Dares Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 WItam mam pewnie dosc prosty problem. Otoz gdy instalowalem sterowniki Ati usunalem kernela i nastepnie na nowo zainstalowalem gdyz byly niezgodne ze sterownikami ATi. Zrobilem tak: yum remove kernel yum install kernel Lecz po restarcie kompa nagle Linux znikl jest tylko winxp.Slyszalem ze da sie zainstalowac kernela bez ponownego reinstalowania systemu z plyty liveCD. Chcialbym jezeli ktos by mogl aby napisal mi jak tego mam dokonac. Mam plyte LiveCd jak i zarowno DVD. Prosilbym o szczegolowy opis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 Czy mógłbyś precyzyjniej opisać "zniknięcie"? Nie widzisz Fedory w menu startowym czy Fedora w menu jest, ale nie możesz jej uruchomić? [Edit] Przy okazji niezależnie od odpowiedzi wklej od razu wyniki poleceń: cat /boot/grub/grub.conf oraz ls -l /boot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dares Napisano Styczeń 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 nie ma go w pasku wyboru systemu mialem Fedora i WinXp i bylo ustawione ze linux sie uruchamia jezeli niedokonam wyboru w kilka sekund...a teraz od razu laduje sie winXp a kiedy naciskam klawisz aby wybrac inny system jest tylko Xp nie ma Fedory edit: Gdzie mam wpisac te dwie komendy jak nie ma fedory? przez livecd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 przez livecd?Słuszna uwaga Tak, przez LiveCD po podmontowniu partycji, na której jest Fedora. No i oczywiście odpowiednio zmodyfikuj polecenia. Chodzi mi o zawartość pliku grub.conf Fedory oraz zawartość katalogu /boot (Fedory a nie systemu z LiveCD ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dares Napisano Styczeń 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 "Tak, przez LiveCD po podmontowniu partycji" jak zapewne wiesz jestem swiezy z linuxem:p Prosilbym o wskazowki jak tego dokonac.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 jak zapewne wiesz jestem swiezy z linuxem:p Prosilbym o wskazowki jak tego dokonac....Jeśli jesteś aż tak świeży, to cieżko będzie mi pomóc. Polecenia takie jak mount to najbardziej podstawowe sprawy w linuksie. Możemy spróbować, chociaż czarno to widzę, bo zapewne nie wiesz na jakiej partycji (urządzeniu z katalogu /dev/) masz zainstalowaną Fedorę Ogólnie polecenie wygląda np. tak mkdir /mnt/hdaX mount /dev/hdaX /mnt/hdaX Literę "X" należy zastąpić cyfrą oznaczającą numer partycji, na której jest Fedora. Może się również okazać, że to nie jest dysk /dev/hda tylko np. /dev/hdb, /dev/hde albo jeszcze jakiś inny/. Założyłem, że masz jeden dysk twardy na IDE, więc pewnie /dev/hdaX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dares Napisano Styczeń 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 partycje mam ustawione na domyslne przy instalacji.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 partycje mam ustawione na domyslne przy instalacji....Tego akurat się domyśliłem. Trzeba wiedzieć jakie mają numery. I jaki to dysk - moje założenie, że to /dev/hda nie musi być słuszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dares Napisano Styczeń 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 o ile sie niemyle to partycje mozna sprawdzic ta sama metoda jak instalacja Fedory tam powinny byc pokazane dane na ten temat...jak tylko skoncze cos sciagac zerkne i pokarze rezultaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 OK. Spróbuj uruchomic to LiveCD i zobacz co pokazuje komenda fdisk -l . Najlepiej jakby udalo Ci sie skopiowac, to co pokaze sie na ekranie i wkleic tutaj. [Edit]To polecenie musisz wydac jako root z terminala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 WalDo, a moze skoro jest nowy to niech moze zainstaluje explore2fs pod Winda i stamtad sprawdzi wszystko... to taka moja sugestia. mozesz sie ze mna oczywiscie nie zgadzac. Dares, ten program do przegladania pod Winda zawartosci partycji Linuksa jest tutaj http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/explore2fs.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 WalDo, a moze skoro jest nowy to niech moze zainstaluje explore2fs pod Winda i stamtad sprawdzi wszystko... to taka moja sugestia. mozesz sie ze mna oczywiscie nie zgadzac. A czy ten program pokazuje na jakim urządzeniu i na jakiej partycji jest dany filesystem? Nie mam jak sprawdzić, bo nie mam windy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dares Napisano Styczeń 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 sprawdze to ale wole uczyc sie na komendach niechce przyzwyczajac sie to graficznego trybu dzialania...bo to wlasnie mi sie w Linuksie podoba:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 A czy ten program pokazuje na jakim urządzeniu i na jakiej partycji jest dany filesystem? Nie mam jak sprawdzić, bo nie mam windy. tak, pokazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 tak, pokazuje.No to juz zależy od Daresa z czego skorzysta. Byle dane były prawdziwe. Sposób, który zaproponowałem jest pewny i sprawdzony. Nie wymaga również ściągania i instalacji dodatkowych programów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi