AndrzejGTex Napisano Styczeń 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2007 Podczas instalacji Fedory można własnoręcznie modyfikować partycje i ustawić mirroring.Czy po instalacji program do partycjonowania jest dostępny i ewentualnie jak go wywołać. Jeśli nie to jakim innym programem można go zastąpić, zwłaszcza w zakresie obsługi mirroru? :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2007 Czy po instalacji program do partycjonowania jest dostępny [...] fdisk <urządzenie> (odpalany z konta root) albo bardziej graficznie gparted, qtparted. Nie jest to dokładnie to samo co Disk Druid, ale też łatwe i przyjemne w obsłudze. Chociaż sam korzystam wyłącznie z konsolowego fdisk - można ustalić wielkość co do sektora Przydatne czasem. Co do obsługi mirrorów to ... ... nie wiem. Ale wydaje mi się, że powinno być to samo. W końcu mirror buduje się nieco innymi narzędziami niż partycję, bo to jakby dwa różne zagadnienia. Tzn. najpierw mirror a potem partycje - chyba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndrzejGTex Napisano Styczeń 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 fdisk <urządzenie> (odpalany z konta root) albo bardziej graficznie gparted, qtparted. Nie jest to dokładnie to samo co Disk Druid, ale też łatwe i przyjemne w obsłudze. Chociaż sam korzystam wyłącznie z konsolowego fdisk - można ustalić wielkość co do sektora Przydatne czasem. Co do obsługi mirrorów to ... ... nie wiem. Ale wydaje mi się, że powinno być to samo. W końcu mirror buduje się nieco innymi narzędziami niż partycję, bo to jakby dwa różne zagadnienia. Tzn. najpierw mirror a potem partycje - chyba? Sprawdziłem gparted, jest ok ale bez mirrora. Udało mi sie zbudować przy rozruchu mirror ale istotniejsze jest jak po awarii ja odbudować !! Trochę się człowiek rozleniwia i głupieje jak dostaje narzędzie, a potem mu się je zabiera (Disk Druid). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi