noob07 Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 Witam wszystkich, jestem po przesiadce z openSUSE 10.2 na Fedora Core 6. Mam obecnie 2 systemy operacyjne : FC6 i Windowsa XP. Optymalnie bootowana jest jako pierwsza Fedora, a chcialbym zmienic, zeby byl to XP, zwiekszajac przy okazji czas na wybor systemu. W SUSE bylo cos takiego w Yast2 "Program Rozruchowy" gdzie mozna bylo w prosty sposob to wszystko sobie dostosowac. Czy jest cos takiego w Fedora Core 6 (jakby co, to mam KDE), a jesli nie, to jak i ktore edytowac pliki konfiguracyjne GRUBa, zeby zbytnio nie namieszac? Laik ze mnie, wiec prosze jak najjasniej Z gory dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 /boot/grub/grub.conf lub symlink do niego: /etc/grub.conf default= zadana wartosc N oznacza N+1 title (plus 1, bo grub liczy od zera) timeout= w sekundach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noob07 Napisano Styczeń 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 OK, ze zmiana czasu wyboru sobie poradzilem. Tylko teraz jak mam ustawic, aby XP byl bootowany defaultowo ? Moj grub.conf wyglada tak # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You do not have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /, eg. # root (hd0,2) # kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/hda3 # initrd /boot/initrd-version.img #boot=/dev/hda default=0 timeout=30 splashimage=(hd0,2)/boot/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.18-1.2869.fc6) root (hd0,2) kernel /boot/vmlinuz-2.6.18-1.2869.fc6 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.18-1.2869.fc6.img title Fedora Core (2.6.18-1.2798.fc6) root (hd0,2) kernel /boot/vmlinuz-2.6.18-1.2798.fc6 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.18-1.2798.fc6.img title Other rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 Tak w ogole, mam 2 wpisy z FC6, ten drugi pojawil sie po aktualizacji systemu [Fedora Core (2.6.18-1.2869.fc6)], i z niego bootuje. Czy ten z kernelem 2.6.18-1.2798 jest juz niepotrzebny ? Other to WindowsXP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 OK, ze zmiana czasu wyboru sobie poradzilem. Tylko teraz jak mam ustawic, aby XP byl bootowany defaultowo ? Moj grub.conf wyglada tak [...] Tak w ogole, mam 2 wpisy z FC6, ten drugi pojawil sie po aktualizacji systemu [Fedora Core (2.6.18-1.2869.fc6)], i z niego bootuje. Czy ten z kernelem 2.6.18-1.2798 jest juz niepotrzebny ? Other to WindowsXP. Przy aktualizacjach yum zostawia zawsze 2 najnowsze kopie jądra. Jak pojawi się nowe, to to najstarsze zostanie automatycznie usunięte - możesz się więc tym nie martwić. A zostawić warto, bo jeśli okaże się, że nowe jądro ma błędy, to łatwo wrócić do starego jajka. Za ustawienie domyślnie uruchamianego systemu w GRUB odpowiada linijka default=0 Uruchamia domyślnie 1. z wylistowanych systemów. Żeby odpalać domyślnie Windows (a więc 3. z kolei na liście) musisz zmienić w tej linii "0" na "2" (wpisy liczone są od "0" stąd "2" a nie "3", żeby uruchomić trzeci z kolei system) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noob07 Napisano Styczeń 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 Dziekuje za wyjasnienia, dalem rade, wszystko dziala jak nalezy :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi