@Kamills Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Mam problem próbuje zainstalować Dazuko i mam taki błąd. [root@localhost dazuko-2.3.2]# ./configure checking host system type... Linux checking for make utility... ok (make) checking for C compiler... ok (cc) kernel source in /lib/modules/2.6.18-1.2869.fc6/source... yes kernel build source in /lib/modules/2.6.18-1.2869.fc6/build... yes acquiring Linux kernel code configuration... ok checking if Linux is RSBAC patched... no checking if devfs is enabled... no discovered host system... Linux (2.6.18) checking if security module support is enabled... yes verifying capabilities are not built-in... built-in :( error: capabilities are built-in to the kernel: you will need to recompile a kernel with capabilities as a kernel module Niektórzy mogą się dziwić bo to jest troche mało znana biblioteka ale potrzebuje do AntiVir Guard. I 2 problem. Wiecie (_z kąd_ → skąd) ORT to wytrzasnąć? zlib libbz2 Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Wiecie (_z kąd_ → skąd) ORT to wytrzasnąć? zlib libbz2 Sprawdź czy masz zainstalowany kernel-devel (zlib) oraz bzip2-devel (libbz2). Generalnie to yum provides .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Styczeń 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 kernel-devel mam bzip2-devel mam a nie dziala.-Potrzebe do linuxdcpp A co z punktem 2 wie ktos jak rozwiazac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 kernel-devel mam bzip2-devel mam a nie działaNie działa tzn. co nie działa? Opisz jakoś konkretniej. configure nie widzi plików nagłówkowych? Jakieś błędy? Ścieżki do bibliotek i do katalogów include ustawione odpowiednio? A może kernel-devel nie do tego jajka, które masz zainstalowane? Chociaż yum nie powinien takich numerów raczej robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Styczeń 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Mam to co pisze i podczas uruchomienia linuxdcpp pokazuje mi się. [Kasztan@localhost Linux DC++]$ ./linuxdcpp ./linuxdcpp: error while loading shared libraries: libbz2.so.1.0: cannot open shared object file: No such file or directory [Kasztan@localhost Linux DC++]$ A dazuko można sobie odpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 ./linuxdcpp: error while loading shared libraries: libbz2.so.1.0: cannot open shared object file: No such file or directory Zakładam, że masz zainstalowany najnowszy dla FC6 pakiet bzip2-libs, w związku z tym zakładam również, że w systemie istnieje /usr/lib/libbz2.so.1.0.3. W /usr/lib zrób sobie link symboliczny o nazwie libbz2.so.1.0 wskazujący na libbz2.so.1.0.3 i powinno ruszyć. Chociaż od razu mówię, że to nie jest chyba najelegantsze rozwiązanie, ale powinno być skuteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Styczeń 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Mam oczywiscie.Wlasnie sobie pisze linka. //edit/ Napisalem takie cos. ln -s /usr/lib/libbz2.so.1.0.3 /usr/lib/libbz2.so.1.0 Tworze kolejny link bo kolejny bug. [Kasztan@localhost Linux DC++]$ ./linuxdcpp ./linuxdcpp: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory Tylko móglbys powiedziec do czego bo ja to 1 raz instaluje. Mam takie pliki. libssl.so libssl3.so libssl.a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Biblioteke libbz2.so.1.0 powinien dostarczyc Ci pakiet bzip2-libs [root@inferno ~]# yum provides libbz2.so.* ... bzip2-libs.i386 1.0.3-3 core Matched from: /usr/lib/libbz2.so.1.0.3 /usr/lib/libbz2.so.1 libbz2.so.1 bzip2-libs.i386 1.0.3-3 installed Matched from: /usr/lib/libbz2.so.1 /usr/lib/libbz2.so.1.0.3 libbz2.so.1 sprawdz, czy masz go zainstalowanego [root@inferno ~]# rpm -qa | grep bzip2 bzip2-1.0.3-3 bzip2-libs-1.0.3-3 U ciebie powinien byc zainstalowany jeszcze pakiet devel Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Biblioteke libbz2.so.1.0 powinien dostarczyc Ci pakiet bzip2-libs[root@inferno ~]# yum provides libbz2.so.* [...] /usr/lib/libbz2.so.1.0.3 /usr/lib/libbz2.so.1 libbz2.so.1 A widzisz gdzieś tutaj taki plik? Musi być ręcznie dorobiony link do /usr/lib/libbz2.so.1.0.3 o nazwie /usr/lib/libbz2.so.1.0. @Kamills - już wcześniej pisałem: yum provides .... Znajdziesz wszystko co potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Styczeń 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2007 Zrobilem to ale nie wiem co dowiazac. //edit// UDALO MI SIE JESTEM HAPPY.JEZELI KTOS MA TAKI PROBLEM TO WYPISZE LINKI. A tak przy okazji wiecie jak to z dazuko zrobic?? Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UrBaN Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 UDAŁO MI SIĘ JESTEM HAPPY.JEŻELI KTOŚ MA TAKI PROBLEM TO WYPISZE LINKI. Kamills Móglbyś wypisać linki lub sposób rozwiązani a problemu... Z góry dziex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi