Skocz do zawartości

Aktualizacja I Podmiana Kernel I586 Na I686

Saek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam mały problem a w zasadzie to nie kumam następującej sytuacji :( Zainstalowałem z płytki DVD FC 6 (po raz pierwszy gdzieś przed świętami) wszystko poszło OK. Systemik ma wszystko co potrzebne jest na bieżąco aktualizowany i wszystko jest "cacy".

Wczoraj natomiast kupiłem drugi dysk (większy). W związku z powyższym zaszła konieczność zainstalowania FC od początku (wiem wiem można było kombinować z przenoszeniem starej ale jakoś wolałem zainstalować). Instalowałem z tej samej płytki co kiedyś, wybrałem potrzebny mi soft i poszło - za mniej więcej 30-40 min miałem nową FC 6 :) Ponieważ było już późno a wiedziałem, że system trzeba zaktualizować chciałem zostawić to na noc :) Nie mogłem odpalić yum update bo w tle działał sobie updater więc go wyłączyłem żeby na niego nie czekać (ponad 250 pakietów - nie chciałem się gapić na paski ;) odpaliłem

yum -y update (chyba tak to powinno być??) i poszedłem spać :) Rano wstałem - system zaktualizowany :) Chciałem zainstalować stery do nvidii więc dodałem repo livna wpisałem yum install kmod-nvidia-96xx i .... Zonk :(

Dostałem to:

Transaction Check Error: package kernel-2.6.19-1.2911.fc6 is already installed

file /boot/System.map-2.6.19-1.2911.fc6 from install of kernel-2.6.19-1.2911.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.19-1.2911.fc6

file /boot/config-2.6.19-1.2911.fc6 from install of kernel-2.6.19-1.2911.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.19-1.2911.fc6

file /boot/symvers-2.6.19-1.2911.fc6.gz from install of kernel-2.6.19-1.2911.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.19-1.2911.fc6

file /boot/vmlinuz-2.6.19-1.2911.fc6 from install of kernel-2.6.19-1.2911.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.19-1.2911.fc6

Wygląda to na niewłaściwą architekturę (znalazłem na forum podobny problem). Może mi ktoś wyjaśnić skąd się wziął ten problem? Przy poprzedniej instalacji nie było tego problemu :( Fakt, że updateu całości nigdy nie robiłem (z wyjątkiem FC 5 - skończyło sie reinstalem) Fedora na starym dysku była aktualizowana na bieżąco i pewnie automatycznie została podmieniona architektura. Dlaczego tutaj tak się nie stało? Przydałaby się taka informacja bo każdy początkujący, który odwali ten sam numer co ja napotka podobny problem. Nie miałem czasu rano na wertowanie logów yuma ze starej FC ale po pracy zapewne to zrobię żeby zobaczyć różnice w aktualizacji. Do tej pory wydawało mi się, że aktualizacja yumem i updaterem to to samo. Wychodzi na to, ze jednak nie :(

No to krociutko, bo juz kilka razy o tym pisalem i mi sie nie chce ;)

Wyglada to na niewlasciwa architekture (znalazlem na forum podobny problem). Moze mi ktos wyjasnic skad sie wzial ten problem?
Na to odpowiedzial Ci Kamills...

Fedora na starym dysku byla aktualizowana na biezaco i pewnie automatycznie zostala podmieniona architektura.
Dokladnie tak jak napisales. Gdybys przed updatem kazal yumowi zainstalowac kmod-nvidia-96xx to by Ci automatycznie (w ramach rozwiazywania zaleznosci) podmienil kernela na najnowszego i686 i instalacja (+ cicha aktualizacja ;)) zakonczyla by sie bez problemow.

Dlaczego tutaj tak sie nie stalo?
Nie stalo sie tak, poniewaz w ramach wczesniej przeprowadzonej aktualizacji miales juz w systemie najnowsza wersje kernela (i586) i yum nie mogl go zupdateowac - twierdzac (co jest prawda) ze masz juz ta wersje zainstalowana i wylapujac konflikty. Podmiana architektury nie jest traktowana jako update i nie jest przez yuma jako taka obslugiwana (chyba, ze dojdzie do niej w ramach rozwiazywania zaleznosci - o tym powyzej).

Przydalaby sie taka informacja bo kazdy poczatkujacy, który odwali ten sam numer co ja napotka podobny problem.
No to juz jest ;)

Do tej pory wydawalo mi sie, ze aktualizacja yumem i updaterem to to samo. Wychodzi na to, ze jednak nie :(
A jednak to to samo, po prostu poprzednim razem cos przeoczyles czy tez czegos nawet niezauwazyles (bo to byl moment, jak to mowiom ;) )

Pozdro

[Off Topic]

Sorry, za off topic, ale muszę wyrazić swój podziw dla cierpliwości exbrosa :) Ty chyba powinieneś to napisać, dać do podpięcia i tylko linki wklejać. Jeśli dobrze policzyłem (tak pobieżnie, to co zwróciła wyszukiwarka), to pisałeś już te teksty 6-8 razy. W różnej formie i konfiguracjach, więc ciężko mi powiedzieć ile razy całość :)

Dużo zdrowia życzę, szczególnie w imieniu osób nie znających jeszcze dobrodziejstw Mr.Google ;)

Witam

Ze skrucha przyznaje, ze moglem sie lepiej postarac :( Przyznaje sie tez, ze mój angielski "lezy i kwiczy" :( (troche wprawdzie rozumiem ale czasami nie wszystko jestem w stanie poskladac w spójna calosc) Do tego jeszcze mala awaria netu (strasznie sie "mulil") w firmie zniechecila mnie do poszukiwan a koniecznie chcialem ustalic o co chodzilo (to bylo silniejsze ode mnie ;))

@exbros dzieki wielkie za lopatologiczne wyjasnienie tematu :) i oczywiscie za cierpliwosc - kolejny raz odpowiadasz na moje glupie (a sa takie? ;)) pytanie.

Pozdrawiam Cierpliwych i Tych, którzy powoli cierpliwosc traca - oby mieli jej jak najwiecej :)

• 2 months later...

przetlumacze sobie tekst ze strony on Kamills'a

Na początek sprawdź jaką wersję kernala masz zainstalowaną w systemie

rpm -qa 'kernel*' --queryformat "%{NAME}-%{VERSION}-%{RELEASE}.%{ARCH}\n"|sort

zainstaluj yumdownloader. yumdownloader jest częścią yum-utlis w Fedora Extras, dzięki niemu można ręcznie ściągnąć kernela

su -c "yum install yum-utils"

pobierz aktualny kernel

yumdownloader kernel.i686

jeśli wersja, którą pobrałeś(aś) jest wyższa niż ta, którą masz zainstalowaną w systemie wykonaj

su -c "rpm -ivh kernel-2*.i686.rpm"

jeśli wersja, którą pobrałeś(aś) jest ta sama jak ta, którą masz zainstalowaną w systemie wykonaj

su -c "rpm -ivh --replacefiles --replacepkgs kernel-2*.i686.rpm"

następnie zrestartuj komputer

reboot

Jeśli niewiele rozumiesz z tego co jest tu napisane możesz również zrobić to za pomocą tego oto skryptu

podmiana kernela