Pikulahay Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Witam serdecznie Jak zwykle jak to bywa z nowymi uzytkownikami bywa chcialem cos poprawic i w wyniku tego cos skopalem. Podczas uruchamiania Extender pojawia mi sie ponizszy kounikat i zamyka "aplikacje": Component: yumex Version: 1.2.2 Summary: TB03120a34 yumexmain.py:1045:_runBackground:TypeError: iterable argument required Traceback (most recent call last): File "/usr/share/yumex/yumexmain.py", line 1108, in ? mainApp = YumexMainApplication() File "/usr/share/yumex/yumexmain.py", line 541, in __init__ self.setup_yum() File "/usr/share/yumex/yumexmain.py", line 990, in setup_yum self._runBackground( self.yumexbase.set_active_repos, self.repoView.get_selected() ) File "/usr/share/yumex/yumexmain.py", line 1045, in _runBackground raise self.backgroundThread.exception TypeError: iterable argument required Local variables in innermost frame: runfunc: <bound method yumexBase.set_active_repos of <yumex.yumexBase.yumexBase object at 0x998de2c>> args: (['core', 'extras', 'livna', 'updates'],) self: <__main__.YumexMainApplication instance at 0x997ea6c> Bede bardzo wdzieczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 W tym przypadku to IMHO najprościej będzie yum remove yumex yum install yumex czyli po prostu przeinstalować. Jeśli czegoś brakuje, to przy ponownej instalacji yum sobie dociągnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pikulahay Napisano Styczeń 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Wielkie dzieki, pomoglo. Mysalem ze lepiej bedzie jakos to naprawic niz przeinstalowac (szczerze to nawed mi to najprostrze rozwiazanie do glowy nie przyszlo). Ale mam jeszcze jeden pewnie jakis prosty klopot. Podczas "instalowania" w yumex mplayera pojawia mi sie cos takiego: Wystąpił błąd podczas sprawdzania sygnatur pakietów: GPG key retrieval failed: [Errno 5] OSError: [Errno 2] Nie ma takiego pliku ani katalogu: '/etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-livna' Nie mam pojecia co zrobic, zgadza sie, brak tego pliku ale nie wiem skad go "zalatwic" Czy cos skopalem przy konfigurowaniu yum czy yumex ? Z gory dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Lepiej uzywac YUMa niz Yumeksa.A oto odpowiedz na twoje pytanie.W zwyklym Yum ostrzeze cie ze nie jest podpisany i klikniesz y (jezeli chcesz kontynuowac instalacje) lub n(jezeli nie chcesz instalowac) rpm --import http://rpm.livna.org/RPM-LIVNA-GPG-KEY Radzilbym poszukac w FAQ. I masz odemnie ostrzezenie slowne.Za nie wykazanie checi znalezienia problemu gdzie indziej.Ale to twój pierwszy raz wiec co sie dziwic. Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pikulahay Napisano Styczeń 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Dzieki, pomoglo. A mogl bys mi napisac lub skierowac gdzie gdzie mogl bym dokladnie poczytac czemu mialem taki blad i jak w przyszlosci sobie z tym poradzic? Jezcze raz dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Nie moge ci powiedziec gdzie sprawdzic i sie dowiedziec jak to wylaczyc jak to wylaczyc ale gpg-key sa tuhttp://faq.fedora.pl/#gpgsig Ale moge ci powiedziec jak to zrobic. Wpisz w konsoli su - gedit /etc/yum.repos.d/nazwa_repo.repo i znajdz linie wygladajaca tak gpgcheck=1 i zmien ja na gpgcheck=0 Radzilbym jak cos yumex wywali blad o sobie najlepsze rozwiazanie przeinstalowac. Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi