Joga.Bonito Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 Mam trzy konta, root, user1 i user2. Na root oraz user2 jest normalnie - ale wersja 2.0 Tylko na koncie user1 jest tak dziwnie. Co do polecenia which openoffice, dostaje coś takiego: /usr/bin/which: no openoffice in (/usr/kerberos/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin :/usr/X11R6/bin:/home/Tomek/bin) Co do ikon, to w "skrócie" (tak to można nazwać?) jest wpis: openoffice.org-2.0 -writer %U Jak zmienie na openoffice.org-2.1 -writer %U to nie rusza. Wersja 2.1 jest w katalogu /opt/openoffice.org2.1 Zmiana nazwy katalogu (~/.openoffice.org) nic nie daje. Udało mi się uruchomić OO w wersji 2.1 Wlazłem do /opt/openoffice.org2.1 i "odpaliłem" plik "soffice", wystartował! Tylko teraz nie wiem, jak zrobić do niego "skrót" w menu i na "belce"... Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 Zamiast spolszczać proponuje zainstalować Openoffice.ux.pl. Można go pobrać stąd: http://www.ux.pl/openoffice/?page=download Używam tych wersji od paru mięsięcy i nie ma rzadnych problemów. Wcześniej trzeba odinstalować poprzednią wersję OO. Jeśli chodzi o menu to paczka "openoffice.ux.pl-redhat-menus" jest w katalogu desktop-integration. Tym sposobem mamy Openoffice 2.1 w pełni po polsku, z o wiele lepszym polskim słownikiem i obsługą Visual Basic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joga.Bonito Napisano Styczeń 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 Dobra mam tego odsyć. Niech ktoś wreszcie powie o co w tym chodzi? U was działa ten OO? Zrobiłem tak, że wywaliłem wszystkie wersje OO jakie miałem, czyli 2.0.2 i 2.1. Zassałem tą wersję http://www.ux.pl/openoffice/?page=download i wydałęm sławne już polecenie (po rozpakowaniu): rpm -ivh *.rpm wszystko się niby poinstalowało, dołożyłem do tego jeszcze paczkę openoffice.ux.pl-redhat-menus i.... d*pa Open Office UX zainstalował się w /opt/openoffice.ux.pl2.1 i to wszystko, nie mogę otworzyć dokumentów, brak ikon nic. Zero integracji z Gnome. Mam już tego dosyć. Walczę dalej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Styczeń 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 Mam trzy konta, root, user1 i user2. Na root oraz user2 jest normalnie - ale wersja 2.0 Tylko na koncie user1 jest tak dziwnie. To znaczy ze jego konfiguracja cos chrzani; usun katalog(i) /home/user1/.openoffice* Co do polecenia which openoffice, dostaje cos takiego: Co do ikon, to w "skrócie" (tak to mozna nazwac?) jest wpis: openoffice.org-2.0 -writer %U Jak zmienie na openoffice.org-2.1 -writer %U to nie rusza. Czyli masz jeszcze oprócz nowej starsza instalacje, prawdopodobnie z Fedory. openoffice.org-2.0 jest nazwa programu, programu o nazwie openoffice.org-2.1 nie ma w systemie, wiec ruszyc nie moze. Odinstaluj starego ooo, a potem zainstaluj ikonki z nowej wersji. Wersja 2.1 jest w katalogu /opt/openoffice.org2.1Tak powinno byc. Ikonki wskazuja na co innego, wiec uruchamiaja co innego. Zmiana nazwy katalogu (~/.openoffice.org) nic nie daje.Bo nie moze. ~ to powszechnie uzywany w systeme skrót nazwy katalogu domowego, czyli dla uzytkownika user1 bedzie to najprawdopodobniej /home/user1. Chodzilo o skasowanie konfiguracji osobistej, o czym wyzej. Udalo mi sie uruchomic OO w wersji 2.1 Wlazlem do /opt/openoffice.org2.1 i "odpalilem" plik "soffice", wystartowal! Tylko teraz nie wiem, jak zrobic do niego "skrót" w menu i na "belce"...Zgadza sie. Najlepiej po odinstalowaniu starego ooo 2.0 doinstaluj pakiet o nazwie zakonczonej redhat-menus, który pobrales z paczka instalacyjna. Mozesz tez utworzyc i wyedytowac pliki desktop samodzielnie, ale nie polecam. Mozna tez ,,tworzyc aktywatory'' za pomoca interfejsu GNOME. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joga.Bonito Napisano Styczeń 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 Najlepiej po odinstalowaniu starego ooo 2.0 doinstaluj pakiet o nazwie zakończonej redhat-menus, który pobrałeś z paczką instalacyjną.No właśnie, w tym problem że mamtą paczkę zainstalowaną i nic... Możesz też utworzyć i wyedytować pliki desktop samodzielnie, ale nie polecam. Można też ,,tworzyć aktywatory'' za pomocą interfejsu GNOME. Dlatego zrobiłem własne pliki desktop i się udało, wszystko pięknie śmiga Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi