Skocz do zawartości

Brak X'ow Po Zabawie Z Systemem...

burky

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie.bawilem sie 'niepotrzebnymi' rzeczami ..po prostu chcialem odchudzic moj system..i po zabawach system startuje w konsoli a po startx pojawia sie jakas smieszna powloka tm...no w kazdym razie taka uboga i praktycznie jedyne co mozna zrobic to odpalic w niej terminal:( jak wszystko dzialalo to standardowym x'em byl gnome ale zainstalowalem tez xfce...i chyba oba powinny byc w pelni sprawne...ale pytanie brzmi..jak je przywrocic do zycia?? z gory dziekuje i pozdrawiam

zapomnialem dodac ze w pelni swej nieswiadomosci usunalem compiz i metacity...co moze wyjasniac czemu nie dziala gnome..ale dalej nie wiem jak to naprawic;)

Spróbuj może zainstalować Gnome. Nie wiem czy to przejdzie, ale

yum groupinstall "GNOME Desktop Environment"

A czym odinstalowywałeś? Chyba nie yumem, bo byś zobaczył, że poza metacity usuwane są zależności:

control-center

gnome-session

gnome-volume-manager

system-config-display

A jeśli jednak yumem, to powinieneś znaleźć operacje na pakietach w /var/log/yum.log. Sądzę, że wystarczy doinstalować usunięte pakiety (yum zadba o zależności).

zainstalowalem te paczki co napisales..i faktycznie gnome wrocil:)ale teraz tak: x'y nie uruchamiaja sie domyslnie tylko konsola...ale to maly pikus..gorsze jest to ze poznikaly wszystkie...nawet te poczatkowe opcje w menu 'start' i zostaly tylko jakies resztki;P a po 2) gnome wyglada za kazym logowaniem jakby sie restatowal:|

a moze ktos mi pomoze z tym problemem??sam sobie chyba nie poradze za mocno;(

Zacząłem pomagać to skończę, chociaż mógłbyś się trochę ruszyć i skorzystać z wyszukiwarki.

W /etc/inittab masz zapewne id:3:initdefault: zamiast id:5:initdefault:.

Poczytaj sobie o poziomach uruchamiania systemu.

zeby nie bylo ...nie siedzialem bezczynnie tylko przegladalem forum...pod katem odyskania starego menu..i znalazlem tylko podobny problem w kde...ja probowalem pozmieniac schematy..i niestety menu dalej jest takie jak bylo czyli ubogie i bez wielu skladnikow

i niestety menu dalej jest takie jak bylo czyli ubogie i bez wielu skladnikow
Widzocznie pousuwałeś coś więcej niż compiz i metacity. Przejrzyj logi yuma i doinstaluj to co usuwałeś. Może będzie lepiej.