właśnie zajrzałem do moich BuildRaportów i widzę, że paczka digikam-0.9.0-1.fc6 już jest, więc spokojnie możesz ściągać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 Właśnie zajrzałem do moich BuildRaportów i widzę, że paczka digikam-0.9.0-1.fc6 już jest, więc spokojnie możesz ściągać Eee, no faktycznie To mi "pakerzy" prezent na Gwiazdkę zrobili Dzięki za info, bo bym się męczył... Z ciekawości odpaliłem z opcją --disable-static, ale wywaliło się w tym samym miejscu Czyli musiałbym pewnie sam kombinować z budowaniem libidn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 Dzieki za info, bo bym sie meczyl... Z ciekawosci odpalilem z opcja --disable-static, ale wywalilo sie w tym samym miejscu Czyli musialbym pewnie sam kombinowac z budowaniem libidn. Hmm... no nie wiem, autor paczki jakos sobie z tym poradzil Zreszta, mozesz sprawdzic co sie stanie jak wywolasz configure z takimi parametrami: ./configure \ --disable-rpath \ --disable-debug \ --disable-dependency-tracking \ --enable-final bo takie wlasnie parametry zostaly uzyte do budowy paczki. To mi "pakerzy" prezent na Gwiazdke zrobili Tak swoja droga to "pakerem" (ja wole slowo "paczker" ) jest osoba z Polski Poza tym - tak na przyszlosc, jak bedziesz chcial przebudowac pakiet w nowszej wersji niz jest w repo, to zawsze lepiej niz robic to samemu jest sciagniecie pliku SPEC i zastapienie po prostu wersji programu na nowsza. Jest duzo prawdopodobienstwo, ze taki manewr zadziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 Tak swoja droga to "pakerem" (ja wole slowo "paczker" ) jest osoba z Polski Tym bardziej chwala naszym A ja wole "paker" Ma zabawny podtekst na zasadzie róznicy poziomów intelektualnych pakera i "pakera" (czy jak wolisz "paczkera" - w sumie jestem za "polonizacja" naszego jezyka, ale jednak "pakager" brzmi najlepiej) Poza tym - tak na przyszlosc, jak bedziesz chcial przebudowac pakiet w nowszej wersji niz jest w repo, to zawsze lepiej niz robic to samemu jest sciagniecie pliku SPEC i zastapienie po prostu wersji programu na nowsza. Jest duzo prawdopodobienstwo, ze taki manewr zadziala Sprawdze przy najblizszej okazji. Jakies proste .spec juz przerabialem - czas na cos mocniejszego [Edit]Spróbowalem jeszcze z opcjami które podales powyzej, ale tez kiszka w tym samym miejscu. Trudno odpuszczam tym razem, bo wersja z repo jest jak najbardziej OK. Moze w wolniejszej chwli podraze temat... Mimo wszystko dzieki za zainteresowanie tematem i porady. Szczególnie te odnosnie plików .spec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 Spróbowałem jeszcze z opcjami które podałeś powyżej, ale też kiszka w tym samym miejscu. Trudno odpuszczam tym razem, bo wersja z repo jest jak najbardziej OK. Może w wolniejszej chwli podrążę temat... Mimo wszystko dzięki za zainteresowanie tematem i porady. Szczególnie te odnośnie plików .spec W takim razie sprawa ma się dość dziwnie... chyba, że zależności budowania, jeszcze coś tam zmieniają, ale ja nic odnośnie plików .la i bibliotek statycznych w specu nie widzę... No ale w gruncie rzeczy temat nieistotny, skoro jest w repo to się tym cieszmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi