Zairkan Napisano Styczeń 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2007 Witam! Zakupilem na allegro procesor AMD Athlon XP 1700+ Thoroughbred. Procesor dotarl do mnie z ukruszonym rdzeniem. Z lewej strony,na krawedzi. Sprzedawca nie chce uznac mojej reklamacji twierdzac ze jest sprawny.(W aukcji nie bylo ani slowa o ukruszonym rdzeniu, za to stwierdzenie ze jest "bez zadnych uszkodzen i uszczerbków"). W zwiazku powyzszym mam kilka pytan: -W jaki sposób moglo powstac takie ukruszenie?; -Czy mozliwe jest aby powstalo w czasie transportu? (dodam,ze procek byl doskonale zabezpieczony); -Czy mozliwe jest sprawdzenie kiedy powstalo ukruszenie? Co do dnia?; -Co moze sie dziac w czasie uzywania procesora z ukruszonym rdzeniem? -Czy bezpieczne jest testowanie takiego procesora? Tzn,czy mozna go ukruszyc jeszcze bardziej? -Czy moze on w jakis sposób zagrazac innym podzespolom? link do aukcji : http://www.allegro.pl/item149959836_proces...n_xp_1_700.html Z góry dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedenk Napisano Styczeń 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 Hmmm, nie jestem specjalistą ale się wypowiem co do ostatnich 3 pytań. Ja pracuję na uszkodzonym athlonie xp od czerwca albo lipca, ponieważ mój się spalił a tego kuzynek mi "pożyczył" :E Nie mam z nich żadnych problemów, działa jak ten stary, z tym że musiał być skręcony o jakieś ~100MHz. Inaczej po prostu po biosie robił się czarny czy jakiś tam ekran i się system nie ładował. No ale ukruszenie ukruszeniu nierówne ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 -W jaki sposób mogło powstać takie ukruszenie?; -Czy możliwe jest aby powstało w czasie transportu? (dodam,że procek był doskonale zabezpieczony); Co do 2 pierwszych pytań, to proponuję zapytać się na forum Allegro. Z tego co piszesz procek miał być bez uszczerbku a "uszczerbek" jest. Twój błąd, bo trzeba było paczkę otworzyć natychmiast przy listonoszu czy na poczcie (mają obowiązek na Twoje życzenie asysytować przy tej czynności w celu potwierdzenia co i w jakim stanie jest w paczce). Miałbyś mniejszy problem z otrzymaniem od gościa kasy z powrotem, no i walka byłaby między pocztą facetem. A tak, to słabo widzę szansę na wygranie. Możesz co najwyżej gościowi negatywa wystawić (tylko spokojnie i rzeczowo, żeby na głupka i pieniacza nie wyjść) i na forum allegro opisać sytuację, żeby ludzie kolesia unikali. [Edit]No i trzeba było obejrzeć komentarze. Zobaczyłbyś, że kobitka (a nie facet jak sugerowałem wcześniej ) niczym poważnym nie handluje. Zobacz, że pozytywy są w większości nabite sprzedażą przedmiotów za 1,- czy za 3,50. No i zdjęcie na aukcji koszmarne. Gdyby było chociaż wyraźniejsze, to mógłbyś odczytać może jakieś numery i reklamować, że towar na zdjęciu nie odpowiada temu co otrzymałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Styczeń 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 -W jaki sposób mogło powstać takie ukruszenie?; Do montowania tych procków stosuje się specjalną metalową podkładkę między procesor a radiator. O ile dobrze pamiętam kosztuje około 7 zł. Widać z tego że ktoś zaoszczędził owe 7 zł i nieumiejętnie montował radiator na procku i taki skutek. Ja zawsze montując Athlony XP stosuje pokładke i mam spokój. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zairkan Napisano Styczeń 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 Dzięki za odpowiedzi. Kiedy listonosz przyniósł płytę główną już nie odstąpiłem i twardo rozpakowałem paczkę przy nim. Człowiek uczy się na błędach. Kobieta nie chce zwrócić mi pieniędzy.Zgodziła się "warunkowo" przyjąć procesor.Chce go sprawdzić u "specjalisty",udowodnić mi ,że działa i odesłać z powrotem. Twierdzi też, że potrafi ocenić kiedy powstało ukruszenie, i jeśli jest "świeże" to odeśłe mi go z powrotem. Problem w tym, że mnie już nie interesuje czy on działa, bo ja reklamuję niezgodność z opisem w którym nie było mowy o ukruszeniu. Nie zamierzam ryzykować zakładania na taki procesor radiatora, tym bardziej,że z tą platformą nie miałem jeszcze do czynienia. Gdybym miał go za darmo to nie było by problemu:P Ale tu chodzi o moje pieniądze. Dzięki za podpowiedź z forum na allegro. Zaraz opiszę tam sytuację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Styczeń 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 Dodano 2006-12-20 21:42 Bardzo przepraszam za pomylke w opisie procesora ponieważ pracuje on w 1.46GHz a nie 5.4GHz . poniewaz mam dwa procesory podobne i pomylilam opis w GHz !! przepraszam za utrudnienia !!! To robią już takie procesory?! Gdybym zobaczył taki opis na aukcji tn na pewno bym nie kupił czegokolwiek od takiej osoby. Widzę, że w ogóle nie zna się na rzeczy, a sprawię pozytywów wyjaśnij już WalDo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Styczeń 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 Twierdzi też, że potrafi ocenić kiedy powstało ukruszenie, i jeśli jest "świeże" to odeśłe mi go z powrotem. za przeproszeniem a czy powiedziała jak to ocenia? Baaaardzo jestem ciekawy. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zairkan Napisano Styczeń 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 za przeproszeniem a czy powiedziała jak to ocenia? Baaaardzo jestem ciekawy. pozdrawiam Zadałem jej to pytanie w niedziele po południu. Niestety od tamtej pory milczy. Może w sylwka oceniała 'jak dawno temu został odpalony ląt do petardy' i nie jest teraz w stanie odpisać. Któż to wie. To robią już takie procesory?! Gdybym zobaczył taki opis na aukcji tn na pewno bym nie kupił czegokolwiek od takiej osoby. Widzę, że w ogóle nie zna się na rzeczy, a sprawię pozytywów wyjaśnij już WalDo. Też tak sobie pomyślałem. Ale był to okres przed świąteczny, dzień przed wyjazdem, procek z serii JIUHB i pomyślałem raz kozie śmierć.Dopadła mnie gorączka przed świątecznych zakupów. I zalicytowałem. Teraz mogę sobie tylko pluć w brodę. Żeby było zabawniej, to ja napisałem do niej mejla, że ma błąd w opisie. Zrobiło mi się jej szkoda. Gdyby nie ja to taki opis został by do samego końca aukcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi