kyoko Napisano Grudzień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2006 Cześć. Mam problem ze skompilowanie malutkiego "programiku" napisanego w języku c++. Oto kod programu #include <iostream> int main() { cout<<"program"<<endl; } i w czasie kompilacji poleceniem g++ p.cpp -o p wyswietla mi bląd pro.cpp: In function ‘int main()’: pro.cpp:4: error: ‘cout’ was not declared in this scope pro.cpp:4: error: ‘endl’ was not declared in this scope mam wszystkie biblioteki potrzebne do pisania w c++ mam zainstalowaną Fedora Core 6 Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2006 #include <iostream> int main() { cout<<"program"<<endl; } Może ktoś jeszcze się wypowie, bo ja nie programuję, ale wg mnie to tutaj brakuje "namespace std; ". Wtedy chyba nawet można "#include " wywalić (chyba? ) Ale namespace na pewno brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kyoko Napisano Grudzień 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2006 Pomimo dopisania using namespace std; jest to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Grudzień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2006 Mi bez problemu skompilowalo. Jestes pewien, ze dales "using namespace" w dobrym miejscu (przestrzenie nazw dzialaja od fragmentu wywolania, a nie w calym pliku)? Powinno to byc zaraz za #include (w drugiej linii) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2006 Po pierwsze faktycznie brakowalo using namespace std Po drugie to funkcja main ma zwracac wartosci calkowite (int), ale gdzie return??!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kyoko Napisano Grudzień 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2006 Dziękuje za odpowiedzi tak jest poprawnie i działa #include <iostream> using namespace std; int main(int argc, char *argv[]) { cout<<"Program"<<endl; return 0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Grudzień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2006 (int argc, char *argv[]) To w zasadzie jest niepotrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Styczeń 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2007 Dla pewności (i może odrobiny szybkości podczas kompilacji) można jawnie wywoływać funkcje z przestrzeni nazw std: #include <iostream> int main() { std::cout << "program" << std::endl; } Ja tam jeszcze lubię, jak pliki mają rozszerzenie .cc, bo .cpp mi się ze złem koniecznym kojarzy (; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi