Skocz do zawartości

Program Do Partycjonowania I Mirroru

AndrzejGTex

Rekomendowane odpowiedzi

Czy po instalacji program do partycjonowania jest dostępny [...]
fdisk <urządzenie> (odpalany z konta root) albo bardziej graficznie gparted, qtparted. Nie jest to dokładnie to samo co Disk Druid, ale też łatwe i przyjemne w obsłudze. Chociaż sam korzystam wyłącznie z konsolowego fdisk - można ustalić wielkość co do sektora ;) Przydatne czasem.

Co do obsługi mirrorów to ... <_< ... nie wiem. Ale wydaje mi się, że powinno być to samo. W końcu mirror buduje się nieco innymi narzędziami niż partycję, bo to jakby dwa różne zagadnienia. Tzn. najpierw mirror a potem partycje - chyba? :unsure:

fdisk <urządzenie> (odpalany z konta root) albo bardziej graficznie gparted, qtparted. Nie jest to dokładnie to samo co Disk Druid, ale też łatwe i przyjemne w obsłudze. Chociaż sam korzystam wyłącznie z konsolowego fdisk - można ustalić wielkość co do sektora ;) Przydatne czasem.

Co do obsługi mirrorów to ... <_< ... nie wiem. Ale wydaje mi się, że powinno być to samo. W końcu mirror buduje się nieco innymi narzędziami niż partycję, bo to jakby dwa różne zagadnienia. Tzn. najpierw mirror a potem partycje - chyba? :unsure:

Sprawdziłem gparted, jest ok ale bez mirrora.

Udało mi sie zbudować przy rozruchu mirror :rolleyes: ale istotniejsze jest jak po awarii ja odbudować !!

Trochę się człowiek rozleniwia i głupieje jak dostaje narzędzie, a potem mu się je zabiera :blink: (Disk Druid).

Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...