matiit Napisano Styczeń 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2007 [root@mat-Tr MPlayer-1.0rc1]# rpm -ivh '/usr/src/redhat/RPMS/i386/MPlayer-1.0rc1-1.i386.rpm' Przygotowywanie... ########################################### [100%] plik /usr/bin/make z instalacji MPlayer-1.0rc1-1 jest w konflikcie z plikiem z pakietu make-3.81-1.1 [root@mat-Tr MPlayer-1.0rc1]# configure i make poszło ok użyłem checkinstall -R zostawiłem domyślne opcje Paczka się stworzyła ale ten błąd wyskakuje przy install paczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Styczeń 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2007 i po co z RPM?? uzyj yuma. yum install mplayer oraz yum install mplayer-gui. oczywiscie musisz miec repo livna lub tez freshrpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2007 mplayer chyba nawet nie musi mieć livna Po co tak okrężną drogą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiit Napisano Styczeń 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2007 dla satysfakcji? Powiedzcie czemu taki błąd wywala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Styczeń 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2007 dla satysfakcji? Powiedzcie czemu taki błąd wywala Prawdopodobnie dlatego, że checkinstall nie należy do programów najwyższych lotów i czasem potrafi tworzyć dziwne rzeczy (jak zresztą widać na przykładzie tego MPlayera). Ciężko wytłumaczyć co on takiego robi, lepiej skorzystać z gotowej paczki dostępnej chyba w livnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2007 lepiej skorzystać z gotowej paczki dostępnej chyba w livnie. matit mówił coś o satysfakcji, więc może zamiast checkinstall powinien użyć .spec i zbudować paczkę zgodnie ze sztuką. Np. znaleźć gdzieś w sieci .spec-a do mplayera i przerobić go pod aktualnie kompilowana wersję matit sam nie jestem guru, ale jak poczytasz na temat .spec-a, do tego będziesz miał jakiś plik na wzór oraz przeczytasz jak budować paczki jako zwykły user (żeby śmieci w systemie nie było), to zobaczysz, że to nie jest takie trudne. Warto spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Styczeń 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2007 matit mówił coś o satysfakcji, więc może zamiast checkinstall powinien użyć .spec i zbudować paczkę zgodnie ze sztuką. Np. znaleźć gdzieś w sieci .spec-a do mplayera i przerobić go pod aktualnie kompilowana wersję W pełni to rozumiem (sam tak miałem ;-)), ale jak dla mnie to lekką stratą czasu jest tworzenie SPEC-ów do gotowych już paczek. Jest tyle niespaczkowanego oprogramowania, że na pewno coś się znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2007 [...]na pewno coś się znajdzie Wiadomo, ale od czegoś trzeba zacząć. Nie każdy tak musi, ale ja na początek lubię popatrzeć na dobre przykłady, stąd moja propozycja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Styczeń 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 Wiadomo, ale od czegoś trzeba zacząć. Nie każdy tak musi, ale ja na początek lubię popatrzeć na dobre przykłady, stąd moja propozycja No w sumie to masz rację - jak ja zaczynałem uczyć się paczkować to robiłem sobie paczki z sterowników nvidii i kernela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi