Skocz do zawartości

Problem Z Dzwiekiem

rider3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zainstalowana Fedora Core 6 i mam pewne komplikacje z dzialaniem dzwieku(posiadam karte muzyczna AC97). Problemow z nim mam dwa, pierwszym jest to, ze nie bardzo wiem jak skonfigurowac mikrofon w FC by dzialal poprawnie, drugim z problemow jest to, ze przy odpalonych dwoch aplikacjach dzwiek "leci" tylko z jednej. Jezeli ktos wie jjak pomoc to bylbym wdzieczny za wszelkiego rodzaju wsparcie.

Witam mam zainstalowana Fedora Core 6 i mam pewne komplikacje z dzialaniem dzwieku(posiadam karte muzyczna AC97). Problemow z nim mam dwa, pierwszym jest to, ze nie bardzo wiem jak skonfigurowac mikrofon w FC by dzialal poprawnie, drugim z problemow jest to, ze przy odpalonych dwoch aplikacjach dzwiek "leci" tylko z jednej. Jezeli ktos wie jjak pomoc to bylbym wdzieczny za wszelkiego rodzaju wsparcie.

Czesc

Moze to pomoze: Centrum sterowania - Dzwiek i multimedia - System dzwiekowy - zakladka Sprzet i zaznacz Pelny Duplex

a co do mikrofonu to moze Multimedia - KMix - zaznacz Capture i podglosnij oraz w przelacznikach na Mic

Pozdrawiam

Mariusz

w kmix powinny być przy mikrofonie dwie lampki. Zapal jedną z nich (tylko) bodajże tą czerwoną :-) powinno pomóc. Jeżeli masz kmixa to daj screene z sekscji gdzie jest mic.

Mozesz przeczytac to co napisalem wczesniej, a nie pisac bez opamietania ? Nie wiem gdzie jest kmix i nie jestem pewien czy jest on programem pod KDE, a ja siedze na gnome bo nie przepadam, za KDE. Prosze jak cos piszecie to szczegolowo, a nie ogolnikowo.

W gnomie w prawym górnym rogu masz taki głośnik. Skoro system odtwarza dźwięk tylko w jednej aplikacji to znaczy, że jako sterownik dźwięku masz wybrany OSS Mixer. Kliknij prawym przyciskiem na głośniku, wybierz preferencję i teraz możesz ustawić sobie jako kontroler dźwięku ALSA. Za obsługę mikrofonu odpowiedzialny jest tylko microphone i mic boost ustaw te dwa suwaki na 3/4 i kliknij na głośniczki przy nich tak aby nie były zakreślone.

W gnomie w prawym górnym rogu masz taki głośnik. Skoro system odtwarza dźwięk tylko w jednej aplikacji to znaczy, że jako sterownik dźwięku masz wybrany OSS Mixer. Kliknij prawym przyciskiem na głośniku, wybierz preferencję i teraz możesz ustawić sobie jako kontroler dźwięku ALSA...

Nic to nie dalo :( podobnie jak rada z mikrofonem.