orzeszko Napisano Luty 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 (edytowane) hmmm... mam jakiś "bug" - 4 pulpity i na każdym to samo okno... tzn mam otworzonego FF i istnieje on na każdym z 4 pulpitów ... @Adam: dekoracje mam, Emerald działa, efekty żelowania, kostka... wszystko jest No ale teraz odkryłem to z tymi oknami... EDIT: Już jest ok. To okno z FF miałem odpalone przed odpaleniem beryla, zamknąłem, otworzyłem na nowo i jest ok. beryl-core-0.1.99.2-2.fc6 beryl-gnome-0.1.99.2-2.fc6 beryl-0.1.99.2-2.fc6 beryl-settings-0.1.99.2-1.fc6 beryl-kde-0.1.99.2-2.fc6 beryl-manager-0.1.99.2-1.fc6 beryl-plugins-0.1.99.2-3.fc6 beryl-core-devel-0.1.99.2-2.fc6 Edytowane Luty 5, 2007 przez orzeszko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam#1 Napisano Luty 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 Tutaj znalazłem rozwiązanie problemu: http://wiki.beryl-project.org/wiki/Install/Fedora_Core przynajmniej u mnie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stiffler Napisano Luty 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 A u mnie nie ;/ Pokażcie ktoś swój xorg.conf dla nvidi ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Luty 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 no ja mam stery z livny. Plus do tego dodałem to co na wiki. Działa. Co tam działa - cieszy Przez mnogość ustawień jeszcze się nie przebiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam#1 Napisano Luty 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "extmod" Load "fbdevhw" Load "record" Load "freetype" Load "type1" Load "GLCore" Load "dri" Load "glx" Load "extmod" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Unknown" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: HorizSync 30.0 - 110.0 VertRefresh 50.0 - 150.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" EndSection Section "Screen" Option "AllowGLXWithComposite" "True" Option "RenderAccel" "True" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "Extensions" # Option "Composite" # EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand-fly Napisano Luty 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 beryl działa na radeonie 9200se ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wirone Napisano Luty 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 Hah, mój błąd, instalowałem po prostu Beryl a nie beryl-kde, po doinstalowaniu tej paczki działa, z małymi problemami: - wgrałem sobie z Emeralda theme Black Scaled i czasem znikają mi guziki (nie chodzi o nieaktywne okna), a czasem nawet jak są to nie mam nad nimi kursora ręki tylko strzałkę i nie ma podpowiedzi (tak jakby guzików nie było). - jak włączam efekty rozmycia albo zanikanie okien, nie pamiętam, to na środku mam czarny prostokąt :| poza tym denerwuje mnie, że w Operze jak przełączam zakładki to mi "żeluje" okno, nie denerwowałoby mnie to może gdyby to było płynne, ale ten efekt dość mocno zamula :/ wie ktoś gdzie to można wyłączyć? Mimo wszystko kozak! Przezroczysta kostka wygląda świetnie Efekty minimalizacji, maksymalizacji, zwijania, klawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Luty 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 jestem nieco podlamany -myslalem, ze moze w krotkim czasie sie pozmienia ale jak nie moglem odpalic beryla tak nie moge... compiz tez nie dziala krotko mowiac kiedys wszystko dzialalo -wlacznie z berylem, pozniej poszalalem z instalacja sterownikow kmod-fglrx i wszystko siadlo. kombinowalem z xorg.conf i musze przyznac, ze pare razy zrobilo mi sie cieplo w gaciach -system nie wstawal ale pokombinowalem i wstaje oto co dostaje jak wpisuje beryl-manager i chce uruchomic beryla Ostrzeżenie menedżera okien: Utracono połączenie z ekranem ":0.0". Prawdopodobnie przestał funkcjonować serwer X lub przerwano działanie menedżera okien. ************************************************************** * Beryl system compatiblity check * ************************************************************** Detected xserver : AIGLX Checking Display :0.0 ... Checking for XComposite extension : passed (v0.3) Checking for XDamage extension : passed Checking for RandR extension : passed Checking for XSync extension : passed Checking Screen 0 ... Checking for GLX_SGIX_fbconfig : passed Checking for GLX_EXT_texture_from_pixmap : passed Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". Checking for non power of two texture support : failed Support for non power of two textures missing Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". beryl: glXBindTexImageEXT is missing beryl: Failed to manage screen: 0 beryl: No manageable screens found on display :0.0 moj xorg.conf # Xorg configuration created by system-config-display ... Section "Module" Load "glx" Load "extmod" Load "dri" Load "dbe" Load "fbdevhw" Load "record" Load "freetype" Load "type1" Load "GLCore" EndSection ... Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "radeon" VendorName "Videocard vendor" BoardName "ATI Technologies Inc RV380 AS [Radeon X600]" Option "VideoOverlay" "on" Option "AccelMethod" "XAA" Option "AccelDFS" "1" Option "AGPMode" "1" Option "AGPFastWrite" "1" Option "GARTSize" "64" Option "EnablePageFlip" "1" Option "ColorTiling" "1" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 Option "AllowGLXWithComposite" "True" Option "RenderAccel" "True" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" ... EndSection Section "DRI" Group "video" Mode 0660 EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection moje miasto to Białystok, a moja karta to ATI X600 PRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Luty 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 czy czasem Option "AllowGLXWithComposite" "True" Option "RenderAccel" "True" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" te opcje nie powinny byc w sekcji device zamiast w screen ? poza tym spróbuj dri ustawic na Section "DRI" Group 0 Mode 0666 EndSection bo z komunikatu Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". Checking for non power of two texture support : failed wynika ze nie moze chyba zaladowac DRI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Luty 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 nie dziala... tak jakby dri mi sie nie ladowalo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wirone Napisano Luty 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 poza tym denerwuje mnie, że w Operze jak przełączam zakładki to mi "żeluje" okno, nie denerwowałoby mnie to może gdyby to było płynne, ale ten efekt dość mocno zamula :/ wie ktoś gdzie to można wyłączyć? Już wiem gdzie to jest, nie w ustawieniach Beryla w zakładce żelujących okien, ale w ustawieniach Emeralda - "Use Decoration Cropping" wyłączyłem to i już nie żeluje (żelowało też Amaroka przy przeskakiwaniu na kolejny utwór), ale za to przy zmianie panelu/zakładki w Operze znikają mi guziki z głównego okna... dziwne, ale nie przeszkadza aż tak bo one dalej tam są (jest łapka i dymki z napisami) tylko że ich nie widać jakby okno było nieaktywne. To pewnie bug do naprawienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Luty 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 (edytowane) a ja mam ciekawostke - wczoraj chyba działałem ze 3 godziny na berylu - ani jeden zwiechy. Dzisiaj co wystaruje - podziała minutę (ale działa) i wywalka do Kwin'a... hmmm... tylko czemu? I druga sprawa - jak się uruchamia beryl to zawsze domyslnie wybiera kwin jako menedżera a nie beryla... trzeba to ręcznie przestawiać. Edytowane Luty 6, 2007 przez orzeszko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wirone Napisano Luty 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 A ja jestem wściekły bo już wszystko miałem gotowe, zrobiłem jakieś aktualizacje pakietów zupełnie nie związanych z Berylem, no i po restarcie zupełnie się popsuło - zero dekoracji okien, zniknał nawet pasek zadań itd, po wielu męczarniach jestem znowu na Gnome, ściągam resztę uaktualnień (jeszcze około 80 mi zostało :|) i mam nadzieję, że zadziała.... Świetna sprawa Beryl jak i Linux sam w sobie, ale jednak ma sporo ułomności co mnie drażni mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stiffler Napisano Luty 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2007 czy czasem Option "AllowGLXWithComposite" "True" Option "RenderAccel" "True" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" te opcje nie powinny być w sekcji device zamiast w screen ? Bingo! Przeoczyłem to a to jest bardzo ważne ;p poza tym spróbuj dri ustawić na Section "DRI" Group 0 Mode 0666 EndSection bo z komunikatu Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". Checking for non power of two texture support : failed wynika że nie może chyba załadować DRI No i gitara wszystko smiga! Dekoracje okien zaczeły działać. To była wina złej konfiguracji xorg'a. Podaje swój dobrze skonfigurowany xorg.conf dla potomnych: http://wklej.org/id/03abe1c171 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2007 I druga sprawa - jak się uruchamia beryl to zawsze domyslnie wybiera kwin jako menedżera a nie beryla... trzeba to ręcznie przestawiać. A masz włączonego emerald w autostarcie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi