lukas_gab Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 Witam ! Zainstalowalem Fedorke ( tym razem 6 , przy piątce sie troche zrazilem ... ) na dysku ata ... no i czy jest mozliwosc , zeby przeniesc ją na drugi dysk tym razem SATA II tak żeby nie zniszczyć wszystkich partycji na dysku SATA II ?? Istnieje taka możliwość ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 czy jest mozliwosc , zeby przeniesc ją na drugi dysk tym razem SATA II tak żeby nie zniszczyć wszystkich partycji na dysku SATA II ??Jeśli masz wystarczająco dużo miejsca wolnego (niespartycjonowanego) na dysku na SATA II, to taka możliwość istnieje. O ile ilość wolnego placu jest >= wielkości wszystkich partycji Fedory na dysku ATA. P.S. "przeżuwać", ale niestety tak się składa, że "przerzut" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_gab Napisano Styczeń 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 oki zaraz orta poprawie , ale jak to przerzucić ?? jakim programem ? I zeby potem chodziło ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 oki zaraz orta poprawie , ale jak to przerzucić ?? jakim programem ? I zeby potem chodziło ;dJa robię zawsze tak: 1.odpalam jako root 'fdisk -l' 2.spisuję dokładnie wartości dla partycji z Fedorą, liczę sobie ile dokładnie cylindrów ma dana partycja wg wzoru (End+1)-Start=ilość_cylindrów 3.na drugim dysku zakładam identyczne co do ilości cylindrów partycje Mamy więc dysk(partycje) źródłowe i mamy miejsce (partycje) docelowe. Przykład: ---------- Dysk ATA Dwie partycje /dev/hda1 i /dev/hda2 polecenie fdisk pokazało m.in: Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 1 25 200781 83 Linux /dev/hda2 26 75 401562 83 Linux Dysk SATA ma jakieś tam partycje założone, których nie chcesz ruszać (powiedzmy dwie), urządzenie na którym jest SATA to np. /dev/hdb. Ponieważ mamy już partycje /dev/hdb1, /dev/hdb2 (te których nie chcesz ruszać) i zajmują one powiedzmy pierwszych 500 cylindrów (tak naprawdę to oczywiście na pewno znacznie więcej, ale to tylko przykład ), więc jako root odpalamy: fdisk /dev/hdb i przy pomocy fdisk (lub innego programu, byle nie Partition Manager pod windami, bo to się może przykro skończyć) zakładamy dwie kolejne partycje /dev/hdb3 i /dev/hdb4 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hdb3 501 525 200781 83 Linux /dev/hdb4 526 575 401562 83 linux No i teraz polecenie "dd" dd if=/dev/hda1 of=/dev/hdb3 dd if=/dev/hda2 of=/dev/hdb4 Potem jeszcze trzeba wejść na partycję Fedory (tę skopiowaną, czyli w naszym przykładzie /dev/hdb3 albo /dev/hdb4) na której jest grub.conf i odpowiednio pozmieniać w nim numery dysków i partycji, czyli tam gdzie było np. splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz tam zmieniamy (hd0,0), czyli /dev/hda1 na (hd1,2), czyli /dev/hdb3 i analogicznie inne wpisy szczególnie linijki w których jest coś w rodzaju "root hd(0,0)" Aha, WAŻNE!!! W katalogu w którym jest grub.con jest też pliczek device.map - sprawdzamy czy w tym pliku mamy przyporządkowanie: (hd0) /dev/hda (hd1) /dev/hdb To oczywiście nadal przykład - u Ciebie litery dysków (szczególnei tego SATA) mogą być inne Kolejny kłopot to fakt, że mamy teraz identycznie zaetykietowane partycje, więc przy starcie system się może pogubić jeśli ma w /etc/fstab wpisy np. LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 a etykiety "/" i "/boot" są na /dev/hda1, /dev/hda2 i na odpowiadających im /dev/hdb3 i /dev/hdb4. Co robimy? Zmieniamy etykiety partycji źródłowych e2label /dev/hda1 /old e2label /dev/hda2 /bootold No i to chyba wszystko. Trzeba to tylko przemyśleć, zachować ostrożność przy zakładaniu partycji na SATA i kopiowaniu danych za pomocą "dd". "dd" nadgrywa wszystko i o nic się nie pyta. Co gorsza, jeśli zrobisz partycję docelową zbyt małą, to "dd" "nie zauważy", że skończyła się partycja, tylko zajedzie po następnej Tak więc trzeba 5 razy wszystko sprawdzić, no i dobrze mieć kopię zapasową, żeby nie płakać. Całość wygląda skomplikowanie, ale jak przemyślisz to zobaczysz, że to nie jest takie trudne. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_gab Napisano Styczeń 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2007 Dzieki ! Teraz nie bede sie zaglebial ale przed feriami mam troche sprawdzianów wiec w piatek to dopiero zrobie i zdam relacje ;d Mam nadzieje ze sie wszystko uda ;d tylko trza troche miejsca zrobic ... hehe Dzieki szczerze myslalem ze bedzie to cos ale a NGHOST ale widze trza pogrzebac ... trudno musi mi sie udac ...eh ...thx i pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2007 Ważna uwaga, o której zapomniałem. Ostatnio przetestowałem ten sposób. Miałem FC5 a na drugim dysku utworzyłem wyżej wspomnianym posobem analogiczne partycje "/" i "/boot" na których odpaliłem FC6. Po "dopieszczeniu" FC6 przeniosłem (nadgrałem) odpowiednie partycje FC5, ale... !! Mam "normalne" partycje ext3 a nie te, które domyślnie zakłada instalka Fedory przy pomocy LVM. W przypadku LVM metoda nie jest sprawdzona. Dla LVM może być konieczne założenie odpowiednich woluminów logicznych i dopiero na nich partycji. Czyli dobrze byłoby przetrenować np. zakładając wirtualny system z dwoma dyskami wykorzystując VMware Server. Żebyś potem na mnie psów nie wieszał, że przeze mnie straciłeś jakieś dane itp No i do ferii może ktoś jeszcze opisze jakiś (być może mniej zakręcony) sposób. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Styczeń 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2007 No i do ferii może ktoś jeszcze opisze jakiś (być może mniej zakręcony) sposób. No, a gdyby przyjac, ze chce sie zrobic DOKLADNA kopie dysku, oczywiscie przy zalozeniu jakim podales dysk docelowy >= dysk zrodlowy, wydaje mi sie, ze mozna by bylo pojechac z wszystkim: dd if=/dev/hda of=/dev/sdb gdzie hda - dysk zrodlowy sdb - dysk docelowy. W tym przypadku nie trzeba by pewnie zakladac nowych partycji. Jedynie zmiany w plikach, o ktorych pisales. Inna mozliwosc o jakiej mysle to G4L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2007 No, a gdyby przyjac, ze chce sie zrobic DOKLADNA kopie dyskuNa ile zdołałem się zorientować to lukas_gab chce zachować istniejące na drugim dysku partycje. To raz, a dwa to zakładasz że dyski są równe co do wielkości. Jeśli zrobisz "dd" z mniejszego dysku na większy, to stracisz sporo miejsca, bo "dd" przenosi wszystko łącznie z informacją o partycjach, ilościach sektorów itp. O kopii z większego na mniejszy nie mówię, bo to oczywiste. Co do G4l to nigdy go dobrze nie przetestowałem, ale w nim trzeba chyba zrobić kopię na nośnik zewnętrzny i potem odtworzyć z powrotem na dysk. I znowu dwie sprawy: 1.mój sposób nie wymaga "pośrednika", 2.przy dużych dyskach, mocno zapełnionych trzeba trochę się nakopiować. No i po przekopiowaniu w ten sposób mogą się chyba pojawić kłopoty z SELinux. Ale tu podkreślam nie jestem pewien, bo g4l użyłem chyba ze dwa razy i bardziej, żeby zobaczyć co to jest, niż z jakiejś konkretnej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi