kostek Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Witam Chciałbym zainstalować tak Fedorę 6 by można (po przeniesieniu dysku) było ją używać na wielu komputerach, o różnych ustawieniach monitora (rozdzielczość), myszy, klawiatury (chodzi o to ze raz jest na USB a raz na COM lub PS/2). Czy wykonywalnie jest zrobienie czegoś takiego? Co muszę zrobić by system działał w ten sposób? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Chciałbym zainstalować tak Fedorę 6 by można (po przeniesieniu dysku) było ją używać na wielu komputerach, o różnych ustawieniach monitora (rozdzielczość), myszy, klawiatury (chodzi o to ze raz jest na USB a raz na COM lub PS/2).Takie rzeczy to tylko w Erze Chociaż teoretycznie, przy spełnieniu kilku warunków, po przeniesieniu na inny komputer Fedora przy starcie powinna rozpoznać nowe urządzenia i się do nich dostosować. Gorzej chyba z grafiką, bo jak np. zainstalujesz sterowniki do nVidia a przeniesiesz na kompa z radkiem, to X-y mogą mieć problem ze startem. Podobnie z monitorem: przenosisz dysk na kompa, którego monitor nie obsługuje tak wysokiej rozdzielczości jak podana w konfiguracji i klapa. A swoją drogą - już tak całkiem z ciekawości - skąd taki egzotyczny pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kostek Napisano Styczeń 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Witam Pomysl z tad ze nie moge zbootowac cd ani dyskietki startowej pod wlasciwym kompem, i chcialem zinstalowac (_linuxa_ → Linuksa) ORT pod nowszym kompem i przeniesc dysk na wlasciwy komp :/ Moze ma ktos pomysl jak to zrobic/? Podrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Moze ma ktos pomysl jak to zrobic/?Ja mam dwa (zakładam, że docelowy PC ma podłączenie do neta): 1.Zainstaluj bez sterów do grafiki, X-y na rozdzielczość, którą akceptuje każdy właściwie monitor (800x600, albo nawet w ostateczności 640x480) i po przełożeniu dysku doinstalowanie i skonfigurowanie. 2.Jeśli masz w docelowym kompie USB, czytnik CD albo DVD i dysponujesz jakimś pen-drive (odtwarzacz MP3?), to zrób partycję ext3 na pen-drive, załaduj na nią co trzeba do bootowania (z katalogu image z płyty instalacyjnej Fedory o ile dobrze pamiętam) i bootuj z USB. Opisy jak zrobić filesystem i bootowanie z pen-drive znajdziesz w sieci (a może i tu na forum już coś było) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kostek Napisano Styczeń 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Ja mam dwa (zakładam, że docelowy PC ma podłączenie do neta): 1.Zainstaluj bez sterów do grafiki, X-y na rozdzielczość, którą akceptuje każdy właściwie monitor (800x600, albo nawet w ostateczności 640x480) i po przełożeniu dysku doinstalowanie i skonfigurowanie. Witam Też nad tym myślalem, ale jak potem doinstalować i skonfigurować tą fedore? Idzie to zrobić? Poradze sobie jesli jestem początkujący? Witam Mam jeszcze jedno pytanie: Moj komputer nie potrafi zbootowac plyty cd FC6 :/ Płyta na innych kompach bootuje sie prawidłowo, chciałem zainicjować instalacje z dyskietki startowej win98 :/ nie udało się. W FAQ znalazłem: http://faq.fedora.pl/#floppyinstall, czy ktoś podpowie mi jak użyć tego "Smart Boot Manager" do zainicjowania instalacji FC6? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Styczeń 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2007 a sprawdzales w biosie czy komp sie ma bootowac z cdromu? jako first boot device daj cdrom jako second daj HDD ew. jezeli masz gotowe kolejnosci to cd-HDD-floppy cd-floppy-hdd floppy-cd-hdd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kostek Napisano Styczeń 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2007 a sprawdzales w biosie czy komp sie ma bootowac z cdromu? jako first boot device daj cdrom jako second daj HDD ew. jezeli masz gotowe kolejnosci to cd-HDD-floppy cd-floppy-hdd floppy-cd-hdd Oczywiście sprawdziłem Komputer jest tak stary ze prawdopodobnie jego bios nie potrafi zbootowac nowoczesnych płyt, albo sie myle, ale płyty z win98 tez nie bootuje :/ Prosiłbym o jakas rade jak z dyskietki uruchomić instalator FC6 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi