romkli Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 Mam dwa komputery oraz neostradę z livebox'em. Internet śmiga bez zastrzeżeń, ale nie potrafię skonfigurować sieci domowej a dokładnie udostępnienie folderów oraz drukarek. Pomocy!! :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 Pomocy!! :lammer:A poszukałeś na forum? O konfiguracji tego typu połączeń było już kilka razy, o sambie itp również. Pamiętaj, że zadając takie pytania łamiesz par.2. Regulaminu forum, a zobowiązałeś się go przestrzegać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
august Napisano Marzec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2007 A poszukałeś na forum? O konfiguracji tego typu połączeń było już kilka razy, o sambie itp również. Pamiętaj, że zadając takie pytania łamiesz par.2. Regulaminu forum, a zobowiązałeś się go przestrzegać. Ja mam ten sam problem. O udostępnieni Internetu jest dużo tematów. Natomiast odostępnianiu plików i folderów, czy drukarek nie znalazłem. I wcale nie chodzi mi o sambę. Czy jest coś takiego w Linuksie jak otoczenie sieciowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Marzec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2007 Nie chodzi ci o Sambę ?? A o co ?? Nie dogadasz inaczej windowsa z linuksem !! Zajrzyj do http://wiki.fedora.pl o ile pamiętam jakiś podstawowy config tam umieściłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Marzec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2007 ja też mam problem z udostępnianiem drukarki dla windows, ale znalazłem taki o to wątek: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...p;hl=drukark%EA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
august Napisano Marzec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2007 Wiem, że mało wiem. Nie interesuje mnie samba, bo mam w sieci az dwa komputery ( na początek), ale to są same linuksy. Jak sie udostepnia zasoby między linuksami i czyjest możliwe przeglądanie sieci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Marzec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2007 Ja mam dwa kompy na linuksie i na obu działa mi demon ssh. Jak coś chcę coś zrobić na drugim, to po prostu się na niego loguję. Do wymiany plików wystarczy porgram scp, a do współdzielenia drukarek wystarczy się pobawić cupsem i dodać na jednym kompie drukarkę z drugiego (patrz: localhost:631). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Marzec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2007 Wiem, że mało wiem. Nie interesuje mnie samba, bo mam w sieci az dwa komputery ( na początek), ale to są same linuksy. Jak sie udostepnia zasoby między linuksami i czyjest możliwe przeglądanie sieci? Trzeba było tak od razu Linuksy dogadują się ze sobą po NFS (Network File System). Czegoś takiego jak otoczenie sieciowe nie ma. Możesz zrobić jedynie domenę NIS ale to i tak nie to o co ci chodzi. Na wiki jest opis jak odpalić NFS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi