Skocz do zawartości

Problem Z Kernel

Dares

Rekomendowane odpowiedzi

WItam mam pewnie dosc prosty problem. Otoz gdy instalowalem sterowniki Ati usunalem kernela i nastepnie na nowo zainstalowalem gdyz byly niezgodne ze sterownikami ATi.

Zrobilem tak:

yum remove kernel

yum install kernel

Lecz po restarcie kompa nagle Linux znikl jest tylko winxp.Slyszalem ze da sie zainstalowac kernela bez ponownego reinstalowania systemu z plyty liveCD. Chcialbym jezeli ktos by mogl aby napisal mi jak tego mam dokonac. Mam plyte LiveCd jak i zarowno DVD. Prosilbym o szczegolowy opis.

Czy mógłbyś precyzyjniej opisać "zniknięcie"? Nie widzisz Fedory w menu startowym czy Fedora w menu jest, ale nie możesz jej uruchomić?

[Edit] Przy okazji niezależnie od odpowiedzi wklej od razu wyniki poleceń:

cat /boot/grub/grub.conf oraz ls -l /boot.

nie ma go w pasku wyboru systemu mialem Fedora i WinXp i bylo ustawione ze linux sie uruchamia jezeli niedokonam wyboru w kilka sekund...a teraz od razu laduje sie winXp a kiedy naciskam klawisz aby wybrac inny system jest tylko Xp nie ma Fedory

edit: Gdzie mam wpisac te dwie komendy jak nie ma fedory? przez livecd?

przez livecd?
Słuszna uwaga :D Tak, przez LiveCD po podmontowniu partycji, na której jest Fedora. No i oczywiście odpowiednio zmodyfikuj polecenia. Chodzi mi o zawartość pliku grub.conf Fedory oraz zawartość katalogu /boot (Fedory a nie systemu z LiveCD ;))

jak zapewne wiesz jestem swiezy z linuxem:p Prosilbym o wskazowki jak tego dokonac....
Jeśli jesteś aż tak świeży, to cieżko będzie mi pomóc. Polecenia takie jak mount to najbardziej podstawowe sprawy w linuksie.

Możemy spróbować, chociaż czarno to widzę, bo zapewne nie wiesz na jakiej partycji (urządzeniu z katalogu /dev/) masz zainstalowaną Fedorę :( Ogólnie polecenie wygląda np. tak

mkdir /mnt/hdaX
mount /dev/hdaX /mnt/hdaX

Literę "X" należy zastąpić cyfrą oznaczającą numer partycji, na której jest Fedora. Może się również okazać, że to nie jest dysk /dev/hda tylko np. /dev/hdb, /dev/hde albo jeszcze jakiś inny/. Założyłem, że masz jeden dysk twardy na IDE, więc pewnie /dev/hdaX.

WalDo, a moze skoro jest nowy to niech moze zainstaluje explore2fs pod Winda i stamtad sprawdzi wszystko... to taka moja sugestia. mozesz sie ze mna oczywiscie nie zgadzac. :rolleyes:

Dares, ten program do przegladania pod Winda zawartosci partycji Linuksa jest tutaj http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/explore2fs.htm

WalDo, a moze skoro jest nowy to niech moze zainstaluje explore2fs pod Winda i stamtad sprawdzi wszystko... to taka moja sugestia. mozesz sie ze mna oczywiscie nie zgadzac. :rolleyes:
A czy ten program pokazuje na jakim urządzeniu i na jakiej partycji jest dany filesystem? Nie mam jak sprawdzić, bo nie mam windy.