karoO Napisano Styczeń 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 Witam, Mam "maly" problem z zamontowaniem partycji poprzez program truecrypt. Po pomyslnym zainstalowaniu programu i odpaleniu samego narzedzia do montowania wyskakuje mi cos takiego . [root@Karol ~]# truecrypt -i Enter volume path: /dev/hda5 Enter mount point [none]: /mnt Protect hidden volume? [y/N]: n Enter keyfile path [none]: Enter password for '/dev/hda5': FATAL: Module truecrypt not found. truecrypt: Failed to load TrueCrypt kernel module Pod windowsem wzssytko bylo okej :/ Dodam jeszcze ze jest to partycja ntfs. [root@Karol ~]# fdisk -l Disk /dev/hda: 122.9 GB, 122942324736 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 14946 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 1198 9622903+ 83 Linux /dev/hda2 1199 14946 110430810 f W95 Ext'd (LBA) /dev/hda5 7536 14946 59528826 7 HPFS/NTFS /dev/hda6 1199 7330 49255227 83 Linux /dev/hda7 7331 7535 1646631 82 Linux swap / Solaris Partition table entries are not in disk order Moze musze jakos zamontowac najpierw ta partycje? Przy probie montazu wyskakuje mi cos takiego [root@Karol ~]# mount -t auto /dev/hda5 /mnt mount: you must specify the filesystem type To samo sie dzieje po dodaniu linijki do /etc/tstab /dev/hda5 /mnt/win auto ro,umask=0222 0 0 Nie wiem juz co robic skonczyly mi sie pomysly. Bylbym bardzo wdzieczny za jakakolwiek pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoO Napisano Styczeń 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 W koncu udalo mi sie zainstalowac teraz mam inny problem przy probie montowania wyskakuje cos takiego: [root@localhost ~]# truecrypt --filesystem ntfs-3g -M "user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8" /dev/hda5 /mnt/w1 Enter password for '/dev/hda5': Bootsector checksum failed. Failed to startup volume: Zły argument Failed to mount '/dev/mapper/truecrypt0': Zły argument The device '/dev/mapper/truecrypt0' doesn't have a valid NTFS. Maybe you selected the wrong device? Or the whole disk instead of a partition (e.g. /dev/hda, not /dev/hda1)? Or the other way around? truecrypt: Mount failed Tu chodzi chyba juz tylko o system plikow.. moze tym razem ktos mi pomoze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Styczeń 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 niestety dość pobieżnie zajmowałem się TrueCrypt, jednak sądzę, że Twój problem tkwi w braku wgranych modułów do obsługi NTFS, najpierw spróbuj skonfigurować NTFS: - ntfs-3g (zapis i odczyt z partycji): http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...&hl=ntfs-3g - kmod-ntfs (tylko odczyt!): http://faq.fedora.pl/#ntfs potem dopiero możesz skonfigurować TrueCrypt'a, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoO Napisano Styczeń 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 Co do pierwszego sposobu to juz dawno go wykonalem. A przy instalowaniu ( probie ) kmod-ntfs wychodzi cos takiego [root@localhost karoO]# yum install kmod-ntfs Loading "kernel-module" plugin Loading "installonlyn" plugin Loading "fedorakmod" plugin Setting up Install Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments No Match for argument: kmod-ntfs Nothing to do [root@localhost karoO]# Czyzby nie bylo w repozytoriach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 Czyzby nie bylo w repozytoriach?Musisz dodac repo livna. Zakladam, ze masz FC6. Jak nie, to zmien numerek w nazwie plikurpm -Uvh http://rpm.livna.org/livna-release-6.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi