Skocz do zawartości

Instalacja "tam Gdzie By Sie Chciało"

Dares

Rekomendowane odpowiedzi

Moze to dosc dziwne pytanie i wystepowalo juz na tym forum ale jak dotychczas nieznalazlem odpowiedzi. Czy jest możliwosc instalacji programu tam gdzie by sie chcialo? Jestem troche przyzwyczajony z WinXp ze wszytskie programy/gry instaluje w innych folderach dyskach. Czy da sie ustalic miejsce instalacji danego programu rmp, gz tam gdzie by sie chcialo? Jezeli tak prosilbym o te komendy zarowno pod "yum" jak i reczna instalacje danego programu.

powiedz mi czemu za przeproszeniem chcesz sobie burdel na dysku robić ??

to nie jest windows i powinieneś odejść od jego konwencji

no ale jak już chcesz to poszukaj w "man yum" coś o poleceniu prefix (chyba powinno być, ale tego ci nie powiem bo yuma nie posiadam)

a jak kompilujesz jakiś program to dajesz

./configure --prefix='ścieżka do instalacji'

a resztę wykonujesz jak podczas zwyczajnej kompilacji

no są jeszcze do kompilacji urzywane autokonfiguratory ale w tym ci już nie pomogę

Zauważ, że tak jak jest, to jest bardzo ładnie:

- wszystkie pliki uruchamialne są w:

a)/bin

B)/usr/bin

c)ewentualnie w /usr/games/

co to daje? :

gdy będziesz chciał znaleźć jakąś grę/program to zajmie Ci to góra 30s.

- wszystkie pliki konfiguracyjne są w /home/użytkownik/.nazwa_programu

co ta jest? :

aa) wszystkie opcje do wszystkich programów są w jednym miejscu

ab) zmiana konfiguracji programów i gier jest o wiele prostsza

- nie masz dodatkowych plików, które Cię nie obchodzą

są to zewnętrzne zalety... jest wiele wewnętrznych (prędkość, wyszukiwanie przez system, instalacja/deinstalacja itp.)

mam nadzieję, że Cię przekonałem do nie stosowania prefiksu

a jak kompilujesz jakiś program to dajesz

./configure --prefix='ścieżka do instalacji'

Zgadza się, tylko że jeszcze potem musisz 'ścieżka do instalacji' dodać do zmiennej $PATH, żeby system mógł odnaleźć program, dodać ścieżki do $LD_PATH (jeśli się nie mylę), żeby program mógł skorzystać z własnych bibliotek, napisanie skryptu startowego, który te zmienne będzie odpowiednio ustawiał albo ustawiać je od razu przy ładowaniu systemu (czyli edycja .profile albo .bash_profile) i pewnie jeszcze kilka innych rzeczy, o których nie pamiętam w tej chwili ;)

Ogólnie jak to już zauważył spyro ekhm... burdel.

A w windach też nie jest tak czysto i ładnie, bo biblioteki idą do %WINDIR%/system albo do %WINDIR%/system32.

Ja takie akcje przeprowadzam tylko wtedy, gdy nie chcę, żeby w systemie robił się śmietnik. Kompiluje i instaluję na koncie zwykłego usera. Robię to wyłącznie dla własnoręcznie kompilowanych programów w wersjach beta czy RC ściąganych z repozytoriów SVN czy CVS - w razie problemów usuwam jeden katalog, jeden skrypt i po bólu. Ale dla paczek instalacyjnych RPM najlepszym miejscem jest prefix /usr (czyli programy do /usr/bin, biblioteki do /usr/lib).

no coz dzieki za rade sadze ze jednak macie racje i mnie przekonaliscie...to poprostu ten glopi nawyk...moze dlatego chcialem to uzyc bo jeszcze zabardzo sie nieorientuje gdzie co znajduje sie w jakim katalogu...np ostatnio instalowalem tvtime ale niezabardzo mi funkcjonowal wiec go odinstalowalem...jednak pozostaly po nim foldery...a ja niecierpie miec zamsmiecony dysk systemowy:/

i troche dziwi mnie jedna rzecz np powiedzmy ze na pulpicie utworze dokument tekstowy o nazwie konfiguracja i powiedzmy ze zapomnialem gdzie on sie znajduje daje polozenie/szukaj wpisuje "konfiguracja" no i pieknie znajduje plik a np powiedzmy szukam programu "kadu" albo obojetnie jakiego pliku jaki sie w jego folderze znajduje daje szukaj i nic nieznajduje...nierozumiem tego dlaczego wynik jest 0.

i troche dziwi mnie jedna rzecz np powiedzmy ze na pulpicie utworze dokument tekstowy o nazwie konfiguracja i powiedzmy ze zapomnialem gdzie on sie znajduje daje polozenie/szukaj wpisuje "konfiguracja" no i pieknie znajduje plik a np powiedzmy szukam programu "kadu" albo obojetnie jakiego pliku jaki sie w jego folderze znajduje daje szukaj i nic nieznajduje...nierozumiem tego dlaczego wynik jest 0.

bo wyszukiwarka standardowo przy uruchomieniu ma ustawione miejsce poszukiwan na /home/nazwa_użyszkodnika

Jezeli chcesz znalezc zainstalowane to musisz poszerzyc ten zakres (np. na cale / )

whereis kadu
Jeszcze szerszy zakres wyników daje
locate kadu

oczywiście przy założeniu, że albo jakiś cron uaktualnia bazę albo od czasu do czasu np. po każdym update czy instalacji jako root uruchomisz

updatedb

i spokojnie poczekasz aż skończy (to może potrwać czasem ładnych parę minut, zależnie od szybkości kompa, ilości instalowanych pakietów itp)