Skocz do zawartości

Blue Screen Przy Instalowaniu Visty

Marian z Butelki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - wiecie moze czemu Viśta wywala blue screena na sam koniec instalacji a potem juz mozna zrobic tylko Rollback Setup i sama usuwa mi się z dyku? Bledu nie moge przeczytac bo jest doslownie przez sekunde, cos tam liczy na dole do 100% i robi reseta... po godzinie instalowania !! - na sam koniec :) Instaluje na ostatniej partycji dysku 120GB, w moim przypadku F (15GB) z podłączonym 60GB dyskiem Linuksowym.

Proszę o pomoc, nienawidzę nie wiedzieć dlaczego M$ nie działa :)

Instaluje na ostatniej partycji dysku 120GB, w moim przypadku F (15GB) z podłączonym 60GB dyskiem Linuksowym.

Sprobuj odlaczyc dysk z linuksem na czas instalacji - przynajmniej wykluczysz ze to za jego sprawa tak sie dzieje...

Pozdro

Lol, mało nie spadłem z krzesła jak zobaczyłem ten temat ;D

Powtórzę to, co już zostało powiedziane - to jest forum Fedory, dystrybucji Linuksa a nie forum Wind00z. Jak chcesz uzyskać pomoc w sprawie Windows to proponuję 1) udać się na jakieś windowsowe forum lub 2) zadzwonić do pomocy technicznej MS'u.

Ale, jedna rzecz... Z wymagań Visty :P

dysk twardy o pojemności 40 GB oraz co najmniej 15 GB wolnego miejsca,

Może to jest powodem??

@ecik - Good point ;D

Już wszystko jasne - Vista jest na tyle "ułomna" że przy najmniejszym błędzie sprzętowym wywala Blue Screena. Zasintalowałem ją tylko na jednej kości (512MB) i luzik. Oczywiście po włożeniu drugiej... 2 minutki pochodzi ;] a potem I'm BLUE dabudidabuda :)

XP czy FC ma w d*pie 900 megabajt pamięci który nie działa do końca jak powinien, ale przy Viście widocznie jest on potrzebny w ogóle żeby działał system :)

Przepraszam że założyłem temat tutaj, ale nie do końca wiedziałem gdzie.

P.S. - jedyne co Linux ma wspólnego jest to, że po owym błedzie i konieczności twardego reseta, nie chce montować partycji NTFS na CAŁYM dysku dopóki nie puszcze pełnego chkdsk /f :D

Pozdrawiam wszystkich i powodzenia, w razie jeżeli macie drobne wady sprzętowe - VISTA ich nie trawi.

Pozdrawiam wszystkich i powodzenia, w razie jeżeli macie drobne wady sprzętowe - VISTA ich nie trawi.

Wiesz, wątpię, żeby ktokolwiek z tego forum planował instalację Visty... Ale za pozdrowienia dzięki ;)

IMHO Windows Vista to najbardziej niepotrzebny produkt na rynku IT, ale ludzie i tak go kupią.

Windows XP just przstarzały i ma dziurawą architekturę, ale wystarczy troche rozumu, zeby działał jak należy,a Vista... haha

skrócona lista jego wad wyszłaby na flooda

Jeżeli chodzi o instalowanie to dlaczego nie? ja nie używam Windy prawie do niczego, pracuje normalnie w FC6, bawię się Ubuntu i testową Fed7 - WinXP mam tylko awaryjnie, do Adobe Premiera, Samplituda i takich tam. Viśte warto zainstalować, żeby wiedzieć czego nie polecać innym :) no i ogólnie myślałem że skoro Linux jest dla bardziej "wymagających" i interesujących się informatyką userów, to Vista jak najbardziej powinna zostać przez "nich" sprawdzona - dla samej wiedzy...

Poza tym, skoro traktujemy się jako Community, to nieważne jaki kto ma problem prawda? jeżeli dotyczy on wrzodów na tyłku to czemu nie umieścić go w OFF TOPIE? Przecież to nie znaczy że każdy musi odpowiadać, albo po raz kolejny pisać "to jest forum Fedory, nie Windowsa bla bla bla". Jak dla mnie jest to trochę dziecinne podejście...

Ponownie pozdrawiam :)

Viśte warto zainstalować, żeby wiedzieć czego nie polecać innym no i ogólnie myślałem że skoro Linux jest dla bardziej "wymagających" i interesujących się informatyką userów, to Vista jak najbardziej powinna zostać przez "nich" sprawdzona - dla samej wiedzy...
Jesteśmy 31337 h4x0r4mi (;D) a nie masochistami ;P Jak się zna wady Visty to się od niej trzyma z daleka.

pisać "to jest forum Fedory, nie Windowsa bla bla bla". Jak dla mnie jest to trochę dziecinne podejście...

A jak dla mnie to stwierdzenie faktu ;)

Według mnie jeżeli temat jest w offtopie to nie ma problemu. Widać, że Marian z Butelki ma problem z windowsem (vista). Może to i jest forum fedory ale każdy ma prawo spytać o co chce, jeżeli nie umie sobie z tym poradzić, tymbardziej, że jest to w OFFTOPIC czyli po za tematem jak nie patrzeć. Inna sprawa, że widać, że jest userem (_linuxa_ → Linuksa) ORT a to że ma windowsa to chyba nic dziwnego... ponad 3/4 userów ma jedno i drugie na dysku (MS i Linux).

Pozdrawiam

IMHO Windows Vista to najbardziej niepotrzebny produkt na rynku IT, ale ludzie i tak go kupią.

Windows XP just przstarzały i ma dziurawą architekturę, ale wystarczy troche rozumu, zeby działał jak należy,a Vista... haha

skrócona lista jego wad wyszłaby na flooda

Jestem zupełnie odmienego zdania. Vista to milowy krok w rozwoju linuksa.

Natomiast pojawiający się podczas instalacji niebieski ekran jest dowodem pełnej kompatybilności Visty z poprzednimi wersjami Windows.

Fałszywe są informacje że nowy sytem nie jest szybki. Skoro po tygodniu od premiery hakerzy z Iranu sprzedają w necie w pełni funkcjonalne klucze po 8 dolarów, to ja pytam, czy przy poprzednich wersjach było szybciej?