trocha Napisano Styczeń 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2007 Dzisiaj zainstalowalem FC 6 zniecierpliwiony czekam, az sie uruchomi, juz sie laduje, pojawia sie jakies okienko, zeby jeszcze ostatecznie skonfigurowac, zaakceptowac licencje itd. po wszystkim naciskam zakoncz, ekran robi sie czarny, monitor sie wylacza i na tym koniec. Pomyslalem, ze moze pierwsze uruchomieni itd. wiec naciskam reset i znowu sie laduje dochodzi do konca i monitor sie wylacza. Co to moze byc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2007 Co to może być?Pewnie to co już było kilka razy omawiane na forum - kłopoty z rozdzielczością lub częstotliwościami odświerzania, różnice między obsługą CRT i LCD. Nie mam pod ręką odpowiednich linków, ale poszukaj na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentus Napisano Styczeń 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2007 Ja mam podobnie... Mam GForce2 MX 400 wiec zrobilem tak: yum install kmod-nvidia-96xx xorg-x11-drv-nvidia-96xx Po instalacji nvidia-config-display enable Nastepnie zrobilem tak jak pisza na stronie http://rpm.livna.org, czyli: your need to disable the dri and GLcore extensions in your xorg.conf your need to enable the glx extensions in your xorg.conf your need to switch the graphics driver manually from "vesa" or "nv" to "nvidia" you need to add the module path to you xorg.conf with something like Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia,/usr/lib/xorg/modules" EndSection Jedynie zmienilem sciezke w sekcji "Files", reszta wygladala ok. Ale i tak sie sam nie uruchomi, zamin wlaczy sie czarny ekram musze dac Ctr+Alt+F1 wtedy wchodze w tryb textowy i po zalogowaniu startx, przy starcie Xów pojawia sie logo Nvidi i widac, ze sterownik dziala, ale dlaczego sam sie nie uruchmi? Chyba jednak nie dziala, w "Ustawienia ekranu->Sprzet" pisze Unknown video card i chyba cos nie tak jest z odswierzaniem. Da sie cos z tym zrobic?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stiffler Napisano Styczeń 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2007 Zmien sobie odswierzanie. Powinno pisac w istrukcji monitora jakie masz ustawic. Jak to zrobic? Edytujesz plik xorg.conf np. przez komende: nano /etc/X11/xorg.conf I zmieniasz odswierznie w skacji "monitor" u mnie to wyglada tak: Section "Monitor" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Unknown" HorizSync 30.0 - 71.0 VertRefresh 50.0 - 150.0 Option "DPMS" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentus Napisano Styczeń 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2007 Już odświerzanie ustawione jak należy Tylko teraz dlaczego maszyna nie chce ruszyć w trybie graficznym? Czyli to o czym napisał kolega wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stiffler Napisano Styczeń 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2007 hmm... jak bierzesz startx... to zamiast tego startx wpisz gdm. ps. Apropo proponuje zrobić yum upgrade xorg* bo dużo było poprawek związanych z xorgiem od wydania fc6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trocha Napisano Styczeń 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2007 ehhh...... U mnie w sekcji Screen są tylko takie opcje: Identifier "Screen 0" Device "Videocard"0 DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth24 end section Więc nie mam gdzie zmienić rozdzielczości ani odświeżania. Co mam zrobić w takiej sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2007 Więc nie mam gdzie zmienić rozdzielczości ani odświeżania. Co mam zrobić w takiej sytuacji.Przecież Stiffler napisał jak powinna wyglądać ta sekcja? proponuje zrobić yum upgrade xorg*yum update xorg* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentus Napisano Styczeń 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2007 Zrobiłem yum update xorg* poszło bez problemu. gdm daje coś takiego ** (gdm-binary:16525): CRITICAL **: ve_config_get_keys: assertion `config != NULL' failed gdm_config_parse: XDMCP disabled and no static servers defined. Aborting! A grafika nadal nie startuje sama :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi