orzeszko Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 1. Jakie są najlżejsze okienka pod względem zużycia zasobów systemowych? Mam rzęcha 400MHz/128MB RAM i chcę mieć okienka dla FF, kady, TB 2. Jak je zainstalować yum-em. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 XFCE ? instalka z płyty przy instalacji lub yumem. ((yum install xfce-panel) powinno ściągnąć XFCE oraz zależności(chyba)). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 xfce, icewm, fluxbox, blackbox, afterstep, twm i pewnie sie jeszcze jakies znajda. Wybierz sobie. W pakiecie rox tez jest zdaje sie cale srodowisko, ale nie testowalem nigdy. XFCE ? instalka z plyty przy instalacji lub yumem. ((yum install xfce-panel) powinno sciagnac XFCE oraz zaleznosci(chyba)). yum install xfce\* pociagnie wszystko, co potrzebuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Luty 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 hmmm... w sumie to ja potrzebuje odpalic kilka okienek terminali, kadu (ale od bidy moge ekg), thunderbirda i firefoxa (te ostatnie moge 'z palca' spod konsoli). Xfce jest fajne, ale jeszcze za 'ciezkie' - ma niepotrzebne mi bajery. Jak odpalam sesje 'failsafe' to tam jest jeden xterm i cos takiego by mi odpowiadalo gdyby jeszcze mozna bylo wlasnie odpalic kilka takich xtermów i przesuwac je po pulpicie... Ale jestem wymagajacy Przeszedlbym na 'czysta' konsole (init 3) ale potrzebuje graficzny internet... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 Rzęcha!? To jeszcze nie jest taki "rzęch"! Jak ty pracujesz na kompie? Ja na jednym ze stanowisk zainstalowałem system z Xwindow na Pentium 166MHz i działa z TWM - po prostu trzeba umiec wykorzystać sprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Luty 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 twm mnie się nie instaluje z yum-a, chyba że się piesze TWM ... iceWM może być, tylko czemu xterm ma białe tło i czarne fonta - wolałbym odwrotnie, a nie umiem zmienić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Luty 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 ...chyba ze sie piesze TWM xorg-x11-twm tylko czemu xterm ma biale tlo i czarne fonta - w skrypcie który go wywoluje wpisz xterm -bg black -fg white albo ustal tak w ~/.bashrc jako alias Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Luty 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 jestes boski EDIT: hmm... yum twierdzi ze xorg-x11-twm.i386 jest zainstalowany, a mimo to nie mam go w sesjach do wyboru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 Jego nie będzie w sesjach do wyboru, bo nie ma takiej potrzeby. Najpierw zobacz, jak on wygląda, bo mozesz się przestraszyć Jeżeli używasz GNOME wpisz tal: killall metacity && twm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Luty 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 w skrypcie który go wywoluje wpisz xterm -bg black -fg white albo ustal tak w ~/.bashrc jako alias nie wyrabiam... mam dodane w .bashrc alias xterm='xterm -bg black -fg white i nic, dalej bialo. Dopiero jak w xtermie wpisze 'xterm' to mam czarny... Juz próbowalem w /etc/X11 wszelkie xinit edytowac wszystko co wywoluje xterm na xterm -bg black -fg white i nic... bialo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Luty 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 nie wyrabiam... mam dodane w .bashrc alias xterm='xterm -bg black -fg white i nic, dalej biało. Dopiero jak w xtermie wpisze 'xterm' to mam czarny... No tak, sesja może wyrzucać /usr/bin/xterm zamiast xterm. Failsafe na pewno tak robi. Na dodatek X-y z xdm są nie wyrzucane przez Twojego basha, więc w ogóle nie muszą wiedzieć o aliasie (nie wiem dokładnie :[ ). Już próbowałem w /etc/X11 wszelkie xinit E nieee, tego się tak nie robi. User ma władzę wystarczającą nad swoim środowiskiem. Są jeszcze zasoby. Wpisz do ~/.Xresources xterm*foregorund: white xterm*background: black i po sprawie. Zastąp white czymś subtelniejszym, bo oczy wyżre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Luty 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 dzieki! Dziala teraz pieknie. Dalem sobie zielone na czarnym i cursorBlinks: true Powalcze jeszcze z rozmiarem czcionki i finito. Moze zapodam sobie jeszcze Pine i przejde na TWM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Marzec 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2007 hmmm... .Xresources i xterm. Wszytko ładnie pięknie, tylko jak próbuję zmienić wielkość fonta za pomocą xterm*font: *-fixed-*-*-*-18-* (piszę z pamięci) to ulatują mi polskie krzaczki. Próbowałem xfontsel, ale tam nie mozna wybrać kodowania UTF-8 to raz, a dwa że zmienia on ustawienia globalnie, a ja chcę tylko na moim xtermie. To raz. A dwa... chcę jednak ten TWM - powiedźcie mi w końcu jak go odpalić, tak 'na stałe' jako domyślny manager. Zauważyłem po prostu, że już nawet nie potrzebuję obszarów roboczych - i tak pracuję w xtermach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Marzec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2007 Font ustal w zasobach, to dobry pomysł. Ale zależnie do tego jakie fonty masz zainstalowane, musisz je dobrać eksperymentalnie. Najlepiej podejrzeć jakich używają inne konsole. Ja mam pliterki na xtermie w UTF-8 by default, nie narzekam. Krzaczki ci ulatują bo nie wymuszasz kodowania i X bierze pierwszy font pasujący do Twoich żądań. Co do domyślnej sesji: jeżeli używasz KDM, to stwórz sobie plik /usr/share/xsessions/twm.desktop [Desktop Entry] Encoding=UTF-8 Type=XSession Exec=/usr/bin/twm TryExec=/usr/bin/twm Name=TWM Comment=The Tab Window Manager Możesz skopiować ten plik z /usr/share/apps/kdm/sessions, ale nie wiedzieć czemu dopóki nie podałem pełnej ścieżki do twm, to sesja nie startowała; wracał panel logowania kdm. Problem -- o ile jest to problem -- wydaje się być specyficzny dla FC6: mam tak na 2 egzemplarzach tego systemu, a w innych systemach nie zaobserwowałem go. Jak to samo zrobić w innych dm-ach -- wybacz, nie używam. Oczywiście za pomocą ~/.xstartup możesz wystartować wszystko, także twm, z każdego swojego xinit. ale to już inna historia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Marzec 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2007 Font ustal w zasobach, to dobry pomysł. Ale zależnie do tego jakie fonty masz zainstalowane, musisz je dobrać eksperymentalnie. Najlepiej podejrzeć jakich używają inne konsole. Ja mam pliterki na xtermie w UTF-8 by default, nie narzekam. Krzaczki ci ulatują bo nie wymuszasz kodowania i X bierze pierwszy font pasujący do Twoich żądań. (...) ja difoltowo też mam utf-8 i miec chce. I działa mi wszysko - mam pl znaczki. Tyle, że font jest mały (chyba 14) i mało co widzę. A jak chce ustawić większy to własnie wtedy ulatują mi pl znaczki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi