Art.B Napisano Luty 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2007 Witam. Z tego co wiem karta ta nie jest niestety wspierana przez kernel 2.6.18 , a niestety jest to mój jedyny dostep do internetu... Postanowiłem zainstalowac ndiswrappera. Zciągnąłem ndiswrapper-1.34.tar.gz. Rozpakiwałem, piszę make o on się upomniał o zależność ndiswrapper-kmod>=1.25. Zciągnąłem ndiswrapper-kmod-1.25-1.2.6.18_1.2798.fc6.src.rpm i go rpm -ivh a on mi pisze że nie może znaleźć w /lib/modules/2.6.18-1.2798/build kernel build files i chce ścieżkę do tych plików. Sprawdzam, a tam jest ikonka build ze znakiem zapytania, source zresztą też i brak tych katalogów. Zciagnąłem kernel-devel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm , kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm , kernel-headers-... , itp, w /usr/src/2.6.18-1.2798 mam /build ale ndiswrapper-kmod przy instalacji nadal pisze że nie ma kernel build files...(dałem mu nową ścieżkę na /usr/src/itd...) Chyba nie ma w /build configa. Pojęcia już nie mam co z tym zrobić... Czy komuś sie udało zainstalować w fc6 ndiswrappera?? Przeglądałem net w poszukiwaniu wskazówek, ale jeżeli coś znalazłem, to tylko takie problemy jak u mnie... Może istnieje inna możliwość uruchomienia tej karty??? Nie wiem dokładnie na jakim układzie jest zrobiona... Z góry dziekuję za jakiekolwiek info na w.w. temat Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2007 W repozytoriach jest starsza wersja, ale na pewno łatwiej jest ją zainstalować. Spróbuj może uda Ci się na niej odpalić kartę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2007 Tylko spokojnie - zaczynasz chyba nie z tej strony! Czemu chcesz zbudować własne paczki ze źródeł czy przebudowywać paczkę src, jak masz gotowe w livna.repo? Mając dodane repozytorium livna po prostu zainstaluj ndiswrapper yum-em: yum install kmod-ndiswrapper i to wszystko. Dalej juz tylko instalacja sterownika i konfiguracja połączenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stiffler Napisano Luty 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2007 pit664 eee? Jak można zainstalować coś z neta jeżeli się nie ma neta O_o. Art.B no to tak. Masz płytke dvd z fedorą? Przyjmijmy że masz, więc zainstaluj z płytki: (przez rpm -ihv) gcc kernel-devel i chyba kernel-headers, wraz z nimi wszystkie zależności jakie potrzebują te trzy pakiety. Następnie skompiluj ndiswrapper. I walcz dalej. Jeżeli nic ważnego jeszcze nie zrobiłeś na fc to radze przeinstalować ją od nowa, bo po twojich kombinacjach (instalacja innego kernela np.) moze cos sie nie udac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2007 pit664 eee? Jak można zainstalować coś z neta jeżeli się nie ma neta O_o.No, z tym yum install to troche przegiecie ... ale zawsze przeciez mozna - pociagnac na innym kompie / pod innym systemem, wrzucic na flashdisk/CDRW/flopa i przez rpm -ihv Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2007 Przepraszam, nie doczytałem, że wifi to jedyny sposób na połączenie (zwykle na tą chwilę można podłączyć się do sieci kabelkiem). Sorry! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Art.B Napisano Luty 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 Witam. Problem rozwiązany! Kernel-devel i ndiswrapper-1.34, który nie chciał nawet ndiswrapper-kmod. Teraz walcze z ustawieniami sieci... Dzięki za zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Art.B Napisano Luty 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 Rozwiązałem już wszystkie problemy. Piszę to z pokładu Pingwina. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baki Napisano Luty 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2007 Witam!!! Mam ta samą kartę (WL-8305) i nie mogę jej zainstalować... U mnie przy instalacji ndiswrapper (make install) pojawia się komunikat aby wyłączyć w kernelu "CONFIG_4KSTACKS"... Wiecie cos na ten temat??? A może szanowny kolega Art.Bmoże mi przesłać (najlepiej mailem) instrukcję instalacji??? Jestem świeżym użytkownikiem FC6... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2007 Wiecie cos na ten temat??? Tak, wiemy. Fedora to dystrybucja oparta na pakietach rpm. Zapomnij o make / make install, masz zainstalowac ndiswrappera z rpm a nie kompilowac... Przeczytaj caly watek - gdybys nadal czegos nie wiedzial to pisz. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baki Napisano Luty 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2007 Ok!!! Dzięki za odpowiedź. Spróbuję tak jak piszesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Art.B Napisano Luty 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2007 Ja kompilowałem ndiswrappera-1.34 ze źródła. Najpierw zainstalowałem kernel-devel przez rpm, ale zauważyłem że ndiswrapper kompiluje sie bez problemu tylko z jądrem xen. Na zwykłym i686 nie diełajet!!! (pojęcia nie mam czemu) Potem rozpakowałem archiwum na pulpit roota , konsola, make i make install. Potem sterownik od karty (TIAXCLN.INF i cała reszta z płytki) na pulpit i ndiswrapper -i TIAXCLN.INF modprobe ndiswrapper po wpisaniu iwconfig wyrzuca stan urządzenia wlan0 Potem tylko konfiguracja połaczenia i finito!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baki Napisano Luty 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2007 Sorki, że tak późno piszę ale dopiero dzisiaj zabrałem się za instalację... Czy chodziło Ci np. o jądro: kernel-xen-devel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm??? Skompilowałem z tym jądrem... Aha!!! Jeżeli chodzi o polecenie ndiswrapper -i <sterownik> to w terminalu wyskakuje komikat, że jest to nieznane polecenie, tak samo modprobe ndiswrapper jak i (_wogóle_ → w ogóle) ORT polecenie modprobe nie jest rozpoznawane... Tak, że nie wiem co jest grane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2007 Zaloguj sie w terminalu na roota, przez su - Ludzie, litosci... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baki Napisano Luty 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2007 W KOŃCU SUKCES!!! Nareszcie po kilku (nawet kilkunastu...) nieudanych próbach udało mi się zainstalować i skonfigurować nieszczęsną WL-8305... Teraz mogę z całkowitą pewnością stwierdzić, że zostaję przy (_linuxie_ → Linuksie) ORT, ale jeszcze duzo przede mną... Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje posty!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi