MitS Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 Witam! Mam wielki problem , otoz kupilem sobie laptopa no i wszystko ruszylo jak nalezy. Jedynym mankamentem w tym momencie jest brak pl liter. Dodam ze kiedys mialem podobny problem lecz to jest cos innego i np. reinstalacja czy update gnome raczej nie pomoze. A co do braku polskich znaczkow to uzywam gnome (lecz pod innymi menagerami typu fluxbox tez ich nie ma). Jestescie w stanie mi pomoc ?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 system-config-keyboard Odpal to i na chwile daj jakąś inną klawiaturę, a potem znowu polską. Miałem ten sam problem na laptopie i to pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 dobra a ja też o coś chce zapytać, żeby nie pisać nowego postu, a mój problem też dotyczy klawiatury. Mój problem polega na ty, że mam polskie znaki ale... ale tylko jak piszę małymi literami :? czyli ś, ć, ż, ź itd... ale nie mogę napisać z dużej litery z polskim znakiem... system-config-keyboard nie pomaga, ustawione jest na język polski. Prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 A w xorg.conf zmieniałeś na pl? Jeśli używasz KDE to w centrum sterowania można to ustawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Styczeń 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 suuupppper ludzie .... działa :) Dzieki za pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 suuupppper ludzie .... działa :) Dzieki za pomoc Pozdrawiam Cieszę się, że działa.... szkoda, że nie dodałeś kogo sposób Ci pomógł... Łatwiej będzie innym poradzić sobie z podobnym problemem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 Cieszę się, że działa.... szkoda, że nie dodałeś kogo sposób Ci pomógł... raptem na stronie sa dwa sposoby wiec mozesz sobie przypisac 50% sukcesu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 raptem na stronie sa dwa sposoby wiec mozesz sobie przypisac 50% sukcesu Tylko często trafiają się osoby, które po sprawdzeniu pierwszego sposobu, załadają nowy temat i biadolą, że nie działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 Te dwa sposoby to chyba to samo Tzn system-config-keybord to automatyczna edycja xorg.conf, a zmiana "czegoś tam" w xorg.conf za pomocą edytora tekstu to ręczna robota:p - to samo tylko inną drogą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joga.Bonito Napisano Styczeń 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 Mi to polecenie (system-config-keybord) nie dziala, wiec wpisalem recznie ale to nic nie daje. Nadale nie moge wpisac poslich znakow. Mam ustawiony jesyk polski i klawiature polska... mecze sie dalej... Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Styczeń 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 Dooobra mam pytanie... jestem w xorg.conf i mam ustawione na "pl" a nie mam dużych polskich znaków... co teraz mogę zrobić. Mój problem opisałem wyżej. Moja konfihuracja xorg.conf to: # Xorg configuration created by pyxf86config Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tarcamion Napisano Styczeń 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 Ja mam problem z polskimi znakami w kapitalikach ale tylko, gdy nie wciskam w odpowiedniej kolejnosci klawiszy. Musze wcisnac najpierw ALT, potem SHIFT i litere. Gdy wcisne najpierw SHIFT to mi ekran zamiga i d*pa blada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Styczeń 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 w sumie teraz sprawdziłem i mam tak samo... wpier trzeba wciscnąć ALT a potem SHIFT i jest Ś Ć Ż Ź itd. Działa... ale wole wpierw wcioskać SHIFT potem ALT i wtedy daną literkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 twój problem moze spowodowac to, ze Gnome i KDE, na wzór innych systemówTM, udostepniaja pomoc dla ludzi, którzy maja problemy z obsluga klawiatury; na przyklad dlugie nacisniecie SHIFT cos tam wlacza, pieciokrotne wcisniecie SHIFT równiez; w Gnomie jest to system | preferencje | dostepnosc | klawiatura; w KDE nie wiem w kazdym razie nalezy wylaczyc wszystkie udogodnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joga.Bonito Napisano Styczeń 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 Ale dziś jestem "niekumaty" Poradziłem sobie: Środowisko --> Administracja --> Klawiatura --> Polska i wszystko działa ! Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi