olorin Napisano Styczeń 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2007 $ cvs bash: cvs: command not found Jak widać system nie ma cvs, mam zainstalowane wszystkie (bo nie wiedziałem jakie) pakiety które mi yumex wyświetlił odnośnie cvs. Problem w tym, że może nie być tego właściwego:) Skąd się cvs bierze? z jakiego repo można to zainstalować? Po próbie: # yum install cvs Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories livna 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 flash 100% |=========================| 951 B 00:00 core 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates 100% |=========================| 1.2 kB 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Nothing to do Nie mam już pomysłów niestety.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2007 Nie mam już pomysłów niestety..Sprawdź jeszcze raz konfigurację yuma - najnowszy CVS jest w repo 'updates'. Zobacz, bo może masz już zainstalowany tylko ścieżki są źle ustawione. Sprawdź wywołując z pełną ścieżką /usr/bin/cvs Zobacz czy nie masz jednak zainstalowanego pakietu rpm -qa cvs Spróbuj zlokalizować na dysku. Dla pewności, że baza dla polecenia 'locate' jest aktualna, jako root updatedb To ostatnie polecenie może trwać kilka-kilkanaście minut zależnie od szybkości kompa i ilości plików na partycjach - nie przerywaj. Potem locate cvs W repozytoriach CVS jest na pewno, bo przed chwilką zainstalowałem na próbę i z 'updates' poszła wersja CVS 1.11.22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olorin Napisano Styczeń 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2007 # /usr/bin/cvs bash: /usr/bin/cvs: Nie ma takiego pliku ani katalogu # rpm -qa cvs cvs-1.11.22-6.fc6 # rpm -qa cvs cvs-1.11.22-6.fc6 Czyli jednak jest gdzieś, locate wywala masakrycznie długi ciąg który pokazuje, że są jednak gdzieś elementy cvs, nie wiem jak utworzyć utracone dowiązania żeby to polecenie "cvs" działało poprawnie i uruchamiało to cholerstwo;/ Jest jakaś specjalna komenda do cvs żeby to odtworzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Styczeń 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2007 A co pokazuje: rpm -ql cvs ? Poza tym być może będziesz musiał zrobić: yum remove cvs yum install cvs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olorin Napisano Styczeń 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2007 Dzięki wielkie, zrobiłem reinstalkę i działa:D Szkoda tylko, że nie wpadłem na to sam:P Ale jak mawiają mnisi tybetańscy: czasem nawet pakiet trzeba wywalić żeby zadziałał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi