Tstankie Napisano Luty 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2007 Posiadam Fedorę 6. Używałem na niej KDE, jednak po zobaczeniu, że uruchomione środowisko zżera mi prawie 400 MB RAMu, postanowiłem przerzucić się na XFCE. Zainstalowałem powyższe środowisko, którwe oczywiście utworzyło sobie menu wg swojego wzoru. Poużywałem go trochę i postanowiłem wrócić do KDE, XFCE mam na KateOSie. Wszystko jest cacy poza tym, ze mam menu wg rozkładu XFCE, w związku nie ma ikon, niektórych programów też nie ma i ogólnie panuje nieporządek http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0141198423457dee.html - tu daję zrzut ekranu z menu Czy jest jakiś sposób, żeby KDE odbudowało sobie menu na podstawie zainstalowanych pakietów? Z góry dziekuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 Sciagnij z kdelook.org jakies ikony i wrzuc je do /home/nazwa uzytkownika/.kde/share/icons oczywiscie katalog icons musisz stworzyc. Jak to zrobisz w Centrum sterowania ustawiasz ten schemat i to powinno (_pomuc_ → pomóc) ORT. tu masz kilka fajnych : http://www.kde-look.org/content/show.php?content=38467 http://www.kde-look.org/content/show.php?content=45576 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tstankie Napisano Luty 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 Problem w tym, że nie za bardzo mogę wejść do centrum sterowania. W menu go nie ma, z konsoli powinno chyba być polecenie kde-config? Niestety po jego wpisaniu po prostu nic się nie dzieje. Po prostu przechodzę do następnego wiersza i mam [root@TOS ~]# Podobnie jest z uruchamianiem edytora menu. Klikam prawym klawiszem w "K", klikam "edytor menu" i nic się nie dzieje. To XFCE musiało zepsuć coś więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 centrum sterowania to kcontrol, a edytor menu to kmenuedit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tstankie Napisano Luty 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 Dzieki. Nie musiałem nawet ściągać nowych ikon. Wystarczyło po prostu na chwile włączyć inny zestaw. Problem był i w tym, że nie znałem komendy ma centrum sterowania i nie miałem pojęcia, że zmiana ikon przy okazji segreguje menu. Jeszcze raz wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wirone Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 Ja mam ten sam problem, z tym, ze najpierw w ogole nie moglem wejsc do Centrum Sterowania nawet poprzez komende w terminalu, bo wyskakiwalo pelno wszelakich niezrozumialych dla mnie komunikatow, a nagle sie udalo No i bedac juz w Centrum wszedlem w Pulpit -> Panele -> Menu i zaznaczylem "System" i "Ustawienia" jako dodatkowe pozycje menu... no i dalej ich nie ma. Odpalilem edytor menu iiiii... tam wszystkie pozycje ktorych potrzebuje i ktore byly wczesniej - sa, ale tylko w teorii bo tak naprawde w menu ich nie ma. Instalowalem od wczoraj xgl - dzisiaj juz dziala, efekty 3d, animacje okien i tak dalej, menadzer okien wybrany jest Compiz w ustawieniach Beryla (wczesniej uzywalem standardowy menadzer KDE). No i w sumie jak tak mysle to wlasnie podczas instalowania xgl mi to menu gdzies umknelo... tylko nie mam pewnosci. Moze to miec wplyw? w takim wypadku jak zrobic by dalej uzywac Compiza (standardowe kde nie ma efektow, "zelujacych" okien itp) ale by menu bylo stare z KDE? Aha, zmiana ikon nic nie wniosla. przy okazji witam na forum jako nowozarejestrowany EDIT Juz podolalem Po restarcie systemu to czego wczesniej nie bylo w menu a bylo w edytorze menu - zniknelo tez z edytora. (wiec przynajmniej sie zrobilo sensownie ) W zwiazku z tym chcialem recznie dodac pozycje do menu - efektem tego bylo calkowite przywrócenie poprzedniej wersji menu + mój dodatek, który usunalem i mam juz kompletne, dawne menu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi