Jasiek_M Napisano Styczeń 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 Witam! Mam problem bo jak mi brakuje jakiejs wtyczki(np. Java czy flash player) to moge ja sciagac wielokrotnie i instalwac ale nadal przy wejsciu na strone pokazuje ze jej nei ma i bym ja sciagnal:/ Co robic? Pozdrawiam Jasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 Przeczytac FAQ na stronie faq.fedora.pl i przestac zadawac takie pytania Milej lektury.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Styczeń 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 przeszukalem, wykonalem wszystko tak jak kaza, ale nic nie pomoglo przy instalacji flasha(javy jeszcze nie instalwalem). Niesety nie moge skozystac z podanego tam linka do angielskiego FAQ bo nie znam angielskiego. wiec napsize tu. Oto to co wpsialem, i to co sie stalo: [root@localhost ~]# yum install flash-plugin Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments No Match for argument: flash-plugin Nothing to do Pomimo ze napisalo ze nie ma nic do roboty flash jak niedzialal tak nie dziala:/ Edit: Tak samo wzialem by zainstalwoalo dyski NFTS a tu nic takiego nie mam w "komputer" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Styczeń 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 A dodałeś repo z macromedii? Przypuszczam, że nie... poczytaj sobie poradnik, może Ci pomoże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Styczeń 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 A dodales repo z macromedii? Przypuszczam, ze nie... poczytaj sobie poradnik, moze Ci pomoze... Dzieki wielkie! tylko jedna mala prosba, jest na tej stronie fragment: su - yum install kmod-fglrx ati-fglrx-config-display enable ale jak pierw po zalogowaniu sie na roota wpisze "yum install kmod-fglrx" a potem "ati-fglrx-config-display enable" to po 2 komendzie wyswietla mi sie -bash: ati-fglrx-config-display: command not found Jak to wpisac by zadzialalo? Edit: Przy prubie instalacji Acrobat Reader pisze ze zlosliwe oprogramowanie moze prubowac zniszczyc moj system, co mam robic:)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 Próbię instalacji? Przez RPM? I graficznie, tak? Wobec tego ten kominikat to normalka, ostrzega cię przed programami niewiadomego pochodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Styczeń 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 (_acha_ → aha) ORT dzieki, zaisntalwoalem mimo to:) a jeszcze co do instalacji karty graficznej poniewaz nie rozponawalo 2 komendy to wpisalem oby dwie w tej samej linijce i to mi wyskoczylo: [root@localhost ~]# yum install kmod-fglrx ati-fglrx-config-display enable Loading "installonlyn" plugin Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running. Aborting. [root@localhost ~]# Co robic:/? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 hmmm... powstrzymam sie od komentarzy i napisze: TO SA DWIE ROZNE KOMENDY musisz napisac yum install kmod-fglrx i wcisnac <enter> po chwili wcisnac "y" i enter jak sie skonczy instalowac wowczas wpisaujesz ati-fglrx-config-display i wciskasz <enter> a po chwili wpisac slowo reboot i wcisnac <enter> dodam, ze wszystkie te komendy wykonujesz zalogowany jako superuzytkownik... czyli root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 Najlepsze jest to, ze mimo tych złych poleceń yum się wysypuje z jeszcze innego powodu... Jak ty to robisz.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Styczeń 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 Najlepsze jest to, ze mimo tych złych poleceń yum się wysypuje z jeszcze innego powodu... Jak ty to robisz.... Tak jak to robi kazdy kto na oczy nie widzial linuksa:P Transaction Check Error: package kernel-2.6.18-1.2869.fc6 is already installed file /boot/System.map-2.6.18-1.2869.fc6 from install of kernel-2.6.18-1.2869.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2869.fc6 file /boot/config-2.6.18-1.2869.fc6 from install of kernel-2.6.18-1.2869.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2869.fc6 file /boot/symvers-2.6.18-1.2869.fc6.gz from install of kernel-2.6.18-1.2869.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2869.fc6 file /boot/vmlinuz-2.6.18-1.2869.fc6 from install of kernel-2.6.18-1.2869.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2869.fc6 [root@localhost ~]# ati-fglrx-config-display enable -bash: ati-fglrx-config-display: command not found Tutaj widac jakis blad chyba ze to juz jest zaisnstalowane a na dole to o co mi chodzi, czyli nie rozponawanie komendy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 Again!? Szukaj: i586 na forum, a nastepnie zgodnie ze wskazowkami podmien kernel na ten z architektura i686... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Styczeń 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 Again!? Szukaj: i586 na forum, a nastepnie zgodnie ze wskazowkami podmien kernel na ten z architektura i686... Powodzenia Przeszukalem wszystko co zawieralo "i586" i nic nie znalzlem:/ bylo tylko o atualizacji pakietow a nie kernela. I o ile zrozumialem dobrze wypowiedzi to niezbyt sie to oplaca bo te na i 386 dzialaja na wsyztskich kompach:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 Przeszukalem wszystko co zawieralo "i586" i nic nie znalzlem:/ bylo tylko o atualizacji pakietow a nie kernela. I o ile zrozumialem dobrze wypowiedzi to niezbyt sie to oplaca bo te na i 386 dzialaja na wsyztskich kompach:/Czyzby? http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=13150&hl=i586 http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=12155&hl=i586 Przeczytaj uwaznie te dwa watki, problemy zdaje sie podobne do Twojego?... A co do architektury kernela - trafiles na watki w ktorych byla mowa o roznicach pomiedzy poszczegolnymi kompilacjami, ich (pozornych) zaletach lub tez ich braku... w Twoim wypadku problem polega na czym innym, na niekompatybilnosci (czy jakby tego nie nazywac) kmodow przygotowanych dla kernela i686 z instalowanym domyslnie (bug Anacondy - installer FC) kernelem i586. Mam nadzieje, ze tym razem troche Cie naprowadzilem... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Styczeń 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 Czyzby? Tak, ale szukalem tematu ktory by sie nazywal jakos tak "aktualizacja kernela i586 na i 686", wiec na ten nie zwrocilem uwagi;) po 100krotne dzieki, jak Ci sie moge odwdzieczyc:)? Wiem,wiem, nie zadajac glupich pytan, wiec nie bede, to juz ostatnie: w jednym z tych tematow byla mowa o instalaci kmoda i ndiswrappera rozumiem ze to bylo wymagane do instalacji sieciowki a nie kernela nowego wiec to mam pominac? Pozdrawiam Jasiek Edit: No to mamy bigos:/ Oto reakcja na moja komende by podmienic: [root@localhost kernel_686]# rpm -Uvh --replacefiles --replacepkgs kernel-*.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] pakiet kernel-headers-2.6.18-1.2869.fc6 (nowszy niz kernel-headers-2.6.18-1.2798.fc6) jest juz zainstalowany pakiet kernel-2.6.18-1.2868.fc6 (nowszy niz kernel-2.6.18-1.2798.fc6) jest juz zainstalowany pakiet kernel-2.6.18-1.2869.fc6 (nowszy niz kernel-2.6.18-1.2798.fc6) jest juz zainstalowany pakiet kernel-devel-2.6.18-1.2868.fc6 (nowszy niz kernel-devel-2.6.18-1.2798.fc6) jest juz zainstalowany pakiet kernel-devel-2.6.18-1.2869.fc6 (nowszy niz kernel-devel-2.6.18-1.2798.fc6) jest juz zainstalowany [root@localhost kernel_686]# Czy mi sie zdaje, czy mam najnowszego kernela(pisze ze mam nowszego) tylko nie jest wykrywany:/ mozliwe bym go zainstalowal przez komende "yum update"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 mozliwe bym go zainstalowal przez komende "yum update"?Zapewne tak. Zamiast robić update (rpm -Uvh ...) zainstaluj paczkę(paczki) "obok" istniejących (rpm -ivh ...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi