Skocz do zawartości

Sieć Domowa Z Fedorą

romkli

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocy!! :lammer:
A poszukałeś na forum? O konfiguracji tego typu połączeń było już kilka razy, o sambie itp również.

Pamiętaj, że zadając takie pytania łamiesz par.2. Regulaminu forum, a zobowiązałeś się go przestrzegać.

• 2 weeks later...
A poszukałeś na forum? O konfiguracji tego typu połączeń było już kilka razy, o sambie itp również.

Pamiętaj, że zadając takie pytania łamiesz par.2. Regulaminu forum, a zobowiązałeś się go przestrzegać.

Ja mam ten sam problem. O udostępnieni Internetu jest dużo tematów. Natomiast odostępnianiu plików i folderów, czy drukarek nie znalazłem. I wcale nie chodzi mi o sambę. Czy jest coś takiego w Linuksie jak otoczenie sieciowe?

Ja mam dwa kompy na linuksie i na obu działa mi demon ssh. Jak coś chcę coś zrobić na drugim, to po prostu się na niego loguję. Do wymiany plików wystarczy porgram scp, a do współdzielenia drukarek wystarczy się pobawić cupsem i dodać na jednym kompie drukarkę z drugiego (patrz: localhost:631).

Wiem, że mało wiem. Nie interesuje mnie samba, bo mam w sieci az dwa komputery ( na początek), ale to są same linuksy. Jak sie udostepnia zasoby między linuksami i czyjest możliwe przeglądanie sieci?

Trzeba było tak od razu :)

Linuksy dogadują się ze sobą po NFS (Network File System). Czegoś takiego jak otoczenie sieciowe nie ma. Możesz zrobić jedynie domenę NIS ale to i tak nie to o co ci chodzi. Na wiki jest opis jak odpalić NFS.