Lukasz69 Napisano Grudzień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 Witam! Ostatni miesiac bylem bez glosnikow bo kupilem nowego kompa a stare glosniki nadawaly sie na zlom bo dawaly slaby dzwiek. Pod choinke dostalem nowe glosniki - nie jakies full wypas ktore kosztowaly tyle ile rencista dostaje kasy przez 2 miesiace ale sadze ze te glosniki sa calkiem przyzwoite (firmy CREATIVE). Pelen animuszu podlaczylem je - graja o wiele lepiej niz poprzednie ale ostra muza w XMMS jest trudna do zniesienia. Zarzucilem Korna i piosenke Counting on me i gitary w refrenie nie brzmialy najlepiej - powstawalo harczenie glosnikow. Zirytowany tym faktem wgralem Beep Multimedia Player X (wgralem to bo nie chcialo mi sie przelaczac na Win$hita ) i okazalo sie ze calkiem inaczej muzyka tu brzmi. Nie ma harczenia i jest ok - wrecz muzyka jest bardziej melodyjna - chyba nawet nie ma zaklocen ktore doskwieraly mi w XMMS. Nawet Mandaryna brzmi lepiej Moze ktos sie spotkal z podobnym problemem? Wydaje mi sie ze XMMS jest winny ale czy da sie go dostroic? BMP ladnie gra ale nie ma wielu funkcji - wiem mozna sie bez nich obejsc ale z nimi jest o wiele wygodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 Moze ktos sie spotkal z podobnym problemem?Zgadza się. Też zauważyłem, że w BMP muzyka brzmiała lepiej niż w XMMS. A może masz (pewnie tak jest) kilka systemów dźwięku i w XMMS powinieneś coś przełączyć na ALSA? No i może warto wypróbować inne programy. Z wyglądu i funkcji to 'audaciuos' podobny trochę. Nie wiem w sumie na jakich funkcjach XMMS Ci zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Grudzień 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 Mialem ALSA testowalem OSS i dzwiek w XMMS byl bez wiekszych zmian. Na jakich funkcjach mi zalezy? Miedzy innymi na losowym wyborze utworu, zapetlaniu listy odtwarzania i equalizer tez moglby byc choc na nim mniej mi zalezy. O audaciuos cos wyczytalem i moze dzis go sobie wgram - zobacze co oferuje ten program. Najwazniejsza jest jednak jakosc dzwieku wiec ciesze sie ze BMP dziala dobrze co mi daje komfort testowania innych aplikacji do muzyki Edytke zrobie mala: W BMPx dzwiek gra stotunkowo slabo wiec w KMix zwiekszylem suwak od PCM. Bylo elegancko az wlaczylem XMMS ktory jak sie okazalo zresetowal ustawienie PCM. Rozwiazaniem jest ustawienie w konfiguracji XMMS a mianowicie wtyczka ALSA -> Konfiguruj -> Use software volume control trzeba zaznaczyc. Tak pisze - moze komus sie przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Grudzień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 Zobacz jak masz ustawione suwaki od glosnosci. Nie powinienes miec wiecej jak ok 80%, powyzej tej wartosci dzwiek znieksztalca sie. Nie wiem czy XMMS jest jeszcze rozwijany, a z tego co wiem, to BMP rozdzielilo sie na 2 projekty: BMPx (tworzone przez naszego rodaka) i Audacious (wspomniany przez WalDo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Grudzień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 u mnie się takie rzeczy dzieją jak kanał PCM jest głośniejszy niż 70% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Grudzień 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 Mam maly problem z BMP - gdy slucham muzy to dzwieki z Kadu nie sa odtwarzane - z XMMS udalo sie poustawiac tak ze elegancko Kadu gralo gdy XMMS halasowal. Ma ktos jakies informacje ktore byly by mi pomocne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Grudzień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 zapewne masz zintegrowaną karte dźwiękową która nie wspiera obsługi wątków i dlatego dźwięki ci się nie chcą mieszać możesz poszukać na goglach coś o konfiguracji alsy, tak żeby wszsytko ładnie śmigało, albo zastosować jakiś system dźwiękowy coś na styl esd lub arts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi