Skocz do zawartości

Wtyczkiw Mozilli

Jasiek_M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem bo jak mi brakuje jakiejs wtyczki(np. Java czy flash player) to moge ja sciagac wielokrotnie i instalwac ale nadal przy wejsciu na strone pokazuje ze jej nei ma i bym ja sciagnal:/ Co robic?

Pozdrawiam

Jasiek

przeszukalem, wykonalem wszystko tak jak kaza, ale nic nie pomoglo przy instalacji flasha(javy jeszcze nie instalwalem). Niesety nie moge skozystac z podanego tam linka do angielskiego FAQ bo nie znam angielskiego. wiec napsize tu. Oto to co wpsialem, i to co sie stalo:

[root@localhost ~]# yum install flash-plugin
Loading "installonlyn" plugin
Setting up Install Process
Setting up repositories
Reading repository metadata in from local files
Parsing package install arguments
No Match for argument: flash-plugin
Nothing to do

Pomimo ze napisalo ze nie ma nic do roboty flash jak niedzialal tak nie dziala:/

Edit: Tak samo wzialem by zainstalwoalo dyski NFTS a tu nic takiego nie mam w "komputer"

A dodales repo z macromedii? Przypuszczam, ze nie...

poczytaj sobie poradnik, moze Ci pomoze...

Dzieki wielkie! tylko jedna mala prosba, jest na tej stronie fragment:

su -
yum install kmod-fglrx
ati-fglrx-config-display enable

ale jak pierw po zalogowaniu sie na roota wpisze "yum install kmod-fglrx" a potem "ati-fglrx-config-display enable" to po 2 komendzie wyswietla mi sie

-bash: ati-fglrx-config-display: command not found

Jak to wpisac by zadzialalo?

Edit: Przy prubie instalacji Acrobat Reader pisze ze zlosliwe oprogramowanie moze prubowac zniszczyc moj system, co mam robic:)?

(_acha_ → aha) ORT dzieki, zaisntalwoalem mimo to:)

a jeszcze co do instalacji karty graficznej poniewaz nie rozponawalo 2 komendy to wpisalem oby dwie w tej samej linijce i to mi wyskoczylo:

[root@localhost ~]# yum install kmod-fglrx ati-fglrx-config-display enable
Loading "installonlyn" plugin
Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running. Aborting.
[root@localhost ~]#

Co robic:/?

hmmm... powstrzymam sie od komentarzy i napisze: TO SA DWIE ROZNE KOMENDY

musisz napisac yum install kmod-fglrx i wcisnac <enter> po chwili wcisnac "y" i enter

jak sie skonczy instalowac wowczas wpisaujesz

ati-fglrx-config-display

i wciskasz <enter>

a po chwili wpisac slowo reboot i wcisnac <enter>

dodam, ze wszystkie te komendy wykonujesz zalogowany jako superuzytkownik... czyli root

Najlepsze jest to, ze mimo tych złych poleceń yum się wysypuje z jeszcze innego powodu... <_<

Jak ty to robisz....

Tak jak to robi kazdy kto na oczy nie widzial linuksa:P

Transaction Check Error:   package kernel-2.6.18-1.2869.fc6 is already installed
 file /boot/System.map-2.6.18-1.2869.fc6 from install of kernel-2.6.18-1.2869.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2869.fc6
 file /boot/config-2.6.18-1.2869.fc6 from install of kernel-2.6.18-1.2869.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2869.fc6
 file /boot/symvers-2.6.18-1.2869.fc6.gz from install of kernel-2.6.18-1.2869.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2869.fc6
 file /boot/vmlinuz-2.6.18-1.2869.fc6 from install of kernel-2.6.18-1.2869.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2869.fc6

[root@localhost ~]# ati-fglrx-config-display enable
-bash: ati-fglrx-config-display: command not found

Tutaj widac jakis blad chyba ze to juz jest zaisnstalowane a na dole to o co mi chodzi, czyli nie rozponawanie komendy:)

Again!? :blink:

Szukaj: i586 na forum, a nastepnie zgodnie ze wskazowkami podmien kernel na ten z architektura i686...

Powodzenia

Przeszukalem wszystko co zawieralo "i586" i nic nie znalzlem:/ bylo tylko o atualizacji pakietow a nie kernela. I o ile zrozumialem dobrze wypowiedzi to niezbyt sie to oplaca bo te na i 386 dzialaja na wsyztskich kompach:/

Przeszukalem wszystko co zawieralo "i586" i nic nie znalzlem:/ bylo tylko o atualizacji pakietow a nie kernela. I o ile zrozumialem dobrze wypowiedzi to niezbyt sie to oplaca bo te na i 386 dzialaja na wsyztskich kompach:/
Czyzby? ;)

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=13150&hl=i586

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=12155&hl=i586

Przeczytaj uwaznie te dwa watki, problemy zdaje sie podobne do Twojego?... ;)

A co do architektury kernela - trafiles na watki w ktorych byla mowa o roznicach pomiedzy poszczegolnymi kompilacjami, ich (pozornych) zaletach lub tez ich braku... w Twoim wypadku problem polega na czym innym, na niekompatybilnosci (czy jakby tego nie nazywac) kmodow przygotowanych dla kernela i686 z instalowanym domyslnie (bug Anacondy - installer FC) kernelem i586.

Mam nadzieje, ze tym razem troche Cie naprowadzilem...

Powodzenia

Czyzby? ;)

Tak, ale szukalem tematu ktory by sie nazywal jakos tak "aktualizacja kernela i586 na i 686", wiec na ten nie zwrocilem uwagi;) po 100krotne dzieki, jak Ci sie moge odwdzieczyc:)? Wiem,wiem, nie zadajac glupich pytan, wiec nie bede, to juz ostatnie: w jednym z tych tematow byla mowa o instalaci kmoda i ndiswrappera rozumiem ze to bylo wymagane do instalacji sieciowki a nie kernela nowego wiec to mam pominac?

Pozdrawiam

Jasiek

Edit: No to mamy bigos:/

Oto reakcja na moja komende by podmienic:

[root@localhost kernel_686]# rpm -Uvh --replacefiles --replacepkgs kernel-*.rpm
Przygotowywanie...          ########################################### [100%]
        pakiet kernel-headers-2.6.18-1.2869.fc6 (nowszy niz kernel-headers-2.6.18-1.2798.fc6) jest juz zainstalowany
        pakiet kernel-2.6.18-1.2868.fc6 (nowszy niz kernel-2.6.18-1.2798.fc6) jest juz zainstalowany
        pakiet kernel-2.6.18-1.2869.fc6 (nowszy niz kernel-2.6.18-1.2798.fc6) jest juz zainstalowany
        pakiet kernel-devel-2.6.18-1.2868.fc6 (nowszy niz kernel-devel-2.6.18-1.2798.fc6) jest juz zainstalowany
        pakiet kernel-devel-2.6.18-1.2869.fc6 (nowszy niz kernel-devel-2.6.18-1.2798.fc6) jest juz zainstalowany
[root@localhost kernel_686]#

Czy mi sie zdaje, czy mam najnowszego kernela(pisze ze mam nowszego) tylko nie jest wykrywany:/ mozliwe bym go zainstalowal przez komende "yum update"?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...