Skocz do zawartości

Wtyczkiw Mozilli

Jasiek_M

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne tak.

Zamiast robić update (rpm -Uvh ...) zainstaluj paczkę(paczki) "obok" istniejących (rpm -ivh ...).

nic nie dalo...

[root@localhost kernel_686]# rpm -ivh --replacefiles --replacepkgs kernel-*.rpm
Przygotowywanie...          ########################################### [100%]
        pakiet kernel-headers-2.6.18-1.2869.fc6 (nowszy niż kernel-headers-2.6.18-1.2798.fc6) jest już zainstalowany
        pakiet kernel-2.6.18-1.2868.fc6 (nowszy niż kernel-2.6.18-1.2798.fc6) jest już zainstalowany
        pakiet kernel-2.6.18-1.2869.fc6 (nowszy niż kernel-2.6.18-1.2798.fc6) jest już zainstalowany
        pakiet kernel-devel-2.6.18-1.2868.fc6 (nowszy niż kernel-devel-2.6.18-1.2798.fc6) jest już zainstalowany
        pakiet kernel-devel-2.6.18-1.2869.fc6 (nowszy niż kernel-devel-2.6.18-1.2798.fc6) jest już zainstalowany
[root@localhost kernel_686]#

Ma ktos zapasowy plan?

Ale wtedy chyba bede mial taki sam jak mam i nic mi to nie da:)?
A dopiero teraz doczytałem o co dokładnie chodzi, chociaż nadal nie jestem pewien. Chodzi o podmianę pakietów i586 na i686? To to co napisał da_niel powinno przynieść odpowiedni efekt. Tylko musisz ściągnąć paczki z nazwami w rodzaju kernel-.....-i686.rpm a nie kernel-...-i586.rpm. Jeśli korzystałeś z porady exbrosa w poście http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...ost&p=73726, to musisz zmodyfikować odpowiednio wersję kernela (2798 -> 2869, albo jak wyjdzie coś nowszego to jeszcze wyżej)

A dopiero teraz doczytalem o co dokladnie chodzi, chociaz nadal nie jestem pewien.

To gratuluje bo ja sam nie wiem o co chodzi:) Ja chce tylko miec kernela i686 a nie i586 bo rozumiem ze to jest wymagane do instalacji dyskow NFTS:) Wy do mnie tu mowicie skrzyzowaniem ruskiego z japonskim, a ja nic nie rozumiem:( Np. tego od czego zalezy ktory kernel jest nowszy: od tego czy ma wyzsza liczbe po i(np i686 jest nowszy niz i586) czy od tej drugioej liczby(2798,2869), i z kad mam sciagnac te paczki. No i podstawy bo raz mowicie tak raz tak, co ja aktualizuje pakiety do wersji i686 czy kernela do wersji i686 czy moze oby dwa i czym to sie rozni?

To gratuluje bo ja sam nie wiem o co chodzi:) Ja chce tylko miec kernela i686 a nie i586 bo rozumiem ze to jest wymagane do instalacji dyskow NFTS:)
Dobra, po kolei...

Watek do ktorego Cie skierowalem ma juz kilka miesiecy, wiec tak jak wspomnieli przedmowcy musisz go odrobine dospasowac ;)

Oznacza to pobranie najnowszej wersji kernela, czyli

kernel-2.6.18-1.2869.fc6.i686.rpm

kernel-devel-2.6.18-1.2869.fc6.i686.rpm

kernel-doc-2.6.18-1.2869.fc6.noarch.rpm

kernel-headers-2.6.18-1.2869.fc6.i386.rpm

Zainstaluj te pakiety - wczesniej zapomnialem wspomniec, ze powinienes pobrac najnowsze wersje pakietow teraz nie powinno juz byc problemow.

Powodzenia

//===== edit =====

BTW

i586, i686 - to architektury procesora definiujace liste rozkazow jaka moze obsluzyc dana rodzina/galaz procesorow, w przypadku pakietow oznacza takze optymalizacje pod dana architekture. Ty musisz wlasnie podmienic architekture

2798, 2869 - to kolejny numer wersji pakietu (w tym przypadku - kernela) zawsze numerowane w gore, dlatego 2798 < 2869 oznacza ze nowsza wersja to 2869. Uwaga - jesli po 2.6.18- pojawi sie 2. to numerowanie zacznie sie od 1 :)

Reasumujac - architektura i wersja kernela to dwie zupelnie osobne sprawy

Wiatam to mi wyswietlilo:

[Jasiek@localhost ~]$ su -
Hasło: 
[root@localhost ~]# cd /home/Jasiek/kernel_686
[root@localhost kernel_686]# rpm -Uvh --replacefiles --replacepkgs kernel-*.rpm
Przygotowywanie...          ########################################### [100%]
   1:kernel-headers         ########################################### [ 25%]
   2:kernel                 ########################################### [ 50%]
   3:kernel-devel           ########################################### [ 75%]
   4:kernel-doc             ########################################### [100%]
[root@localhost kernel_686]#

Wydaje mi sie ze wszystko w pozadku ale wole sie upewnic. Przypadkiem zamiast to skopiowac z terminala wkleilem jeszcze raz, ale wyszlo command not found wiec chyba nic złego sie nie stalo:/

Reasumujac - architektura i wersja kernela to dwie zupelnie osobne sprawy

A co ile wydawana jest nowsza architektura? tzn. co ile bede to msuial robic? Po numeracji widze ze chyba niezbyt czesto ale wole sie upewnic.

I jeszcze jedna wazna sprawa podobno po instalacji nowego kernela niektore programy trzeba bedzie instalowac od nowa... rozumiem ze system sam mi o tym przypomni bledem jakims a nie zacznie dzialac nieprawidlowo..

A co ile wydawana jest nowsza architektura?
O to musisz zapytać producentów procesorów, ale nie sądzę, żebyś aż tak często zmieniał procesor w swoim kompie ;) Poczytaj na temat procesorów. To zbyt obszerny temat na to forum. No i forum nie to :)

Ogólnie procki są 32 lub 64-bitowe.

Pakiety na procesory 32-bitowe są wydawane na ogół pod architekturę i386 (żeby pasowały do wszystkich komputerów, również tych bardzo starych). Niektóre pakiety są optymalizowane pod poszczególne architektury, żeby mówiąc najprościej szybciej działały. Stąd właśnie jądra dla architektury i586 oraz i686.

Pakiety na procesory 64-bitowe mają w nazwie x86_64.

Natomiast stosunkowo często zmienia się wersja kernela, ale tym raczej nie musisz się martwić. Polecenie yum update zadba o to, żeby ściągnąć najnowszą wersję kernela zgodną z architekturą, którą masz zainstalowaną. Czyli aktualnie u Ciebie yum będize szukał najnowszej wersji dla architektury i686.

Po kazdym upgrejdzie kernela bedziesz mial dwie Fedory ;)

Tak naprawde jest to ten sam system - masz tylko tylko po prostu mozliwosc uruchomienia systemu z najnowszym i poprzednim kernelem (w razie gdyby ten najnowszy byl uszkodzony).

W zabiegu ktory przeprowadziles podmieniles architekture - dlatego poprzedni kernel zostal od razu usuniety.

Koniecznie pusc teraz

yum update

to Ci yum zupdateuje reszte...

Pozdro

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...