Satori Napisano Grudzień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2006 Witam a wiec proboje sie przesiasc na (_flux'a_ → fluksa) ORT z muuuuuuuulacego KDE, (estetyka oczywiscie idzie w parze ) no i jestem juz na etapie konfigurowania menu itp itd. i tu mam pytanie/problem, pod kde jest wszystko ustawione ale kiedy np. z tego samego usera ale pod fluxem uruchamiam np skype czy tez thunderbirda, cokolwiek, to odpala sie jak by po raz 1 i chce zebym to wszystko od nowa ustawial, wpisywal. logowas sie itp itd, jako ze jest to strasznie!! wkur....zajace chcialez zapytac jak to ominac?? S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Grudzień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 Na moje oko, to nie ma nic wspólnego ze środowiskiem, w którym jest uruchamiane.... Takie prgramy po prostu same tworzą w ~ swoje foldery konfiguracyjne i na podstawie ich istnienia(lub braku) odpalają odpaowiednie narzedzia wiazród pierwszego uruchomienia. Sprawdx, czy ci te foldery nie "znikają", albo czy nie uruchamiasz przypadkliem programów z jakimś parametrem firstboot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Satori Napisano Grudzień 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 hmm, nie, nie sa uruchamiane z zadnymi parametrami, chodzi chyba o to (tak jak piszesz) ze one tworze sobie swoje foldery i kiedy uruchamiane sa w innym srodowisku startuja z defaulta a nie z "tych folderow" no i wlasnie pytanie jak to ominac ? czy startowac je z jakims parametrem zeby np. korzystaly z konfiguracji utworzonej juz pod kde? S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 one tworze sobie swoje foldery i kiedy uruchamiane sa w innym srodowisku startuja z defaulta a nie z "tych folderow" Nieprawda. Programy, które wymieniłeś tworzą swoje katalogi w katalogu domowym użytkownika (tak jak to pisał dj_oko) - nie ma to nic współnego z desktopem w którym są uruchamiane. Ja nie mam żadnych problemów ani różnic, chociaż sporadycznie przełączam się z różnych powodów na KDE czy Gnome z mojego domyślnego XFCE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Satori Napisano Grudzień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Nieprawda? ... hehe "OK" niech bedzie ... WalDo tak sie sklada ze u mnie sprawa wyglada jak opisalem, sugerujesz ze co ? ze klamie tu specjalnie ....?? to mozesz mi wyjasnic dlaczego startujac ten sam program (wezmy dla przykladu skype'a) z pod fluxboxa uruchamia sie na "czysto" znaczy tak jak zostal by uruchomiony po raz pierwszy?... to samo z klientem poczty...ale np. z firefoxem nie ma juz takiego problemu.... sprawdzalem foldery progow zostaja i ma z tym zadnego problemlu, rowniez aplikacje sa odpalane w ten sam sposob... S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 sugerujesz ze co ? ze klamie tu specjalnie ....??Broń Boże. Twierdzę tylko (i wierzę, że mam rację), że każdy program ma swój ukryty katalog (nazwa zaczynająca się kropką) w katalogu użytkownika np.~/.thunderbird czy .mozilla/firefox, w którym są zapisywane ustawienia dla danego użytkownika. Może coś jest nie tak z prawami zapisu do katalogu domowego lub do ww. podkatalogów. (wezmy dla przykladu skype'a)OK Tu mnie masz, bo ja nie korzystam ze Skype, ale stawiam, że zasada jest taka sama. Sądzę, że problem może leżeć uprawnieniach do zapisu w katalogu domowym lub podkatalogach (w tym być może również we .fluxbox) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Satori Napisano Grudzień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 hmmmmmmmm trafiles heeh pomoglo, nadalem te same prawa dla wszystkiego wzorujac sie na katalogu .mozilla ktora chodzila bez zarzutu a co do skype to utworzylem "aktywator" (jak to sie ladnie nazywa ) i odpalam go za jego pomoca pod fluxem hehe taki work-around serdeczne dzieki S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Grudzień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2006 Nie trzeba przecież grzebać w uprawnieniach do własnych folderów. Ty masz pełne, inni nie mają żadnych i spokój Polecenie prowadzące do Skype'a to po prostu skype, więc aktywatory nawet niepotrzebne... Aha, WalDo , rację masz ze Skype'm. Tworzy swój ~/.Skype Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Satori Napisano Grudzień 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2006 flux byl instalowany z pod innego usera :/ S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Grudzień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2006 flux byl instalowany z pod innego usera :/ S. flux byl instalowany spod roota a pracujesz na nim jako zwykly uzytkownik i w folderze domowym tego uztkownika sa katalogi o ktorych mowili WalDo i dl_oko i katalogu domowych jest tez katalog .fluxbox a w nim sa pliki konfiguracyjne fluxa i pokaz moze w jaki sposob uruchamiasz te programy, ze ci gina ustawienia (z menu czy z terminala?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Grudzień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2006 Czy ty aby na pewno instalowałeś tego fluxa yum install fluxbox ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi