Skocz do zawartości

Micro$oft Windows Vista & Nsa

neo_fox

Rekomendowane odpowiedzi

Poszło w telewizji, w każdym razie w Niemczech na PRO7: przy tworzeniu zabezpieczeń w Windows Vista Microsoft współpracował z NSA.

MS twierdzi że chodziło tylko o stworzenie lepszych zabezpieczeń i że nie ma żadnego zagrożenia, ale specjaliści twierdzą że jednak jest :rolleyes:

Myślę że coniektóre europejskie instytucje zastanowią się nad zakupem Vista

Witam

Jeżeli takowe stwierdzenie (o współpracy M$ z NSA) jest prawdą, to rzeczywiście jest się nad czym zastanawiać: z tego co pamiętam, to jeszcze kilka lat temu NSA pracowało na stacjach z własną dystrybucją pingwina, z systemem zabezpieczeń SELinux(koniec końców opublikowanym na licencji GPL), a nie słyszałem żeby przesiadali się na system MS

Jednym słowem, taka współpraca (M$+NSA) nie przyniesie nic dobrego użytkownikom.

pozdrawiam

Myślę że coniektóre europejskie instytucje zastanowią się nad zakupem Vista
Swojego czasu NSA mocno naciskało na twórcę PGP, żeby pozostawił w programie "back doors", gdyż program dający pełną gwarancję zachowania tajemnicy korespondencji jest niezgodny z przepisami o bezpieczeństwie narodowym (a to NSA właśnie tym się zajmuje). O ile Phillip Zimmermann się nie dał (nawet po 11.09 - http://www.philzimmermann.com/EN/faq/index.html), o tyle MS przez wzgląd na dobre układy z rządem mógł pójść na każdą współpracę.

Osobiście podejrzewam, że większość "dziur" w systemie Windows stanowią odkryte przez hackerów "back doors", a łaty systemowe zamykają jedne "tylne drzwi", ale jednocześnie uchylają następne. I nie jest to specjalność "Visty", ale wszystkich wersji.

Ale może ja tylko jakąś "spiskowa teorię" układam :rolleyes::ph34r:

@tex_ass http://news.google.com/news?hl=en&ned=...tnG=Search+News :D

Ale moze ja tylko jakas "spiskowa teorie" ukladam :rolleyes::ph34r:

Jaka znowuz teorie ?? Jakis powód musi byc ze w programach M$ jest tyle dziur. A trudno mi uwierzyc ze programisci z Teamu Billa sa tak beznadziejni.

Amerykanie zawsze duzo mówia o wolnosci itd przy czym metody coniektórych sluzb w USA nie róznia sie pewnie bardzo od pewnych innych w bylym NRD :ph34r:

• 3 weeks later...
Chyba się zaczęło:
Też się kiedyś zastanawiałem co by było gdyby ktoś na takiej Viście oglądał sobie film, w którym jeden koleś do drugiego mówi "skasuj wszystkie pliki z tego katalogu" ;)

Słyszałem, że takie komendy (przynajmniej ten format) wymagaja jednak potwirdzenia "myszkowego". Ale tak zy siak taki system powinien chyba odfiltrowywać to, co wydobywa się z głośników.

Zrobie film, gdzie jeden mówi do drugiego "Wyłącz Firewalla | Sformatuj kompa"
Albo nagraj piosenkę (death metal?)