pleks Napisano Luty 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2007 Nie mam za wiele doświadczenia w administracji linuxem jak zainstalowałem firestartera zorientowałem się ze ma się nijak do iptables i postanowiłem go usunąć usunąłem go komendą "rpm -e" teraz jak się uruchamia komputer i podczas pobierania adresu sieciowego z DHCP wyskakuje komunikat: ustalanie informacji IP dla eth0 .......sh: /etc/firestarter.sh: nie ma takiego pliku ani katalogu. rozumiem że gdzieś pozostał jakiś wpis ale nie mam pojęcia w którym miejscu jak ktoś ma jakieś przypuszczenia to proszę się nimi podzielić. z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 sh: /etc/firestarter.sh: nie ma takiego pliku ani katalogu. Nigdy nie korzystałem z tego udogodnienia (zbyt ryzykowne jak dla mnie ), ale tak w ciemno strzelając to sprawdziłbym czy: 1.w katalogu /etc/rc.d/init.d nie ma pliku o nazwie zbliżonej do firestarter - skopiować gdzieś na bok na wszelki wypadek a z init.d usunąć 2.czy w pliku /etc/rc.local nie ma polecenia uruchamiania tego skryptu - zakomentować taki wpis (wstawić "#" (hash) na początku linii) [Edit]Szukanie nie boli, czytanie dokumentacji też nie Zamiast pkt.1. chkconfig firestarter off Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pleks Napisano Luty 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 He już rozwiązałem problem. można to nazwać szczęściem początkującego bo jak szukałem pliku /etc/rc.local natknąłem się na plik dhclient-exit-hooks w którym była linijka sh /etc/firestarter/firestarter.sh start po wykomentowaniu wszystko jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi